mieletöntä syömistä

mieletöntä2Minulla on huono tapa. Todennäköisesti niin sinullakin. Tämä tapa altistaa sinut ylimääräiselle napostelulle, mässäilylle ja huonoille valinnoille. Tapasi saattaa jopa olla hyvinvointisi ja ihannepainosi esteenä. Syömisemme on mieletöntä.

Mindfulness ja niin sanottu mielellinen (mindful) syöminen tulee olemaan seuraava muoti-ilmiö. Uskokaa minua. Tämä idea tulee olemaan iltalehden palstoilla takaamassa laihtumistasi. En tätä itse keksinyt, mutta päädyin sitä paljon tutkimaan. Tsekatkaa lopusta käytännön vinkit ajatukselliseen ja parempaan syömiseen

 

ADHD HUONOLLA MUISTILLA

Emme osaa enää rauhoittua, saati keskittyä aistimuksiin. Meillä pitää kokoajan olla häiriöitä tässä elämässä. Syömme telkkarin ääressä, luemme lehtiä, selailemme älypuhelimia ja tabletteja kuin myös katselemme kissakuvia tai videoita netistä. Tämä on huono homma jos yrität rakentaa terveellisiä elämäntapoja. Ongelma on siinä, että kaikenlaiset häiriötekijät jotka puuttuvat syömisen kokemuksiin tuppaavat aiheuttamaan napostelua myöhemmin päivän aikana, kuin myös aiheuttamaan aika vahvoja laukaisijoita syömiselle. Ja ikävä kyllä ylimääräiset napostellut kalorit johtavat painon kerääntymiseen, sanoi kuka tahansa mitä tahansa. Kuinka paljon painoa tulee lisää on totta kai tilanteesta riippuvainen.

Muisti on tässä hyvin ratkaiseva tekijä. Jos syömme telkkarin ääressä tai muuta samalla härväten, emme muista syömiskokemustamme niin hyvin. Ja tämä johtaa siihen, että syömme enemmän. Saatamme myös olla nälkäisempiä tai ainakin ruokahalumme on suurempi. Tätä tukee havainto siitä, että muistinmenetyksestä kärsivät ihmiset syövät usein aika hallitsemattomasti. Televisio ja läppäri tai älypuhelin on loistava häiriötekijä, koska se ei häiritse syömistä, mutta häiritsee keskittymistämme syömiseen.

ELI: Mitä vähemmän keskityt syömiseen ja mitä vähemmän ruokailustasi muistat, sitä alttiimpi olet turhalle syöpöttelylle.

 

TAPASYKLI

Hyvät asiat kaipaavat toistoa: Hyvinvointi on elämäntapa. Tavat muodostuvat ympäristön ja arvojesi sekä tavoitteidesi muokkaamista valinnoista. Ympäristö on tärkein valintojen laukaisija, arvot ja tavoitteet taas toimivat ympäristön muokkaamisessa ja valintojen rajaamisessa.

Tapasykli1Televisio ja muut hehkulaatikot ovat ikävä kyllä myös tapojen laukaisijoita, jos itse sen niin luot. Katsot telkkaria lähes aina kun syöt, tai syöt lähes aina kuin katsot telkkaria. Tästä johtuen televisiosta tulee laukaisija tavallesi: Katsot televisiota, joten sinun tulisi syödä jotain. Ikävää mutta monilla ihmisillä täysin arkipäivää. Emme usein syö nälästä johtuen, syömme koska jokin ympäristötekijä tai tunne laukaisee tapamme ja nostaa ruokahalun. Monet syövät tylsyyttään. Elokuvateatterissa pitää aina olla syötävää, kyllä te tiedätte.

 

POIKKEUSTAPAUKSIA

Kumma kyllä perheen ja ystävien kanssa syöminen ei välttämättä aiheuta samaa ilmiötä. Esimerkiksi lapset jotka syövät perheen kanssa höpisten ja yhdessä nauttien ovat todennäköisemmin normaalipainoisia. Jos koko perhe taas katselee telkkaria, on tulos päinvastainen. Sosialisoiminen ei muutenkaan tunnu aiheuttavan samaa naposteluilmiötä myöhemmin. Hyvä. Ehkä sinun siis tulisi syödä harvemmin yksin.

ELI: Jos syöt paljon saman häiriötekijän yhteydessä, aiheuttaa häiriötekijä haluja syödä.

 

MITEN ESTÄÄ MIELETTÖMYYS?

On aika luoda hyvä elämäntapa parantamaan vointiasi ja auttamaan pääsyä tavoitteisiisi. Toteuta näitä vinkkejä ja pääset pitkälle:

  1. Keskity syömiseen, makuihin, hajuihin ja koostumuksiin. Nauti ja ole rauhassa.
  2. Syö hitaasti, pureskele huolella. Koeta saada ateria kestämään 15-20 minuuttia. Laske ruokailuvälineet alas suupalojen jälkeen.
  3. Sulje telkkarit, polta lehdet ja katkaise netti syömisen ajaksi. Ystävien ja perheen kanssa syöminen on ok.
Tykkäsitkö artikkelista? Löydät hyviä vinkkejä myös facebookista!
Tykkäsitkö tekstistä? Tue meitä facebookissa!
Lähteet:
1: Berge, J. ym. 2014. Childhood Obesity and Interpersonal Dynamics During Family Meals
2: Braude, L. Stevenson, R. Watching television while eating increases energy intake. Examining the mechanisms in female participants.
3: Higgs, S. Donohoe, J. 2011. Focusing on food during lunch enhances lunch memory and decreases later snack intake
4: Higgs, S. Jones, A. 2013. Prolonged chewing at lunch decreases later snack intake
5: Higgs, S. Woodward, M. 2009. Television watching during lunch increases afternoon snack intake of young women
6: Ogden, J. ym. 2013. Distraction, the desire to eat and food intake. Towards an expanded model of mindless eating
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…