5 kysymystä juoksukenkien hankkimisesta

Tuomas_kansiLenkkipolulle lähtiessäsi juoksukengillä on väliä. Kuten nykymaailmaan sopii, ovat myös kenkäkaupat täynnä valintoja. Herääkin kysymys: Millaiset juoksukengät kannattaa ostaa? Minkä kokoiset, millaiset pohjat? Tuilla vai ei? Halusimme saada vastaukset henkilöltä, joka kuluttaa lenkkareita kovalla tahdilla joka vuosi. Pyysimme neuvoa Astalta.

Asta Heikkala on ultrajuoksija, eli hän juoksee kilpailuja matkoilla joita minä tuskin koskaan olen edes yhteensä juossut! Asta halusi jakaa näkökulmansa sinulle oikeanlaisten lenkkarien löytämiseen. Hän vastaa päivän tekstissä viiteen kysymykseen, joita sinun pitää kysyä itseltäsi löytääksesi parhaat ja mahdollisimman mukavat lenkkarit, oli matkasi ja tavoitteesi mikä tahansa! Annetaan vuoro Astalle:

 

1. Millä alustalla juokset?

Aivan aluksi kannattaa miettiä, millaisella alustalla juoksemista aikoo harrastaa. Juokseeko asfaltilla, hiekkatiellä vai metsäpoluilla. Alusta määrittää paljon sitä, millainen kenkä on; kuinka agressiivinen pohjakuvio siinä on ja kuinka paljon vaimennusta kengästä löytyy. Asfalttikengässä on enemmän vaimennusta, kun taas poluille tehdystä kengästä löytyy voimakas pohjakuviointi.

 

2. Tarvitsetko kisakenkiä vai peruslenkkarit?

Haetko kenkää nopeisiin vauhtilenkkeihin ja kisoihin vai peruslenkkikenkää asfaltille? ”Nopeammassa” kengässä on vähemmän vaimennusta, siinä on panostettu keveyteen ja usein siitä puuttuvat kaikki tuet. Kevyt kisakenkä vaatii paljon askellukselta sekä puhdasta juoksutekniikkaa, eikä sillä juuri tehdä peruslenkkejä. Peruslenkkikengästä taas löytyy enemmän vaimennusta, askellusta tukevaa muotoilua sekä jalkaa hellivää pehmeyttä.

 

3. Millainen askelluksesi on?

Juoksetko voimakkaasti kanta edellä jalan tullessa vartalon painopisteen eteen vai etenetkö lyhyemmällä ja tiheämmällä askeleella niin, että jalka tulee pehmeämmin päkiä edellä maahan? Kanta-askellus vaatii kengältä enemmän vaimennusta kantaan sekä suuremman kannan ja päkiän korkeuseron eli dropin. Hyvä kantakorotus on esimerkiksi 8-10mm kanta-askellukselle. Päkiävoittoinen askellus taas rullaa paremmin, jos kantakorotusta on vähän, enintään 6mm.

 

4. Tarvitsetko pronaatiotukea vai neutraalin kengän?

Pronaatiotuen tarve liittyy myös askellukseen. Pronaatio on latinaa, ja se tarkoittaa suomeksi sisäkiertoa. Kun jalkaterä ja nilkka toimivat normaalisti, jalka joustaa askelluksen aikana noin 5-10 prosenttia sisäänpäin. Se näkyy nilkan hienoisena kääntymisenä sisäänpäin, kun siihen kohdistuu suurimmat voimat juoksuaskeleen aikana. Jalassa tapahtuvaa pronaatiota voisi siis kutsua jalan omaksi iskunvaimennusjärjestelmäksi. Kun jalassa on ylipronaatiota, nilkka kääntyy voimakkaammin sisäänpäin, eikä jalan asento ehdi korjaantua askeleen rullatessa eteenpäin. Tällöin juoksuaskeleen ponnistus tapahtuu enemmän 1. varpaan kohdalta, kun normaalissa askelluksessa ponnistus tapahtuu 2.-3. varpaiden kohdalta.

Pronaatiotuetun kengän tarvitset silloin, kun askeleessasi on voimakasta ylipronaatiota. Lievää ylipronaatiota voi korjata kiertojäykällä kengällä. Neutraali kenkä sopii taas normaalille tai supinoivalle askeleelle.

 

5. Minkä kokoinen kenkä kannattaa valita?

Juoksukenkää ei saa koskaan valita itsepäisesti kokonumeron perusteella. Todella monella merkillä koot ovat hieman nafteja, joten jos käytät normaalisti kokoa 40, sopiva juoksukenkä saattaa olla 41 tai 42. Juoksukenkään kannattaa jättää kärkeen hieman käyntivaraa (0,5-1cm). Etenkin kesähelteillä ja pitkillä lenkeillä jalka kerää aina hieman nesteitä, joten lenkin viimeisetkin kilometrit on mukavampi juosta, kun kenkä ei purista.

 

Apu on lähellä!

Paras keino löytää juuri oikeanlainen juoksukenkä sinun jalkaasi on oman askelluksen tarkistuttaminen ammattilaisella. Tällöin saat tietää varmasti sen, tapahtuuko askeleen aikana ylipronaatiota ja missä asennossa jalkasi tulee askeleen aikana maahan.

 

AstaTIETOA KIRJOITTAJASTA

Asta Heikkala on intohimoinen kestävyysjuoksija, joka saa eniten iloa pitkistä ja hitaista lenkeistä. Siksi olenkin valinnut lajikseni ultrajuoksun ja kilpailen siis maratonia pidemmillä matkoilla. Suurimmat endorfiiniryöpyt saan monta tuntia kestävillä polkulenkeillä luonnon keskellä, kun tunnen, kuinka voisin vain jatkaa maailman ääriin saakka juoksemista, eikä se väsytä ollenkaan. Juokseminen ei ole minulle vain harrastus vaan elämäntapa.

 

 

 

OPI TURVALLISEN & TEHOKKAAN JUOKSUN TAIKA!

Jäikö jokin vielä arvelluttamaan? Haluatko varmistaa juoksutekniikkasi ja harjoittleusi tehokkuuden? Jos juoksuharrastuksen aloittaminen tai kehittäminen kiinnostaa, otathan meihin yhteyttä! Järjestetään sinulle loistava perusta ja ohjelma kehittävään ja turvalliseen juoksuharjoitteluun! Jos pidit vinkeistä ja haluaisit vieraskirjoituksia tai muita käytännön vinkkejä lisää viikoittaisiin blogiteksteihi, jätä kommenttia tai kerro meille Facebookissa!

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…