Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

marij2

Nautinto liikkua ei välttämättä iske heti: Treeni on raskas ja askeleesi painaa. Hikoiluttaa, hengästyttää. Jossain vaiheessa kuitenkin ylitämme tietyn rajapyykin. Mieli alkaa keventyä, askel keventyä ja ilo kasvaa. Kirjailija Annie Dillardin sanoin ilo moninkertaistuu juostessa, vaikka askel alkaisikin takkuamaan ja vaikka polvet alkaisivatkin tärisemään. Mistä tämä kipinöinti johtuu ja mitä tekemistä kannabiksella on asian kanssa? Artikkelissamme puutumme liikuntaan ja sen palkitseviin, huumaaviin vaikutuksiin. Näin siis löydät liikunnan hurmoksen.

Artikkeli alle sadalla sanalla: Suurimmassa osassa meistä liikunta aiheuttaa paljon hyviä fiiliksiä. Tämä johtuu useista eri aivoalueiden reaktioista, kuten vaikka kehosi omasta kannabioidijärjestelmästä. Hyviin treenifiiliksiin voivat vaikuttaa geenisi, aivosi ja kuntosi. Liikkumaan lähteminen tuntuu kannattavan myös psyykkisen hyvinvoinnin kannalta

 

JUOKSIJAN HURMOS

Juoksijan hurmos on tavallisimmin käytetty nimi liikunnan aiheuttamille hyvän olon tunteille. Huumaava tunne pamahtaa tavallisimmin päälle lenkin loppupuoliskolla tai jopa sen jälkeen. Mitään tarkasti määritettyä kestoa ei aseteta, vaan hurmoksen voi kokea jopa puolen tunnin lenkilläkin.

Juoksin hurmos on tosin paljon muutakin kuin vain euforiaa: hyvän olon tunteiden lisäksi tunneryöpyn mukana tulee esimerkiksi kivuttomuus, ahdistuksen vähentyminen ja rentous. Mutta kuten nimikin osaa kertoa, on juoksijan hurmos aikalailla varattu tietylle liikuntalajille: punttisalilta tai edes uima-altaasta et välttämättä samanlaista fiilistä löydä. Taas yksi hyvä syy lähteä juoksemaan. Mutta kuten pian selviää, saamme samoja hyötyjä kyllä esimerkiksi kävelystäkin.

Mistä juoksijan hurmos syntyy? Emme vieläkään ole satavarmoja. Kun lähtee tarkastelemaan kirjallisuutta, törmää useampaan teoriaan ja aivokemian ainekseen. Nykyään valloilla on yllättävän tutun kuuloisia aineosia: endokannabioidit. Nappasitko sieltä tutumman kuuloisen sanan? Kyllä, endokannabioidit ovat suuresti linkittyneitä kannabiksen käyttöön. Se saattaakin selittää liikunnan toisinaan huumaavan vaikutuksen. Tämä aivojen oma kannabioidijärjestelmä pyörähtää käyntiin etenkin pitkäkestoisen ja keskitehoisen kestävyysliikunnan yhteydessä. Juoksijan hurmos on siis eräänlaista aivojen sisäänrakennettua huumetta, joka rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Hurmoksessa myös opiaateilla ja endorfiineillakin on mahdollisesti oma roolinsa, jotka vain lisäävät huumaantumisen merkitystä.

Tällä saattaa olla evoluutiopohjia, kun mietimme ihmisen roolia metsästäjänä: Suurin osa saalistamme kaatui uuvutustaktiikalla, joten on vain järkevää, että aivomme kannustavat meitä liikkumaan hitaasti ja pitkään. Elämäntapojen rakentamiseen tällainen palkkiojärjestelmä on olennaisessa osassa: Hyvä palkkio selkeästä toiminnasta johtaa vahvaan tapasykliin. Koska kyse on tavasta joka on kytköksissä haluun ja tykkäämiseen, kyseiset palkkiot saattavat myös valaista sitä, miksi jotkut addiktoituvat liikkumiseen.

HILLERI, IHMINEN JA KOIRA JUOKSUMATOLLA

Mitä tapahtuu, kun laitetaan hilleri, koira ja ihminen juoksumatolle? Vastaus on monimutkaisen yksinkertainen: hilleri ei koe juoksijan hurmosta. Kyllä, joku on taas käyttänyt tutkimusrahojaan oikein. Mutta tämä oli kovin mielenkiintoinen koe: Ihmiset ja elukat laitettiin sekä kävelemään, että juoksemaan juoksumatolle ja sitten mittailtiin aivoalueen toimintaa ja hormonipäästöjä. Selvisi, että ihminen oli otuksista ainut, joka sai edellä mainittuja endocannabioidisia reaktioita molemmissa liikuntamuodoissa. Koira vain juoksun aikana. Ehkä siis kannattaa juoksuttaa koiraasi.

