Jättimäinen harmaa askel painaa polkuja matalaksi lähiviidakossasi. Olet itse kyydissä käsissäsi ohjakset. Olet elefantin ohjastaja. Tämä elefantti on vaan välillä aika pahapäinen. Se haluaa välillä riehua, juosta ja aiheuttaa kaaosta. Elefanttisi ei aina pysy polulla vaan harhailee menemään jonnekin ihan muualle. Yrität sitä hallita, mutta kuten jo tiedät, on aika vaikea päättää muutaman tonnin painoisen nisäkkään toiminnasta.
Sinä olet juuri se ohjastaja. Elefantti on alitajuntasi ja jokainen mielihalusi, tarpeesi ja tiedostamaton valintasi. Monesti muutoksemme ongelma on, että oletamme saavamme norsun hallintaan ihan vaan ohjastamalla vähän kovemmin.
Mytologia, historia ja filosofia ovat täynnä samoja ajatuksia eri tavoin sanottuna. Platon uskoi kahteen hevoseen, joista toinen oli pahatapainen rämäpää ja toinen leppoisa, hyveellinen kaveri. Freud on puhunut kolmesta mielestä, joka voidaan rinnastaa hevoskärryihin jossa pahapäistä hevosta yrittää ohjata nuori mies ja hänen viisas isänsä on siinä vieressä kertomassa kuinka homman oikeasti pitäisi mennä. Psykologi Neisser puhui ”johtoportaan ongelmasta”. Buddhalta saattoi tulla ajatus tästä elefantista. Kyse ei siis ole uudesta ideasta, eikä varsinkaan mistään mitä yhdellä artikkelilla saadaan ratkottua.
AUTOMAATION SIETÄMÄTÖN KEVEYS
Tämä ei edes nyt ole pelkästään sitä, että juokset kauppaan ostamaan suklaamuffinssin tai jäät sohvalle makaamaan ja kadut sitä myöhemmin. Nyt puhutaan paljon isommista asioista. Aivan kaikki hyvinvoinnista sekä taloushallinnosta onnellisuuteen, kuin myös ihmissuhteisiin on kiinni ohjastuksesi ja elefantin vuorovaikutuksesta.
Kohtaamme päivittäin useita satoja valintoja. Brian Wansink kumppaneineen arvioi että yksinään ravinnon puolesta teet tänäänkin 200 eri valintaa. Suuri osa näistä valinnoista tapahtuu elefanttimme toimesta. Eikä ihme, ehkä se on järkevä järjestelmä. Olisi aika raakaa pysähtyä miettimään jokaista valintaa, tekoa ja lausetta jonka suustamme päästämme. Mutta tämä johtoporras voi vaikuttaa myös menestykseemme ja käytökseemme.
Elefanttimme suuntaa ohjaavat todella monet tekijät, Tälläkin elefantilla on kovin huono muisti eikä se meidän tavoin osaa kovinkaan hyvin ennustaa tulevaisuutta.
SANAPELIMANIPULAATIOTA
Mitä jos sanoisin, että pystyn manipuloimaan ajatuksiasi, käytöstäsi ja jopa menestystäsi yhdellä paperinpalalla? Tätä kutsutaan virittämiseksi. Ennen itse tutkimusta sinulle voidaan antaa esimerkiksi sanapeli tai tarina, joka vilisee haluamiamme sanoja ja käsitteitä, esimerkiksi vanhuuteen tai kohteliaisuuteen liittyen. Tämän sanapelin jälkeen seuraamme sinua ja käytöstäsi. Ethän sinä tuollaiseen manipulointiin haksahtaisi? Niin ne muutkin sanovat.
