aikaansaamisen salaisuus

Success Starts Here Freeway Style Desert Landscape

”Toimita vain harvoja asioita jos haluat pysyä hyvällä mielellä” –Marcus Aurelius

Me tuhlaamme paljon aikaa epäolennaisiin ja turhiin juttuihin ja jätämme tärkeitä ja olennaisia asioita tekemättä. Stressaamme turhia asioita ja välttelemme tärkeitä. Puskemme jotain tärkeää ties kuinka pitkälle. Huolettoman Helmikuun seuraava palikka on tehokkuutesi ja viivyttely.Olen jo pitkään itse käyttänyt järjestelmää jolla tämä ongelma pystytään hävittämään, ja voit olla tyytyväinen saadessasi jotain aikaan päivittäin.

Tiesitkö että minusta oli vielä vuoden 2009 suunnitelman mukaisesti tulossa psykologi? (Sitä ennen listan huipulla kävivät muuten matemaatikko ja lakimies. Aivan käsittämätöntä.) Uratoive vaihtui tulevana vuonna liikuntaan, mutta kiinnostus on silti säilynyt. Tässä työssä ei voi välttyä ihmisten käytöksen tarkastelulta ja tutkimiselta. Tämä taas kumpuaa suureen painotukseen elämäntavoista. Hyvät asiat kaipaavat toistoa: Hyvinvointi on elämäntapa. Ja vasta kun saat pitkäjänteisellä ja jatkuvalla toiminnalla elämäntapasi kuntoon, voit odottaa menestystä ja hyvää mieltä. Tässä yksi työkalu:

 

AIKAANSAANTILAATIKKO

Tämä ei ole oma ideani. Nyysin tämän oikeastaan kahdesta eri paikkaa. James Clear puhui metodista nimellä Eisenhowerin laatikko. Samalla Stephen Covey puhui neljäsosamenetelmästä kirjassaan 7 Habits of Highly Effective People. Olen käyttänyt tätä metodia jo pitkään, ja uskon että kuka tahansa hyötyy siitä. Kyseessä on hifistelty Tehtävälista. Näin homma kulkee:

Piirrä itsellesi laatikko. Ihan sama minne. Vaikka exceliin tai wordiin, tai muistilapuille. Jaa tämä boksi neljään osaan. Nimeä laatikot seuraavalla tavalla:nelikenttä

  1. Tärkeää, kiireistä
  2. Tärkeää, ei kiireistä
  3. Ei tärkeää, kiireistä
  4. Ei tärkeää eikä kiireistä.

Onnistuiko? Hyvä. Malliksi tsekkaa kuva.

Homma hoidettu, sitten lähdet vain luomaan ison skaalan To-do listaa kaikista tehtävistäsi ja sijoittelet ne laatikoihin. Ne voivat olla simppeleitä ja nopeita työtehtäviä (lähetä sähköposti, maksa laskut, valloita konttori, jne.) sekä pidemmän tähtäimen kehittäviä tavoitteita (hanki kesäkunto, valloita maailma, soita ystävälle, opiskele uusi kieli, jne. ). Listaat ja organisoit vaan kaikenmaailman tavoitteitasi jotka haluat tehdä. Nyt käydään vielä läpi se tärkein, eli mitä nämä boksit tarkoittavat.

 

TÄRKEÄÄ & KIIREISTÄ

Tämä on hetipois -ruutu. Tämä sisältää yleensä pieniä parin minuutin hommia jotka kannattaa tehdä heti alta pois kuleksimasta. Muuten ne keräytyvät lumipallon lailla ja murskaavat sinut ajan myötä. Tämä on päivän tai viikon tärkein palikkasi. Tee nämä hommat alta pois ja keskity sitten muuhun.

 

TÄRKEÄÄ MUTTEI KIIREISTÄ

Tämä on erittäin olennainen laatikko. Se on nimittäin sinua varten. Nimetään se vaikkapa Kasvun laatikoksi. Ihmisen tulisi kasvaa ja kehittyä koko elämänsä ajan, ja viettää aikaansa maan päällä niin kuin tahtoo. Tämä laatikko on niille asioille. Sinne kuuluvat ystävien kanssa vietetty aika, reissailu, opiskelu ja itsensä kehittäminen kuin myös ei niin kiireiset työsi ja tuotoksesi (kuten minulla pari e-kirjaa hengailee aina tehtävänä). Älä väheksy tätä laatikkoa. Varaa sille aikaa viikostasi ja anna palaa. Jättäessäsi tämän palikan syrjään syrjäydyt lopulta oikealta polultasi ja päädyt vain tekemään ja tekemään. Sahaat puita teroittamatta sahaasi, jätät teot ja haaveet toteuttamatta.

 

EI TÄRKEÄÄ MUTTA KIIREISTÄ

Voidaan nimetä tämä turhan työn laatikoksi. Kaikilla meillä on asioita jotka ei ole kauhean olennaisia tai tärkeitä, mutta pitää silti hoitaa. Tätä on kaikki turhanpäiväinen sähköpostiralli, hallinnointi ja varailu ja suuri osa suunnittelutyöstä. Mutta jonkun pitää se silti tehdä, mielellään mahdollisimman nopeasti. Yritä saada tämän laatikon työt jollekin toiselle hoidettavaksi. Delegoi nämä eteenpäin ja hoida itse tärkeämmät asiat. Jos ei muu auta, hoida nämä Hetipois -ruudun jälkeen.

 

EI TÄRKEÄÄ EIKÄ KIIREISTÄ

Miksi sinulla edes on tällaisia asioita listallasi? Nämä ovat häiriöitä ja turhia tapoja. Et tee niillä mitään etkä hyödy niistä mitään. Tämä on roskalaatikko. Tarvitseeko siellä facebookissa käydä saman tien? Onko telkkarin katsominen tärkeää tai kiireistä? Hävitä tämän osion tehtävät listasta ja keskity siihen mikä on olennaista. Monet teemme asioita jotka tähän boksiin kuuluvat tiedostamattamme sitä. Ole tarkkana siitä mikä aikaasi syö.

Kokeile vaikka tämän viikon ajan aikaansaantilaatikkoa ja heitä palautetta minulle kommentteihin, Facebookkiin tai sähköpostitse (ville.vilen@unifit.fi), ihan miten itsellesi parhaiten sopii. Kerro kokemuksistasi, tai jaa omia tuotteliaisuuden vinkkejäsi kanssamme!

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…