Aktiivisuus epäreilussa maailmassa

Vaaka

Pelataanpa taas rahapelejä. Olemme pelanneet muita hauskoja rahapelejä ennenkin, tämä on taas uusi leikki: Minulla on 160 euroa sinulle. Mukana pelissä on myös eräs toinen tyyppi, jota et tunne. Tämä tuntematon kaveri päättää miten tuo 160 euron lahjoitukseni jaetaan. Hän voi siis esimerkiksi jakaa rahat tasan 80€ / 80€, tai ottaa vaikka 120€ itselleen jättäen sinulle vain 40 €.

Kuten aina, mukana on pieni juju. Sinä nimittäin päätät mitä jaetuille rahoille käy. Jos hyväksyt tulojaon, saatte molemmat nämä ehdotetut rahat. Jos taas hylkäät ehdotuksen, kumpikaan ei saa mitään.

Tuntematon ystäväsi päättää jakaa rahat juuri niinkuin pelkäsit: hän ottaa itse 120 euroa. Sinulle jää vaivaiset neljä kymppiä. Kuinka epäreilua! Et hyväksy tarjousta, ihan vain opettaaksesi opetuksen tuolle ahnehtijalle. Kumpikaan teistä ei saa mitään. Hylkäät täysin ilmaiset rahat koska et saanut mielestäsi reilua summaa.

Tutkimuksien mukaan suuri osa ainakin länsimaisen reilupeli kulttuurin ihmisistä toimii tällä rankaisevalla tavalla vaikka se johtaisikin taloudelliseen tappioon. Tällä samalla ihmeellisellä logiikalla me kohtelemme myös omaa liikkumistamme.

 

RIITTÄMÄTÖN LIIKUNTA?

Ylläolevan rahapelin hämmentävä lopputulos heijastuu myös ihmisten käsityksessä liikunnasta: Jos emme voi liikkua kunnolla, emme liiku lainkaan. Tämä siitäkin huolimatta, että hyötyisimme jopa paljon pienemmästäkin määrästä kuin mitä haluaisimme liikkua. ”Ei ole aikaa liikkua” tarkoittaa nykyslangilla lähinnä vain sitä, ettei sinulla ole aikaa uhrata viittä-kuutta tuntia viikossa tai enempää liikkumiseen.

Jäämme turhan usein kiinni siihen, mikä on parasta. Sitä meille toitotetaan koko ajan: Paras tapa saada isot hauikset, litteä vatsa, auto katsastuksesta läpi ja onnellinen elämä. Unohdamme samalla, ettei toisen paras aina ole sinulle paras. Kyse on kuitenkin elämäntavoista. Siirrytään vielä hetkeksi takaisin rahapelien puolelle. Jos tiedät että säästämällä 80€ kuukaudessa tienaat tarpeeksi suuren potin eläkepäivillesi, jättäisitkö 40€ laittamatta tilille, koska se ei vain riitä?

Ongelma lähtee siitä, että annamme liikunnan kestolle ihmeellisen arvon. Ihmismieli on siitä veikeä koneisto, ettei se tee tiettyjä asioita, jos toiminnan arvo ei ole kohdillaan. Mutta kun arvo poistetaan kokonaan, teemme asioita paljon suuremmalla todennäköisyydellä. Tästä haluan puhua lähiviikkoina enemmän palkkioiden muodossa. Palkatut Personal trainerit ja rahapalkinnot eivät välttämättä nimittäin auta sinua matkallasi menestykseen.

Elämäntavat muodostuvat teoista, eivät aikomuksista. Voit luoda maailman parhaan liikuntaohjelman ja rakentaa itsellesi kaikista kovimman ruokavalion, mutta vain sillä mitä teet, on merkitystä. Nämä täydelliset liikuntaohjelmat ovat usein silmissämme arvokkaita, mutta vaativat myös paljon. Hassua kyllä, jos näkisimme liikkumisen arvottomana, uskon että löytäisimme ihmeellisesti aikaa liikkua useammin.

Tärkeintä tapojen muodostumisessa on useus. Jos saamme viikossa vain yhden täydellisen treenin tehtyä, ei liikunnallinen elämäntapa synny kovinkaan todennäköisesti. Jos taas päivittäin tai useamman kerran viikossa liikumme, aivan sama kuinka kauan, tulee liikkumaan lähtemisestä helpommin tapa. Nyt ei puhuta siitä, paljonko liikuntaa tarvitaan kunnon kohoamisen maksimoimiseen tai eliniän mahdollisimman suureen pidentymiseen. Puhutaan siitä, miten me pääsemme lähemmäs noita määriä.

Muista, ettei kestolla ole väliä, ainakaan muistimme puolesta. Emme välitä sitä kauanko teimme, muistamme ja ajttelemme vain mitä teimme ja miltä se tuntui. Vanha totuus pitää yhä paikkansa: Tuhannen kilometrin matka alkaa yhdestä askeleesta. Jos emme ikinä lähde liikkeelle, odotellen sitä hetkeä kunnes voimme edetä vain mahdollisimman nopeasti, hylkäämme paljon ilmaista rahaa.

 

YHTEENVETO: TAKAISIN TODELLISUUTEEN

Annamme turhaan asioille arvoja ja vertailemme niitä keskenämme. Jätä tämä arvo tällä kertaa pois. Jos sinulle tarjotaan ilmaiseksi 40 euroa, mitä väliä sillä on mitä joku toinen saa? Jos pystyt tällä viikolla liikkumaan vain puoli tuntia, kannattaa sekin käyttää eikä odottaa sitä maagista viikkoa kun saat kaikki neljä tunnin mittaista treeniä sisään.

facebook

Kirjainspiraatio:
Brafman, O. Brafman, R. Sway – The Irresistible Pull of Irrational Behaviour
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…