Helinä-keiju -efekti & Uskon voima

pills-1424077-1280x960

Tragedia oli iskenyt. Kapteeni Koukku oli sujauttanut myrkkyä Peter Panin juomaan. Helinä Keiju kuitenkin pelasti Peterin juomalla itse tälle tarkoitetun myrkyn. Heikossa tilassa, Helinä ja Peter pyytävät apua yleisöltä: ”Helinä voidaan pelastaa, jos te ihmiset vain uskotte keijuihin. Taputtakaa, ja näyttäkää että uskotte!”. Yleisö räjähtää aploodeihin. Helinä pelastuu myrkytykseltä.

Jos me uskomme tarpeeksi kovasti, pystymme parantamaan itseämme taudeista, parantamaan suorituskykyämme salilla ja juoksuradalla sekä tehostamaan oppimistamme ja keskittymiskykyämme. Tänään haluan tuoda esille placebo- eli lumevaikutuksen voiman. Se on melko ällistyttävä. Lumevaikutus on hyvin mielenkiintoinen, muttei suinkaan simppeli aihe. Jaan enemmänkin peruskäsityksen aiheesta ja sen jännimpiä huomioita. Yllä oleva tarina kuvastaa ilmiötä nimeltä Helinäkeiju-efekti (tinkerbell-effect), joka liittyy juuri lumevaikutukseen. Lähdetäänpä ihastelemaan mitä kaikkea uskolla saadaan aikaan.

 

SOKERIPILLERIDIEETTI & SUORITUS

En ehdota sinua nyt kokeilemaan steroideja, mutta ehkä sinun kannattaisi uskoa siihen, että käytät steroideja. Ainakin jos useampaa tutkimusta on uskominen. Eräille kovan tason voimailijoille annettiin sokeripillereitä kertoen heille, että kyseessä olisi uudenlainen, nopeasti vaikuttava ja tehokas anabolinen steroidi.

Tulokset olivat uskomattomia. Näiden nostajien ykkösmaksimit nousivat jopa 12 kiloa seitsemän päivän aikana. Eikä kyse ollut nyt mistään amatööreistä, penkkimaksimien ollessa siellä 200 kilon huitelemilla jo valmiiksi. Eräs toinen saman aiheen tutkimus huomasi merkittävän voimatasojen kasvun seitsemän viikon treenistä sokeripilleristreoideilla höystettynä.

Jos penkkimaksimi ei sinua kiinnosta, voi samasta sokeripilleristä olla apua juoksuun, kivunlievitykseen ja hyvinvointiinkin. Ja ihmiset muka sanovat, että sokeri on meille pahasta.

 

VAIN USKO RIITTÄÄ

Jotain kovin outoa tapahtui eräässä juoksukokeessa. Ruokasooda, eli natrium bikarbonaatti on oikeasti toimiva lisäravinne. Sillä voidaan parantaa yksilön kestävyystulosta monesti merkittävissä määrin. Mutta hassua kyllä, emme tarvitse itsessään ruokasoodaa ollaksemme parempia, vaan uskomuksen siitä että saamme jotain vastaavaa.

McClung ja Collins tekivät vähän 1,000 metrin juoksukokeita. He syöttivät ihmisille joko lumelääkettä tai juuri yllä mainittua ruokasoodaa. Mutta vain puolelle porukasta kerrottiin tästä. Eli vain puolet juoksijoista, sokerilla tai soodalla, tiesivät ja uskoivat saaneensa jotain heitä hyödyttävää. Kuten Helinäkeijunkin tapauksessa, uskosi riittää.

Yksilöt, jotka saivat ruokasoodaa, mutta joille ei kerrottu asiasta, eivät pärjänneet. Ne jotka saivat ja joille kerrottiin pärjäsivät parhaiten. Jos et saanut muuta kuin makeutettua vettä sitruunamehulla, mutta sinulle uskoteltiin aivan toista, pärjäsit lähes yhtä hyvin kuin oikeaa tavaraa saaneet uskovat. Eli pelkkä usko paransi suoritustasi paremmin kuin pelkkä lisäravinne.

Tässä vaiheessa homma menee vielä oudommaksi. Gluteenittomuus on nykyään melko valloilla oleva ilmiö, joskin hieman hiipumaan päin. Onneksi. Mutta tämä buumi toi meille melkoisen määrän ärtyneitä suolia. Yhtäkkiä kaikki saivat oireita fodmapeista ja gluteenista. Hassu juttu on, ettemme edes tarvitse lääkkeitä vaivan parantamiseen. Pelkkä sokeripilleri ja ripaus uskoa riittää.

