5 Vinkkiä parempaan syömiseen


Viime viikolla tarkasteltiin hieman sitä, mitä seikkoja me pidämme olennaisena painonhallinnan kannalta, ja kuinka me lähestymme sitä kaikkien haaveilemaa rasvan polttoa. Nyt haluan jakaa muutaman vinkin jotka voit vaikka saman tien ottaa mukaasi ruokapäiväkirjaan. Päätavoitteeni on aina parantaa hyvinvointia ja luoda terveellisiä tapoja. Jos näissä viidessä kohdassa onnistut ainakin suurimman osan ajasta, et voi olla kaukana tavoitteistasi.  

 
PROTEIINI, KUITU & VESI

Kun olet kaupassa, kärryssäsi tai korissasi tulisi olla pääosin näitä asioita. Mitä se sitten tarkoittaa? Noh, proteiinin merkitys on ilmiselvä ja sitä avattiin paljon jo viime viikolla. Sitä tulisi päivittäin saada, ja todennäköisesti enemmän mitä tällä hetkellä syöt. Suosi siis lihaa, vegeproteiineja, kananmunia ja maitotuotteita.  Tämän lisäksi haluan että kulutat paljon kuitua ja vettä. Missä näitä asioita on paljon? Siirrä katseesi kaupan värikkäimmälle osastolle, ja osta paljon vihanneksia ja hedelmiä. Samalla kuin kasvikset ovat täynnä hyvää kuitua ja vettä, saat mukana myös hyvin tiheästi pakattuna ison kasan vitamiineja ja hieman kivennäisaineitakin. Kun otetaan huomioon kuinka hivenainerikasta proteiinikin usein on, ei lisäravinteille jää pahemmin tarvetta. 

Tämä ei tarkoita että lähtisit karppaamaan, vaan mieti taas kuitujenkin kautta. Jos lähdet ostamaan jotain muroja tai leipää, niin ota se missä on paljon kuitua. Todennäköisesti kyseessä on puhtaasti täysjyvätuote. Tähtää 10g/100g suhteeseen tai isompaan. Äläkä unohda riisiä ja perunoita, vaikkei niiden kuitumäärät päätä huimaakaan (ks. seuraavat vinkit).

LYHYT AINESOSALISTA & LUONNOLLISEMPI RUOKA

Yksi pääpainotuksistani on syödä pääosin mahdollisimman aitoa, vähemmän käsiteltyä ja luonnollista ruokaa. Mitä enemmän ihminen ruokaan koskee, sitä vähemmän siitä todennäköisesti on hyötyä sinulle. Tästäkin on muutamia poikkeuksia (kuten proteiinilisäravinteet), mutta kuten edellinen sääntö sanoo, suosi enemmän mahdollisimman koskemattomia tuotteita kuten kasviksia ja proteiineja. Tykkään monesti myös ostaa luomuruokaa, johon on vaikutettu vielä vähemmän, mutta tämä ei ole pakollista. (Tiede ja pätevyys luomuruoan terveellisyyden kannalta on hyvin hämärää ja epäselvää) Pointti oli se, että kauppareissulla haluan että kiinnität huomiota tuotteen ainesosalistaan. Sisältääkö se sanoja joita et ymmärrä? Outoja koodeja? Onko ainesosia enemmän kuin pari? Siinä tapauksessa jättäisin tuotteen hyllyyn. Jos tuotteessa ei ainesosaluetteloa edes ole, vielä parempi!

MONIPUOLISTA

Ostoskärrysi tulisi olla täynnä paljon eri värejä ja makuja. Enkä tällä tarkoita Skittles pussia ja kolmea pulloa erimakuisia limuja, vaan juurikin sieltä kasvisten ja proteiinin suunnalta. Ole luova, maista uusia asioita, löydä suosikkisi ja syö mahdollisimman paljon eri värejä. Esimerkiksi kasvisten osalta Precision Nutrition on luonut aivan helmen kaavion siitä, mitä meille hyödyllisiä aineita eri väreistä löytyykään. Katso tämä ja ota opiksesi!

SINUN OMA MÄÄRÄSI & RYTMISI

Puhutaanpa ateriarytmistä vielä lisää seuraavien blogipostausten aikana, mutta sanon sen jo nyt: Ei ole yhtä oikeaa vastausta. Sama pätee määrään. Se ruokakasa jonka viikossa syöt saattaa olla sopiva sinulle, mutta lihottaa toista. Tutki, kokeile ja tarkkaile. Millainen syöminen saa sinut voimaan hyvin, ja millainen syöminen auttaa sinua tavoitteeseesi?

ÄLÄ STRESSAA

Stressi on pitkittyneenä pahasta. Turha stressi on turhaa. Jos päässäsi tikittää jatkuva kalorilaskuri ja jos suklaapalan syönti saa aikaan kolmen päivän morkkiksen, stressaat aivan liikaa. Muista että ruoka ei vain ole polttoainetta ja lääkettä, vaan ruoka on tarkoitettu nautittavaksi. Elämäsi on tarkoitettu nautittavaksi. Kova stressaaminen ruoasta on tarkoitettu vain kehonkoostumusurheilijoille, kuten kehonrakentajille ja fitnessurheilijoille. Sinulla on paljon aikaa. Sääntöjä voi rikkoa, tavoista voi poiketa. Ei se haittaa. Tarkoitus on pitää yllä mahdollisimman terveellistä ja sinulle sopivaa elämäntapaa, syödä hyvin suurimman osan ajasta. Kohtuus on avain kaikkeen, samoin mielenrauha.
Onko sinulla omia vinkkejä helppoon ja terveelliseen syömiseen? Jaa ne blogin kommenteissa ja facebookissamme!
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…