Tällaisen sanapelin voima on uskomaton: Jos sanat virittävät sinut vanhuuteen, kävelet oikeasti hitaammin pois tutkimuspaikalta. Voittoon ja menestykseen virittäminen saa sinut menestymään seuraavissa peleissä paremmin, ja oikeastaan professuuriin ja koulutukseen liittyvät sanat auttavat sinua pärjäämään Trivial Pursuitissa. Kääntöpuolella taas sanoilla voidaan virittää mielesi röyhkeäksi, epäkohteliaaksi ja jopa aggressiiviseksi. Viimeisin onnistui käsitteillä jalkapallohuligaaneista.
Hassuinta tässä on, ettei sinulla ole hajuakaan mitä on tapahtunut. Olemme ohjanneet elefanttia ilman että edes huomasit.
KUINKA OHJATA ELEFANTTIA
Mielesi on pahin vihollisesi tai paras ystäväsi. Kun haluat muuttaa elämäntapojasi, törmäät jatkuvasti automaatioon ja elefantin ongelmakäyttäytymiseen. Tällöin sinulle uskotellaan että tarvitset vain enemmän tahdonvoimaa tai että sinun täytyy ottaa itseäsi niskasta kiinni ja ryhdistäytyä. Ei. Asia ei ole niin simppeli.
Se, mitä meille kerrotaan tavoitteiden asettamisesta, on usein hyvin virheellistä. Emme ota huomioon elefanttia. Haemme vain konkreettisia asioita ja pyrimme suorittamaan. Todellisuudessa virittämällä ja automaatiolla yhdistettynä tarkoituksenmukaiseen ja sisäiseen motivaatioon pystymme oikeasti saavuttamaan niitä asioita mitä haluamme.
Pystymme oppimaan ohjeistamaan elefanttiamme. Se vaatii paljon työtä ja vaivaa, mutta se on mahdollista. Kysy vaikka jokaiselta elämäntapojaan muuttaneelta sankarilta. Asiakkaamme monesti puhuvatkin valintojensa ja ajatusmaailmansa muuttumisesta esimerkiksi liikuntaa tai syömistä kohtaan: Elefanttimme ohjaa meitä liikkumaan epäaktiivisuuden sijaan. Tässä on pari ideaa otuksen kesyttämiseen:
- Muuta ympäristösi. Olen puhunut ympäristön vaikutuksesta todella paljon: Jos ympärillä olevat asiat ohjaavat sinua epäaktiviisuuteen tai huonoihin elämäntapoihin, tulet sinne haksahtamaan useita kertoja. Jos taas virität kämppäsi, lähipiirisi tai työsi vaikkapa tavoitteidesi mukaan, tulet paljon helpommin oikeasti tekemään asioita, joita olet aikonutkin tehdä. Pelkät sanat ja ajatukset voivat ohjata elefanttiasi oikeaan suuntaan. Tämä on todella tärkeää ymmärtää, koska juuri virittäminen varsinkin tapahtuu varsin alitajuntaisesti.
- Pysähdy, mieti ja toimi. Suurimman osan ajasta annamme ajattelemattomalle johtoportaalle liikaa valtaa. Se tekee typeriä päätöksiä, jotka tajuamme vasta jälkikäteen ja kadumme niitä. Pysähdy, mieti valintojasi ja niiden perusteita.
Haluan vielä jakaa kanssasi yhden kummallisen asian tavoitteiden asettamisesta, joka on saanut minutkin muuttamaan hieman mieltäni ja ymmärrystäni aiheesta. Saat sen tilaamalla uutiskirjeemme tämän tekstin alta! Mukana saat täysin ilmaiseksi viikoittaisten ideoideni lisäksi e-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”, joka on opas elämäntapojen ja elämänmuutoksen aloittamiseen.
Lähteet 1: Ariely, D. The Upside of Irrationality 2: Bargh, J. Chartrand, T. 1999. The Unbeareble Automaticity of Being 3: Gilbert, D. Stumbling on Happiness 4: Haidt, J. The Happiness Hypothesis 5: Heath, D. Heath, C. Switch - How to change when Change is hard 6: Thaler, R. Sunstein, C. Nudge - Improving Decisions about Health, Wealth and Happiness 7: Wansink, B. Mindless eating