Elinkaariarvo: Haasteiden suurin kompastuskivi

AmexIhmiset ovat säännöllisessä rahankäytössäkin hyvin tavanomaisia. Todennäköisesti sinulla on oma vakuutusyhtiösi, pankkisi ja autokorjaamosi jossa aina asioit. Luottokortti on tästä myös hyvä esimerkki. Kuinka monesti olet elämäsi aikana päättänyt että mastercard ei olekaan hyvä, vaan American Express on parempi? Kovinkaan moni ei tätä tee. Tuotteella on todella suuri elinkaaren mittainen arvo. Miksi hylkäämme tämän idean siinä vaiheessa kun meidän pitäisi muuttaa itseämme?

Yllä oleva ilmiö on nimeltään Customer Lifetime Value (CLV) tai typistetysti elinkaariarvo. Se tarkoittaa sitä rahaa, jota asiakas tuo sisään firmaan ennen kuin hän lopettaa yrityksen palvelujen käyttämisen.
Ja ei, tästä ei ole tullut bisnessblogia. Siinä missä käyntikortissani onkin toimitusjohtajan titteli, ei nyt puhuta talousmaailman hassuista koukeroista. Tässä on kyse elämäntavoista. Tässä on kyse siitä, millaisen elinkaaren mittaisen arvon annat muutoksellesi.

 

PROBLEEMA

Jokaisella tavalla ja toiminnolla johon itsesi totutat, on sen hetkinen arvonsa. Paljonko minä hyödyn tästä toiminnasta kun sen nyt teen? Salilla käynti pistää lihaksen kasvun pyörimään melko vauhtia, ja juoksulenkki vapauttaa mieltä ja polttaa kaloreita. Yksi tärkein syy, miksi teemme asioita, on niiden tuoman välittömän hyödyn tai positiivisuuden takia. Se hyvä fiilis mikä tulee treenin jälkeen, se tieto, että ehkäisemme taas kipuja ja särkyjä.

Mutta tavoilla on myös elinkaaren mittainen arvonsa, ja siinä monet menevät metsään.

Netti on pullollaan erilaisia haasteita, kuureja ja koettelemuksia, joissa hyvin lyhyen ajan sisään sinut pistetään aivan remonttiin. Kuukauden ajan punnerrat kuin puolihullu, lankutat läkähtymiseen asti tai juokset enemmän kuin Forrest Gump. Ehkä otat sokerittoman kuukauden unohtaen sen faktan että kaikki on lopulta mahassa sokeria. Tai aloitat viikon mehudetoksin koska kehostasi pitää poistaa myrkkyjä jota kukaan ei osaa nimetä.

Esimerkkejä on mieletön määrä. Jokainen niistä sisältää hyvin korkean välittömän arvon: jokainen näistä haasteista toimii aivan varmasti. Saat hyviä tuloksia, voit paremmin kuin koskaan ja kaikki on kivaa. Kuukauden Superdieetit ja viiden viikon kuntokuurit toimivat kyllä. Mutta mikä on niiden elinkaariarvo?

Mitä tapahtuu kun kuukauden punnerrushaasteesi on ohitse? Millä todennäköisyydellä jatkat päivittäistä punnertelua? Kun kaadat vihdoin viimeisen röllin värisen detoksijuoman kurkustasi alas, ovatko kertoimet kovat sille, että päätät jatkaa hieman pidempään? Minä lyön kyllä rahani toisaalle, kiitos vaan. Jokaisen kirjan, nettisivun ja telkkariohjelman dieetit ja harjoitusohjelmat loppuvat aikanaan. Nyt on kyse siitä, mitä tapahtuu sen jälkeen.