Tällä kertaa koehenkilöille ei edes annettu mitään toimivia lääkkeitä. Kaikki vaan saivat sokeripillerin. Heille jopa kerrottiin se suoraan päin naamaa. ”Tässä on sokeripilleri, joka ei oikeasti vaikuta mihinkään. Kuitenkin mielesi voiman ansiosta sillä on vahvoja vaikutuksia kehoosi.” Kyseessä oli siis vähän niinkuin placebovaikutuksen placebovaikutus

Tämä lupaus lumevaikutuksesta toi haluamamme tulokset: Monien ihmisten elämänlaatu parani ja ärtynyt suoli ei enää ollut läheskään niin kärttyisä. Uskolla voi siis parantaa. Uskoisin että tämä tulos tosin pätee vain näillä trendisyöjillä, en väitä että keliakiaa tia muita oikeita suolistovaivoja saadaan täysin kuriin sokeripillereillä.

 

MEILTÄ JA MAAILMALTA

Löydämme lumetta kaikkialta. Lisäravinnebisnes ja vaihtoehtolääketiede vilisevät lumevaikutusta. Vaihtoehtolääketiede on vaihtoehtoista koska se on pääasiassa täynnä placeboja tai merkityksetöntä vaikutusta. Muuten sitä kutsuttaisiin lääketieteeksi. Lisäravinteilla, kuten näimme, saadaan kyllä merkittäviä tuloksia aikaan, kunhan usko tuotteeseen on kova.

Jopa oma tuleva alani fysioterapia sisältää paljon valehoitoa. Esimerkiksi akupunktiosta, jonka tieteellinen pohja on kovin hatara, on monesti löydetty vahva lumevaikutus. Joissain tapauksissa placebohoito on jopa ollut itse hoitoa vahvempi. Samoin placeboissa on eroa. Käsikivuissa valeneulat olivat pilleriä parempia lievittämään särkyä. Toisaalta taas suonensisäisesti annettu feikkiruiske on pilleriä parempi kivunlievittäjä, vaikkei kummassakaan mitään järkeviä aineita olisikaan.

Kumma kyllä lumevaikutus on etenkin jenkeissä muuttunut kokoajan vahvemmaksi ajan saatossa. Tarkoittaako tämä sitä, että uskomme tieteeseen on kehittynyt? Miksi sama sokeripilleri toimii nyt paremmin kuin ennen? Kyseessä on hyvä ja huono asia. Koska yhä turhemmat asiat tuntuvat toimivan, altistumme sille että meille myydään paljon oikeasti täysin turhia ravinteita, hoitoja ja harjoitteita. Toisaalta taas on hienoa, että pelkällä ajatustasolla operointi voi parantaa kipujamme, kehittää suoritustamme ja lisätä elämänlaatua.

 

LUMEESTA TAPOIHIN

Helinäkeiju on sinun muutoksesi. Sinun pitää uskoa siihen, että pystyt pelastamaan Helinän. Päivän tarinan ydin on seuraava:

”Jos et itsekään usko siihen, että onnistut tapojesi luomisessa, kuinka me muut voimme siihen uskoa?”

Uskollasi itseesi on valtavan laaja vaikutus, ja ilman sitä paraskaan ohjelma ei tuota niitä tuloksia joita haluat. Tässä on myös taas kerran yksi syy sille, miksi helpomman kautta on aina syytä aloittaa. Haluan, että olet niin varma onnistumisestasi kuin mahdollista.

Saat yhä jatkaa lumelääkkeiden ja kaikkien dissaamieni hoitomuotojen käyttöä, kunhan uskot niihin. Jos jokin asia toimii, kuka minä muka olen sanomaan että se ei oikeasti toimisi?

 

LISÄÄ IDEOITA MUUTOKSEEN

Jos tykkäsit tekstistä, voit liittyä meidän uutiskirjerinkiimme tuosta alempaa syöttämällä sähköpostisi. Saat ilmaisen ja paljon kehutun ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa” e-kirjamme lisäksi viikoittaisen esseeni joka sisältää aina ideoita muutoksen rakentamiseen ja aloittamiseen. Tällä viikolla puhelen aiheeseen liittyen nocebo-ilmiöstä ja siitä, kuinka olematon voi rappeuttaa hyvinvointiasi.

Lupaan, ettemme myy sinulle mitään tai spämmää turhia. Liity mukaan lähes sadan muun ihmisen rinkiin ja aloita matkasi kohti elämäsi kuntoa!

Lähteet:
1: Ariel, G. Saville, W. 1972. Anabolic Steroids: The Physiological Effects of Placebos
2: Collins, D. McClung, M. 2007. “Because I know it will!”: Placebo effects of an ergogenic aid on athletic performance
3: Durgin, F. 2002. The Tinkerbell Effect
4: Goldacre, B. 2008. Bad Science
5: Kaptchuvk, T. ym. 2006. Sham device v inert pill: randomised controlled trial of two placebo treatments
6: Kaptchuck, T. ym. 2010. Placebos without Deception: A Randomized Controlled Trial in Irritable Bowel Syndrome
7: Maganaris, C. Collins, D. Sharp, M. 2000. Expectancy Effects and Strength Training: Do Steroids Make a Difference?
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…