jyväskylä opettaa

ISEPJY2Sen lisäksi että pyörin tämän viikon pääkaupunkiseudulla rakentamassa uutta bisnesimperiumia, olin viime viikolla Jyväskylässä. Siellä oli tiedettä. Ja tiedehän vetää minua aika vahvasti puoleensa. Vuosittainen Jyväskylän yliopiston symposium keskittyi tänä vuonna kuormitusfysiologiaan ja korkeatehoiseen harjoitteluun ja syömiseen. Muistiinpanoja kertyi 38 sivun verran, joten voitte odottaa paljon superhauskoja blogitekstejä!

Katsotaan ensin hieman hämärämpää puolta. Kokonaisuudessa seminaari ei parhaiten opettanut pikkudetaljeja, vaan valotti minulle kokonaiskuvaa. Tässä muutamia näkökulmia elämään ja oppimiseen.

 

MITÄ ENEMMÄN, SITÄ VÄHEMMÄN

Viime vuonna kävin täällä Biomekaniikan symposiumissa. Oli sekin melkoista rakettitiedettä. Nykyään olen biomekaniikan saralla edes hieman kunnostautunut. Tarkoittaen etten olisi dorka yläasteen fysiikan tunneilla. Nyt ajattelin aiheen olevan hieman lähempänä omaa osaamistani. Ja olen ihan yhtä uunona.

Olen huomannut vanhan mantran pätevän: Mitä enemmän tiedän, sitä vähemmän tiedän. On turhauttavaa että kun asioita lähtee tutkimaan syvemmälle, kyseinen käsite jakautuu jatkuvasti useampiin haaroihin ja käsitteisiin joka ei vain lopu. Ja tämäkös on toisaalta motivoivaa, ja luo tiedonjanon lisäksi paljon mahdollisuuksia erikoistua. Jos joku pystyy omistautumaan kärpästen mitokondrioiden geenimanipuloinnille, pystyn minäkin varmasti löytämään täältä juuri sen suurimman kiinnostuksen aiheeni.

Käytännössä: Älä lopeta oppimista ja kehittymistä. Löydä rakosi ja opi niin paljon siitä kuin mahdollista.

 

ONNEKSI KUKAAN MUUKAAN EI TIEDÄ

Huh. Kukaan muukaan ei tiedä kaikkea. Eikä tarpeeksi. Totuus on se, että käsityksemme ihmisestä yksinään ympäristöstämme puhumattakaan on melko ailahteleva, muuttuva ja vajavainen. Yhtälöissä ja kaavioissa on yhä paljon mysteerejä ja olettamuksia. Monesti puhumme mielummin malleista ja teorioista koska emme tiedä.

Kuten ehkä joku saattaa arvata, tykkään tutkimuksista. Koska näissä me usein joko varmistamme epäilyjämme tai kirjaimellisesti tutkimme tuntematonta ja oikeasti selvitämme asioihin syitä. Ja todennäköisesti olemme lopulta väärässä. Eikö ole kivaa?

Käytännössä: Älä stressaa. On okei olla väärässä tai epävarma asioista. Me oikeasti tiedämme asioista paljon vähemmän kuin monet uskovat.

SAMSUNG

IHMISET OIKEESTI ON ERILAISIA

Tästä höpistiin jossain välissä facebookissa liikunnan alan ammattilaisten ampiaispesässä. Jos joku haluaa ikinä kiistellä, menkää sinne. Olen jo pitkään ollut sitä mieltä, että ihmiset ovat erilaisia. Ja tälle on paljon todisteitakin: Esimerkkeinä voin heittää polven ALC-vammoista kuntoutumisen, kävelynopeuden, energia-aineenvaihdunnan, ja lihaskasvun tehokkuuden. Tuossa vasta osa esimerkeistä.

Pääasiallisena terminä voidaan käyttää paria responders ja non-responders. Tämä suoranaisesti tarkoittaa sitä että jokin hoito tai protokolla saa osissa ihmisistä aikaan vahvan positiivisen reaktion, toisissa pienemmän, joissakin ei välttis yhtään, ja osalla jopa negatiivisen reaktion. Jos sinulla on ikinä ollut sitä kaveria joka kasvaa kuntosalin painoja katselemalla, tiedät mitä tarkoitan.

Noh, sama tuntuu pätevän esimerkiksi intervalliharjoittelussa, ruokavalion koostamisessa ja kehonkoostumuksen muokkailussa. Ainakin mitä taasen viikon takaisiin tutkimuksiin on katsomista.

Myönnettäköön, perusideat ja kehykset usein toimivat, mutta jokainen niistä toimii vielä paremmin jos ne muokataan juuri yksilölle sopiviksi. Samoin joukossamme on ihmisiä joille juuri se tietty malli ei toimi. Myönnä se, äläkä turhaan hakkaa päätä seinään.

Käytännössä: Parhaat tulokset saat kun löydät juuri sinulle parhaan mallin toimia. Opi tuntemaan kehosi.

 

ENEMPI EI OLE PAREMPI

Toisaalta liian vähän ei usein ole hyvä. Meillä on rajamme lähes kaikessa toiminnassa. Proteiinisynteesin katto tulee vastaan muutamalla leusiinigrammalla, ihan sama kuinka paljon uskottelet olevasi massakuurilla. Samoin liikunnan ja vastustuskyvyn suhde on melko kaareva. Väsytämme monesti itseämme turhaan pitkillä ja tuhoavilla intervallitreeneillä vaikka samat tulokset saadaan yhdellä tai kahdella toistolla.

Jostain syystä nykymaailmassa enempi vaan tuntuu olevan parempi. No se ei ole niin. Meidän päätarkoituksenamme UniFitillä on löytää jatkumolta se kohta, jolla minimityöllä saadaan maksimitulokset. Elämäsi on ainutkertainen ja aikasi rajallinen, miksi käyttäisit sen tehden liikaa hommia?

Käytännössä: Minityöllä maksimitulokset. Tärkeintä on löytää se raja mistä saadut hyödyt eivät enää kasva, tai missä negatiiviset puolet alkavat lisääntyä ja hyödyt vähentyä. Pätee niin ravintoon kuin liikkumiseenkin.

 

MIKÄKONDRIO?

Lukion biologian kertauskurssia lukuun ottamatta myönnän saman tien etten juurikaan tiedä mitään mitokondrioista. Se ei mielestäni ole ollut kovinkaan olennaista. Noh, ehkä pitäisi saatana.

Oli ihan makea istua kuuntelemassa punkkareita ja tiedemiehiä paasaamassa minulle siitä kuinka mitokondrioiden hyvinvoinnilla voidaan taistella niin ikääntymistä kuin monia sairauksiakin vastan. Mitokondriota suojelemalla pystytään pelottaviin asioihin. Ja tässä mä vaan istun tietämättä asiasta mitään katsellen kirjainyhdistelmiä ja kemiallisia sidoskoodeja aivan ulapalla. Virhe.

Käytännössä:  Tiedätkö sinä mitä mitokondriot tekee? Ei se mitään, en mäkään. Mutta otan selvää.

facebook

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…