4 ajatusta, jotka toivoisin naisten unohtavan

Turku_LL 0252Jos uutiset eivät ole vielä luoksesi kirineet, olemme aloittaneet yhteistyön Rovaniemen Ladylinen kanssa! LadyLine on lyhyesti sanottuna hieno ja avara naisten kuntosalikeskus Rovaniemen keskustan liepeillä. Tarjoamme tuolla muun muassa lähivalmennustamme ja olemme osana myös kaikessa muussa jännässä ja kivassa. Lisää siitä myöhemmin.

Olemme valmentaneet Tuomaksen kanssa todella paljon naisia. Molemmat olemme ohjeistaneet naisia niin maajoukkue- kuin divaritasoltakin arjen sankareihin ja liikuntaa aloitteleviin useamman vuoden ajan.

Onkin hieman sääli minkälaisia ajatuksia naisten kuntosaliharjoittelussa liikkuu, ja niitä on syytä korjata. En sano nyt että kaikki naiset ajattelevat näin, vaan nämä ovat huomioitamme naisten harjoittelusta vuosien varrelta. Loppuviikosta funtsitaan sitä, tulisiko naisten treenata eri tavalla kuin miesten. Mutta nyt asiaan:

 

1: EN HALUA LIHASKIMPUKSI

Tämä on hassu ja ehkä yleisin väittämä. Monet naistreenaajista välttelevät isompia painoja ja jopa kunnon kuntosaliharjoittelua koska eivät halua muuttua liian lihaksikkaaksi. Sanon ihan suoraan että nyt suorastaan halveksutte sitä työn ja vaivan määrää, mitä kunnon lihasten kasvattaminen vaatii.

Kaikki fitnesskisaajat ja etenkin kehonrakentajat tekevät vuosia täsmällistä ja kurinalaista työtä jonglööraten samalla onnistuneen harjoittelun, syömisen ja unen kanssa päästäkseen siihen jamaan missä he nyt ovat. Se että pari-kolme kertaa viikossa käyt salilla, ei tarkoita että päädyt vahingossa kehonrakennuslavoille. Kaukana siitä.

AnsuEi puhuta liikaa vielä naisten hormoneista ja lihaksista, jätetään se viikonlopulle. Mutta haluan silti huomioida että kyllä naisetkin kasvattavat lihasta ihan hyvällä teholla vaikka testosteroni heiltä puuttuu. Voimaharjoittelu ja voima itsessään ei kuitenkaan johda hulkkiuteen. Tsekkaa vaikka treenaajaamme Annikaa, joka tuossa parin kuukauden harjoittelun jälkeen nosteli 50 kilon kuntopalloa korokkeelle ensimmäistä kertaa. Hän nosti sen vielä 9 kertaa siihen uudestaankin. Näyttääkö Annika hulkilta? Helkkari, edes minä tai Tuomaskaan ei näytetä hulkeilta, ja meillä sentään on vuosien treenitaustaa takana. Kyse on siitä mihin ja kuinka kovalla asenteella treenin suuntaa.

Samoin siirtäkäämme katseemme naisurheilijoihin Katsokaa nopsaa Howard Schatzin kuvasarja TÄSTÄ. Näitä atleetteja on kaikenpainoisia, ja kaikki treenaavat kovaa, suurin osa tekee myös paljon voimatreeniä. Kukaan ei siltikään ole kuin samasta muotista, enkä ainakaan itse pysty millään sanomaan että possessa olisi liikaa lihasta.

Mitä miettiä sen sijaan: Missaat paljon voimaharjoittelun tuomia hyötyjä jos ajattelet sen kasvattavan sinusta välittömästi möykyn. Lihas on hyvästä. Se ei törrötä sieltä yhtäkkiä, mutta parantaa niveltesi terveyttä ja jaksamista, kuin myös helpottaa aivan älyttömästi arjen askareitasi ja puuhailujasi. Älä väheksy voimaa, vaan lähde treenaamaan.

