Arvoton, arvaamaton tulevaisuus – 2 ajatusta aikamatkailusta

water2

Jos minulta lapsena kysyttiin, minkä supervoiman haluaisin, oli se varmaan kyky matkustaa ajassa tai nähdä tulevaisuuteen. Näkymättömyyden lisäksi tietenkin. Nykyään siitä olisi hyötyä. Ei siis näkymättömyydestä, vaan aikamatkailusta. Olemme nimittäin surkeita siinä.

 

TEEMANA TULEVAISUUTESI

Aikamatkailun kautta pystymme näkemään lähes kaikki suuret ongelmat, joita liikunnan aloittamisessa ja hyvinvoinnin kasaamisessa kohtaamme. Tänään haluan jakaa sinulle kolme opetusta tulevaisuudesta, ja siitä miksi se hankaloittaa starttiasi.

Tulevaisuus on kiehtova asia. Jostain syystä tykkäämme siitä, kun asiat tapahtuvat vasta tulevaisuudessa. Haluamme asioiden tapahtuvan tänään mutta aloitamme mieluummin huomenna tai maanantaina. Tai ensi vuonna.

Katsokaas, näkemyksemme on niin kovin erilainen. Tulevaisuudessa tapahtuvat asiat ovat abstrakteja. Tämä on huomattu tutkimuksilla, jotka on tehty juuri naimisiin menevillä morsiamilla kuin myös pyytämällä erinäisiä arjen sankareita kuvaamaan kotiovensa lukitsemista eri ajankohtina. Jos sinusta nyt tuntuu siltä, että verorahat on taas mennyt hyvään käyttöön, kuuntele silti hetki.

Abstraktit käsitteet ovat tunteita ja tuntemuksia, ajatuksia tapahtumista. Jos kiikarit laitetaan tarpeeksi pitkälle, ovat ajatuksesi aloittamisesta juuri sellaisia. Kuntoon pääsyä ja terveitä elämäntapoja, sitä puolimaratonia tai muuta muutosta on helppo ajatella pitkällä tähtäimellä ja tulevaisuudessa. Aloittaminen sisältää menestystä, helmiä, kukkasia ja mukavia tunteita. Kyllähän se raskasta tulee olemaan, mutta näet itsesi puskemassa sisulla kaiken vaivan ja työn lävitse. Näet menestyksen.

Mutta entä jos muutoksesi alkaakin huomenna? Tai vaikka nyt heti? Monellako on oikeasti pokkaa aloittaa jotain saman tien?

Kuvittelet mahdollisesti kaikkea sitä harjoittelua jota teet, oli kuinka huono päivä tahansa, ja sitä hengästymisen ja hikoilun törkeää määrää tai lihaksia, jotka ovat ihan romuna.

Ihmisaivot näkevät lähellä olevia asioita paljon konkreettisemmin kuin tulevaisuuden operaatioita. Tulevaisuudessa näemme abstrakteja käsitteitä, ilmiöitä ja kokonaisuuksia. Ensi maanantaina näemme itsemme ruskaisessa metsässä ja punttisalilla Rockyn tunnarin saattelemana, huomenna näemme juoksulenkkejä, tuskaa, kiellettyjä suklaamuffinsseja ja kuulemme vatsalaukkumme yksinäisen rumpusoolon.

 

KALENTERI VAI SEKUNTIKELLO?

Kuvittele, jos sinulla olisi kello, joka laskisi jokaisen tunnin alaspäin tästä hetkestä tavoitteesi deadlineen. Sanotaan vaikka kolme kuukautta. Kyseessä on muuten 2232 tuntia. Tunteja katoaa yllättävän tiheästi. Jokaisen yöunen ja työpäivän jälkeen näet taas kahdeksan tuntia vähemmän. Vertaa sitä isoon kalenteriin, joka alkaa luvusta 3, ja 31 päivän välein tästä vähennetään yksi.

Kysymys kuuluukin, miksi tällä olisi mitään merkitystä? Se sinun puolimaratonisi silti on vasta lokakuun puolessa välissä, ihan sama kuinka sen laskee. Hassua kyllä, sillä on väliä. Toimimme hyvin erilaisin tavoin riippuen siitä, miten kuluvan ajan näemme.

