5 askelta aktiivisuuteen

path2Mikään ei pidä paremmin terveysongelmia ja ylipainoa loitolla kuin aktiivisuus. Säännöllinen ja jatkuva pieni aktiivisuus. Katsokaas, syvä hyvinvointi kumpuaa elämäntavoistasi. Ja elämäntapasi muodostuvat valinnoistasi. Jos sinulla on vaikeaa saada homma rullaamaan, tai tunnet ystäviä jotka yrittävät ja yrittävät mutta eivät selviä alkumetreistä, tämä artikkeli on sinua varten. Miten tämä kaikki oikein toimii? Mennäänpä mielikuvitusmaahan hetkeksi.

Tee tämä harjoitus kanssani. Tämä on tärkeää. Kuvittele metsä, kuvittele polku. Polku, jota olet kulkenut vuoden päivät täysin samaa reittiä. Kulunut ja tallottu polku, joka ei johda sinua mihinkään kivaan. Nyt haluat muuttaa jotakin. Haluat luoda uuden polun. Päätät kokeilla uutta reittiä, lähdet askeltamaan ohi tutulta reitiltäsi. Polkua ei ole käytetty, joten se on vaikeakulkuinen, et ole tottunut siihen eikä polku ole tottunut sinuun. Se on täynnä esteitä ja on hyvin epävakaa ja epäilyttävä. Näin tulee jatkumaan pitkään. Saatat muutaman kerran alussa kävellä pieleenkin. Toisinaan taas ajattelet ettei tänään ole päiväsi ja palaat vanhalle poluillesi. Tässä se taika tuleekin. Jos jaksat vain kulkea joka kerta tätä uutta polkua, jos jaksat rampata ja pysyä uudella reitilläsi, tästä reitistä tulee uusi polkusi. Polusta tulee jatkuvasti parempi, tasaisempi ja turvallisempi. Siitä muuttuu uusi tuttu helppo polku, joka todennäköisesti johtaa sinut parempaan.

Käytän tätä vertausta esimerkkinä siitä, kuinka me muodostamme tapoja ja opimme liikkumaan. Hassua kyllä mekanismi on hyvin samanlainen. Tavat ja liikkuminen molemmat syntyvät tallaamalla samaa polkua niin kauan, että se kuluu tasaiseksi ja muuttuu helppokulkuiseksi ja vaivattomaksi. Aloita nyt muodostamaan aktiivisuuden polkuasi. Ota tästä viisi askelta jotka ovat toimiviksi todettuja asiakkaidemme kautta.

 

MIKSI

Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Olemme usein halukkaita ja kyvykkäitä aloittamaan, mutta emme ole valmiita. Nykymaailma on täynnä ”sitten kun” ihmisiä”. Kirjoita ylös miksi tämä on sinulle tärkeää. Mikä on se iso asia jonka takia haluat muutoksen? Ota tarvittaessa kirjoittamasi pieni lappu mukaasi muistuttamaan sinua missä oletkaan. Kirjoita kuitenkin ylös myös miksi et lähtisi tätä tekemään, kuten ”Raskas työpäivä, ulkona sataa, planeetat ovat väärässä linjassa”. Tee saman tien vastaus näille syylle. Les Brownin sanoin, voit tukeutua kahteen seikkaan: syihin ja tuloksiin, syitä ei lasketa. Tuota tulosta, älä aikomusta.

 

ALOITA PIENESTÄ

Me epäonnistumme koska odotamme liikoja. Se, onko kyseessä meidän vika vai vaikuttaako siihen vahvasti myös nykypäivän media, on kyseenalaista. Kuitenkin, haluamme nollasta sataan muutoksen saman tien. Ikävä kyllä ihan kuten UniFitin oma Citroën, ei tahdonvoimasi ole sellaiseen kiihdytykseen valmis. Sen sijaan, aloita asialla joka tuntuu jopa liian helpolta. Jotain, mille naurahdat. Se saattaa olla vaikeampaa kuin luulet. Mutta kun onnistut jatkuvasti siinä mikä on helppoa, kasautuu se lumipallon tavoin isoksi kasaksi hyvinvointia. Etene varmoin askelin. Se vie aikaa, mutta on sen arvoista. Pienet teot tuovat mukanaan suuria asioita.

 

SUUNNITTELE & PIDÄ KIRJAA

Ja suunnittelekin sitten tarkasti. Sinun tulee tehdä päätös. Mentaalimuistio ”teen sen huomenna” ei kelpaa tällä kertaa. Milloin menet ulos kävelemään? Milloin lähdet sinne salille? Mitä vaiheita siihen kuuluu? En edes vitsaile, kirjoita ja suunnittele vaatteiden päälle laitto ja vesipullon täyttökin. Mitä tarkempi suunnitelma, sitä enemmän olet asialle omistautunut. Entä mitä ostat kaupasta? Kirjoita ylös. Ja noudata listaa. Älä tee stressi- tai mieliteko-ostoksia. Kirjoita ylös onnistumisisesi ja ole niistä ylpeä. Käytämme tätä myös asiakkaillamme. Lyö simppelisti raksi ruutuun aina kun teet jotain mitä olisi tarkoituskin.

 

ASETA VIHJEITÄ

Ympäristö on tärkein tapasi laukaisija, ei tavoitteesi. Mitä paremmin näet konkreettisesti jotain, mikä rohkaisee aktiivisuuteen, sitä todennäköisemmin tempaudut mukaan. Sänkysi on pedattu ja täynnä koristetyynyjä. Takaisin nukkumaan ei siis ole asiaa. Laitat aamulla saman tien päällesi juoksuvaatteet, ehkä vesipullosi on täytetty ja kännykässä tai ovessa on muistutus siitä että jotain pitäisi tehdä. Ehkä asetat kahvakuulan paikkaan jossa et voi sitä ignoorata. Tarkoitus on tehdä aktiivisuudesta viesti jota et voi välttää.

 

OLE VASTUUSSA

Ehkä lupaat itsellesi joka vuosi jotain, pahimmillaan joka kuukausi. Vastuu itsellesi ei enää tunnu painavan. Annat itsellesi anteeksi ja löydät syyt hyväksyä asiat niin kuin ne ovat. Ehkä sinun tulisi olla vastuussa jollekin toiselle? Ihmiset tuppaavat olemaan tehokkaampia ja yrittävän kovemmin jos jotakin on pelissä. Ehkä lyöt vetoa ystävien kanssa, ehkä hommaat valmentajan. Sinun tulee antaa vastuuta niille joille pelkäät tuottaa pettymyksen.

ELI

1. Miksi? Kirjoita ylös. Muistuta tarvittaessa

2. Aloita Pienestä. Tee jotain liian helppoa

3. Suunnittele ja pidä kirjaa. Ole hyvin tarkka ja täsmällinen

4. Aseta vihjeitä. Ympäristö laukaisee tapasi

5. Ole vastuussa. Tee lupaus, omistaudu idealle.

Voi taata että näillä viidellä askeleella pääset alkuun ja polkusi alkaa tallautua. Loppu on sinusta itsestäsi kiinni.

Piditkö tekstistä? Seuraa meitä Facebookissa ja jätä kommenttia! Et missaa tärkeitä vinkkejä elämäntapojesi kehittämisen polulla!

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…