Kuitenkin, tämä on merkityksellistä tietoa siinä, ettei sinun tarvitse mennä edes kovaa tai pitkään saadaksesi hyvää fiilistä treenaamisesta! Toden totta, eräskin aivan uusi tutkimus havaitsi, että ihmiset jotka liikkuivat enemmän, olivat onnellisempia. Hyvä fiilis on yksi tärkeimmistä merkkitekijöistä mitä tulee motivaatiomme ja pitäytymiseemme liikunnassa. Useampi tutkimus kertoo samaa tarinaa: jos liikunta jättää hyviä fiiliksiä, saatat sitoa lenkkarit uudemmankin kerran.

Tämän lisäksi kannabioidimme tuovat liikunnan yhteydessä peliin kaksi tärkeää tekijää: stressinhallinnan ja aivojen kehittämisen. Stressin puolta haluan avata vielä myöhemmin lisää enemmän, mutta pääasiassa aivomme omat ganjat toimivat stressin hillitsijöinä etenkin liikunnan aikana. Tässä saattaa olla yksi tärkeimmistä syistä sille, miksi liikunta vähentää koettua stressiä ja ahdistusta. Toiseksi, nämä kannabioidisysteemit saavat aikaan aivoissamme BDNF-hormonin eritystä. Tällä on suora linkki aivojen kehittymiseen. Voit lukaista aiheesta lisää tästä linkistä.

 

KUINKA HUUMEITA KÄYTETÄÄN?

Kaikista parasta on vaan lähteä liikkeelle. Matkasta, vauhdista tai kestosta viis. Liikkumaan lähteminen on kaikki tekijät huomioiden paras vaihtoehtosi. Juoksijan hurmoksessa ja endokannabioideissa on hieman monimutkaisuuksia mukanaan. Ilmeisesti kuntotasosi, motivaatiosi ja perimäsi saattaa vaikuttaa siihen, miten liikunnan koet:

Ikävä kyllä vaikuttaisi siltä, että hyväkuntoiset usein saavat positiivisempia viboja treenaamisesta. Taas törmäämme siihen, ettei sinua välttämättä aluksi nappaa. Tämän takia asennoituminen muutokseen on kovin tärkeää. Sen lisäksi mielekkyyttä on haettava muualtakin: ota kaveri mukaan lenkille, löydä oma lajisi josta nautit ja pidä kuormitus haastavana mutta mielekkäänä.

Toiseksi jos et ole kovinkaan motivoitunut liikkumaan, kannattaa pitäytyä semmoisissa tehoissa lenkin aikana jossa fiilis on hyvä. Eri ihmisillä eri vauhdit voivat tuoda stopin liikunnan mielekkyydelle. Toisaalta jos motivaatiosi on katossa, pystyt puskemaan äärimmäisiäkin suorituksia saaden siitä hyvää fiilistä. Näemme tämän helposti erilaisten intervallitreenien ja vaikkapa Crossfit -harrastajien keskuudessa.

Mene etsimään hurmoksesi. Jim Rohnin sanoin: sadonkorjuu on varattu istuttajille. Liikunnan mielekkyyden löydät vain etsimällä.

facebook

Lähteet:
1: Dietrich, A. McDaniel, W. 2004. Endocannabinoids and exercise
2: Gupta, S. Mittal, S. 2015. Runner’s high: A review of the plausible mechanisms underlying exercise-induced ecstasy
3: Heyman, E. ym. 2012. Intense exercise increases circulating endocannabinoid and BDNF levels in humans–— Possible implications for reward and depression
4: Lathia, N. Sandström, G. Mascolo, C. Rentfrow, P. 2017. Happier People Live More Active Lives: Using Smartphones to Link Happiness and Physical Activity
5: Petruzzello, S. Hall, E. Ekkekakis, P. 2001. Regional brain activation as a biological marker of affective responsivity to acute exercise: Influence of fitness
6: Raichlen, D. ym. 2012. Wired to run: exercise-induced endocannabinoid signaling in humans and cursorial mammals with implications for the ʻrunnerʼs highʼ
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…