Eräille opiskelijoille annettiin deadline erääseen tylsään, raastavaan kouluhommaan. Osalle palautuspäivämäärään laskeva aika esitettiin päivinä, toisille viikkoina tai kuukausina. Ne jotka näkivät hupenevia päiviä, aloittivat työn aikaisemmin ja palauttivatkin sen pääasiassa etuajassa. Aikaa vaan tuntui olevan vähemmän joten hippulat laitettiin vinkumaan.

Mutta ehkä et ole enää opiskelija. Ei se mitään, sama tutkijaporukka nimittäin tarkasteli myös rahan säästämistä eläkettä varten. Tulos oli aika järkyttävä. Milloin sinä aloittaisit säästämisen eläkettä varten? Toisille koehenkilöille kerrottiin, että he eläköityisivät 10,950 päivän päästä, toisille puhuttiin 30 vuodesta.

Henkilöt, jotka näkivät tuon päiväluvun vuosien sijaan, päättivät aloittaa neljä kertaa aikaisemmin kuin vuosia tarkastelleet. Neljä kertaa! Mieti sitä rahan määrää minkä tuossa ajassa saisit kerättyä. Tuon näkökulman tarkastelu sai itsenikin liittymään rahastoleikkeihin.

Joka tapauksessa, samaa voidaan kysyä sinulta. Mitä tahansa aloititkaan, kuinka paljon paremmassa kunnossa olisit, jos olisit jo aloittanut? Turha velloa menneisyydessä. Ei se ole pointti. Pointti on se, että toimit tehokkaammin ja aloitat paremmin jos vain kehystät kuluvan aikasi tarkemmin. Joudut joka tapauksessa aloittamaan melko pohjalta. Harva meistä on hyvä aluksi. Aloita siis ajoissa ja ole huipulla kun puolimaratonin paikka tulee!

 

TIEDÄ TÄMÄ

Ensimmäinen aikamatkasi tulevaisuuteen toivottavasti antoi sinulle kaksi tärkeää ideaa aloittamisesta ja liikunnan ja hyvinvoinnin menestyksekkäästä rakentamisesta:

  • Tulevaisuus näyttää aina vähän epäselvältä. Meillä on tulevasta näkemyksiä kokonaisuuksista, tunteista ja isosta kuvasta. Mutta pienet yksityiskohdat, teot ja monesti joko huonot tai hyvät hetket jäävät vähälle huomiolle. On helppoa kuvitella itsensä menestymässä tulevassa, mutta hyvin vaikeaa nähdä itsensä raatamassa huomenna kaiken sen eteen.
  • Tulevaisuus on lähempänä kuin uskot. Sillä on väliä, miten kehystät tavoitteesi. Kun olet asettanut jonkin tavoitteen, oli se sitten paino, puolimaraton tai muu aikaraja (ja sellainen kannattaa olla, puhutaan siitä myöhemmin), lähde laskemaan päiviä. Luo saman tien toimintasuunnitelma. Muutaman viikon päästä on jo myöhäistä.

 

APUA LIIKUNNAN ALOITTAMISEEN & AIKAMATKAILUUN?

Minulla on vielä paljon sanottavaa tulevaisuudestasi. Katsotaan lisää outoja juttuja ensi viikolla. Siihen asti, nappaa meidät facebookista tai nyt myös Twitteristä (@unifitville ja @LaakkonenTuomas). Jos haluat saada yhden ylimääräisen ja ilmaisen viikoittaisen esseeni, liity uutiskirjeeseemme etusivultamme! Saat kehutun e-kirjamme siihen kylkeen.

twitter facebook

Lähteet ja kirjainspiraatiot:
1: Lewis, L. Oyserman, D. 2015. When Does the Future Begin? Time Metrics Matter, Connecting Present and Future Selves
2: Gilbert, D. Stumbling on Happiness. 
3: Ariely, D. The Upside Of Irrationaly. 
4: Taleb, N. Antifragile. 
5: Kahneman, D. Thinking, Fast and Slow.
6. Pink, D. To Sell is Human
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…