Minulla on huono tapa. Todennäköisesti niin sinullakin. Tämä tapa altistaa sinut ylimääräiselle napostelulle, mässäilylle ja huonoille valinnoille. Tapasi saattaa jopa olla hyvinvointisi ja ihannepainosi esteenä. Syömisemme on mieletöntä.
Mindfulness ja niin sanottu mielellinen (mindful) syöminen tulee olemaan seuraava muoti-ilmiö. Uskokaa minua. Tämä idea tulee olemaan iltalehden palstoilla takaamassa laihtumistasi. En tätä itse keksinyt, mutta päädyin sitä paljon tutkimaan. Tsekatkaa lopusta käytännön vinkit ajatukselliseen ja parempaan syömiseen
ADHD HUONOLLA MUISTILLA
Emme osaa enää rauhoittua, saati keskittyä aistimuksiin. Meillä pitää kokoajan olla häiriöitä tässä elämässä. Syömme telkkarin ääressä, luemme lehtiä, selailemme älypuhelimia ja tabletteja kuin myös katselemme kissakuvia tai videoita netistä. Tämä on huono homma jos yrität rakentaa terveellisiä elämäntapoja. Ongelma on siinä, että kaikenlaiset häiriötekijät jotka puuttuvat syömisen kokemuksiin tuppaavat aiheuttamaan napostelua myöhemmin päivän aikana, kuin myös aiheuttamaan aika vahvoja laukaisijoita syömiselle. Ja ikävä kyllä ylimääräiset napostellut kalorit johtavat painon kerääntymiseen, sanoi kuka tahansa mitä tahansa. Kuinka paljon painoa tulee lisää on totta kai tilanteesta riippuvainen.
Muisti on tässä hyvin ratkaiseva tekijä. Jos syömme telkkarin ääressä tai muuta samalla härväten, emme muista syömiskokemustamme niin hyvin. Ja tämä johtaa siihen, että syömme enemmän. Saatamme myös olla nälkäisempiä tai ainakin ruokahalumme on suurempi. Tätä tukee havainto siitä, että muistinmenetyksestä kärsivät ihmiset syövät usein aika hallitsemattomasti. Televisio ja läppäri tai älypuhelin on loistava häiriötekijä, koska se ei häiritse syömistä, mutta häiritsee keskittymistämme syömiseen.
ELI: Mitä vähemmän keskityt syömiseen ja mitä vähemmän ruokailustasi muistat, sitä alttiimpi olet turhalle syöpöttelylle.
TAPASYKLI
Hyvät asiat kaipaavat toistoa: Hyvinvointi on elämäntapa. Tavat muodostuvat ympäristön ja arvojesi sekä tavoitteidesi muokkaamista valinnoista. Ympäristö on tärkein valintojen laukaisija, arvot ja tavoitteet taas toimivat ympäristön muokkaamisessa ja valintojen rajaamisessa.
Televisio ja muut hehkulaatikot ovat ikävä kyllä myös tapojen laukaisijoita, jos itse sen niin luot. Katsot telkkaria lähes aina kun syöt, tai syöt lähes aina kuin katsot telkkaria. Tästä johtuen televisiosta tulee laukaisija tavallesi: Katsot televisiota, joten sinun tulisi syödä jotain. Ikävää mutta monilla ihmisillä täysin arkipäivää. Emme usein syö nälästä johtuen, syömme koska jokin ympäristötekijä tai tunne laukaisee tapamme ja nostaa ruokahalun. Monet syövät tylsyyttään. Elokuvateatterissa pitää aina olla syötävää, kyllä te tiedätte.
POIKKEUSTAPAUKSIA
Kumma kyllä perheen ja ystävien kanssa syöminen ei välttämättä aiheuta samaa ilmiötä. Esimerkiksi lapset jotka syövät perheen kanssa höpisten ja yhdessä nauttien ovat todennäköisemmin normaalipainoisia. Jos koko perhe taas katselee telkkaria, on tulos päinvastainen. Sosialisoiminen ei muutenkaan tunnu aiheuttavan samaa naposteluilmiötä myöhemmin. Hyvä. Ehkä sinun siis tulisi syödä harvemmin yksin.
ELI: Jos syöt paljon saman häiriötekijän yhteydessä, aiheuttaa häiriötekijä haluja syödä.
MITEN ESTÄÄ MIELETTÖMYYS?
On aika luoda hyvä elämäntapa parantamaan vointiasi ja auttamaan pääsyä tavoitteisiisi. Toteuta näitä vinkkejä ja pääset pitkälle:
- Keskity syömiseen, makuihin, hajuihin ja koostumuksiin. Nauti ja ole rauhassa.
- Syö hitaasti, pureskele huolella. Koeta saada ateria kestämään 15-20 minuuttia. Laske ruokailuvälineet alas suupalojen jälkeen.
- Sulje telkkarit, polta lehdet ja katkaise netti syömisen ajaksi. Ystävien ja perheen kanssa syöminen on ok.
Lähteet: 1: Berge, J. ym. 2014. Childhood Obesity and Interpersonal Dynamics During Family Meals 2: Braude, L. Stevenson, R. Watching television while eating increases energy intake. Examining the mechanisms in female participants. 3: Higgs, S. Donohoe, J. 2011. Focusing on food during lunch enhances lunch memory and decreases later snack intake 4: Higgs, S. Jones, A. 2013. Prolonged chewing at lunch decreases later snack intake 5: Higgs, S. Woodward, M. 2009. Television watching during lunch increases afternoon snack intake of young women 6: Ogden, J. ym. 2013. Distraction, the desire to eat and food intake. Towards an expanded model of mindless eating