Minulla ei ole mitään haasteita tai liikuntatempauksia vastaan. Detokseja lukuun ottamatta (älä tee niitä. Oikeasti.). On ihan mahtavaa, jos päätät lisätä liikuntaa tai syödä paremmin, vaikka vain kuukauden ajan. On hienoa, että koettelet itseäsi ja katsot mihin oikein pystyt. Todennäköisesti pystyt paljon enempään kuin mitä uskot. Arvostan kyllä fitnesskisaajia ja kehonrakentajia jotka tosissaan dieetille lähtevät. Mutta lähestulkoon kaikilla, jotka siinä hommassa menestyvät, on taustalla vahvoja elämäntapoja.

Sen sijaan, että hypit ohjelmasta tai ruokavaliosta toiseen aina kun tulee tylsää, haluan että tiedostat tämän: Jotta saavutat pysyviä tuloksia, pitää sinun luoda jotain pysyvää. Jos elät vain välittömän arvon maailmassa ja teet asioita joita et pysty pitkällä juoksulla pitämään, et tule luomaan kestävää muutosta. Siinä vaiheessa kun toimintasi loppuu, ei sillä enää ole arvoa. Liikunnan ja ravinnon hyödyt ja arvokkuus syntyvät jatkuvalla toiminnalla, eivätkä ikävä kyllä kestä pitkään, jos toiminta lakkaa.

Elinkaariarvo1 copy

 

RATKAISU

Taas kerran liukumäkemme johtaa elämäntapoihimme. Katso vaikka vierellä olevaa nättiä kaaviota. Se tiivistää artikkelin olennaisuudet näppärästi. Kun lähdet rakentamaan tapojasi askel kerrallaan, otat mukaasi pieniä hyötyjä.

Teoillasi ja valinnoillasi on aluksi aika pieni arvo. Aamuinen vesilasisi ei luo järkyttäviä tuloksia. Mutta kasaapa näitä pieniä tapoja yksi kerrallaan päällekkäin, ja ajan myötä sinulla on pinossa jotain todella arvokasta.
Tästä syystä aloitamme aina helposta, ja etenemme askel kerrallaan kohti vaikeampaa: Tapojemme arvo kasvaa koko ajan. Tästä johtuen puhun aina hitaasta hyvinvoinnista. Tulokset eivät tule aivan niin nopeasti, mutta ne pysyvät pidempään ja vain keräävät arvoaan.

Ota huomioon, että nämä kuviot eivät sulje toisiaan pois. Haasteet, tempaukset ja kuurit ovat hyviä juttuja, kunhan ne tehdään viisaasti, ja kunhan sinulla on taustalla vakaa tapapohja. Siinä vaiheessa kun tempauksesi loppuu, on sinulla jotain mistä jatkaa. Jos putoat tyhjän päälle tai takaisin vanhoihin tapoihisi, en voi luvata mitään hyvää.

 

MUISTA TÄMÄ

Jokaisella valinnallamme, teollamme ja toiminnallamme on välitön arvonsa. Tärkeämpää muutoksesi, hyvinvointisi ja tavoitteidesi kantilta on kuitenkin toimintasi elinkaariarvo: kuinka kauan jatkat tätä arvokasta toimintaasi?

 

LUO ELINKAARIARVOA

Rakentaaksesi suuren elinkaariarvon omaavia elämäntapoja, pitää sinun ottaa ensimmäiset askeleesi. Olen luonut avuksesi ratkaisun: E-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa” on ilmainen työkalusi elämäntapojen rakentamiseen. reilu 20-sivuinen tutkimustiedolla ja käytännön kokemuksella tuettu kirjamme on täysin maksutta ladattavissa kaikille uutiskirjeemme tilaajille.

Voit tilata uutiskirjeen alta lyömällä kenttään sähköpostiosoitteesi. Saat samalla joka sunnuntai viikoittaisen kirjeeni, jossa jaan kanssasi vinkkejä, ajatuksia ja ideoita jotta voisit luoda tavoillesi lisää elinkaariarvoa. Emme lähetä uutiskirjeemme kautta ikinä mitään spämmiä tai myyntipuheita. Se on ärsyttävää. Liity lukuisten kymmenien muiden joukkoon ja tsekkaa kirjamme elämäntapojen rakentamiseen!

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…