 

2: PALJON TOISTOJA & KUNNON PUMPPAUSTA

Siinä missä tämä on hyvin vahvasti ristiriidassa ekan kohdan kanssa, jostain syystä naiset eivät halua näyttää hulkeilta mutta treenaavat sillä tavalla. Nelijakoinen ohjelma, kaikki ojentajat, olkapäät, hauikset ja isovarpaan koukistajat on eritelty sinne tarkasti omille päivilleen. Toistoja tehdään 10-25 tai ei yhtään. Lepo ei lainkaan. Älyttömästi liikkeitä jossa eristetään jokainen lihassolukimppu yksikseen toimimaan ja haetaan kunnon pumppia ja väsymystä (tsekkaa myös kohta 3.)

Tämähän on ihan puhdasta kehonrakennusta! Ihan kahjoa. Samoin naisille ominaisempaa on kaikki jumppakuntopiirit, jossa pieniä puolitehokkaita liikkeitä hangataan peräkkäin hamaan loppuun asti 3:n kilon käsipainoilla. Ihan vaan se fakta että kaupat myy 2,5 kilon kahvakuulia kertoo tarpeeksi. Tätä tukevat kaikki kunto ja terveyslehdetkin. Sen sijaan että tehtäisiin salilla kunnon lihastyötä. Isotoistoisilla kuntopiireillä on toki paikkansa, mutta se ei ole joka päivä eikä se ole kuntosalilla.

Mitä miettiä sen sijaan: Treenissä tulisi käyttää monipuolisia toistoikkunoita ja painoja. Tarvitset voimaa. Voimaa saat parhaiten 3–6 toiston sarjoista. Ja tuo toistomäärä vaatii jo rautaa. Käytä siis rohkeasti painojakin. Sen lisäksi on syytä tehdä vähän raskaampaa lihastyötä parhaiden tulosten saamiseksi, eli ota käyttöön myös 8–12 toiston ikkuna. Joitain liikkeitä on syytä tehdä isoja toistoja, ja se on ihan okei. Käytä osassa liikkeitä 15-20 toistoa. Pointti on monipuolisuus! Ota treenistä kaikki hyöty irti.

Kaikkea ei myöskään tarvitse tehdä putkeen. Lepo on ihan sallittua ja jopa suotavaa, monet meistä eivät uskalla levätä tarpeeksi. Mitä vähemmän toistoja sinulla on, sitä enemmän lepoa tarvitset. Ja se on kehityksellesi jopa edullista. Liian vähäinen lepo romuttaa suorituksen ja heikentää treenin vaikutusta. Siihen liittyen…

 

3: TREENI TOIMII KUN SE TAPPAA

”Olen vähän pettynyt…Treeni ei toiminut”

Tämä kommentti tuli ensimmäisen kerran jälkeen. Saman kommentin sain eri asiakkaalta uudestaan viikon treenaamisen jälkeen. Tähän ongelmaan olen törmännyt etenkin naisten kanssa. Kyllä sitä miestenkin keskuudessa huomaa, mutta naisilla se on korostunutta: Olen useamman kerran saanut palautetta koska treeni ei ole ollut raskas, tai koska keho ei ole seuraavana päivänä atomeina ja sängystä pääsee ilman vetoremmejä ylös.

Tämä on outo ajatus joka on vain korostunut nykyisten crossfit ja HIIT -tulvien kanssa. Treenin pitää jostain syystä polttaa keuhkot, romuttaa lihakset ja rampauttaa kävely jotta siitä on hyötyä. Samoin juoksulenkillä pitäisi aina paahtaa täysiä.

Tämä ei vain ole totta. Lihaskipu ei kerro treenin tehokkuudesta, eikä se ylimääräinen oksennuskierros ole ratkaiseva tekijä painosi putoamiseen. Tarvitset todennäköisesti hyvin paljon vähemmän työtä menestykseen kuin luulet.

Mitä miettiä sen sijaan: Tiedätkö mikä on maailman helpointa hommaa? Väsyttää ihminen. Personal Trainerit jotka luovat ohjelmia vain väsyttääkseen ovat huonoja sellaisia. Luodaan mieluummin kehittäviä ohjelmia. Ja jotta kehityt, tulee tehoa ja työn määrää osata säädellä. Saliharjoituksen ei ole tarkoitus murskata, vaan jättää hyvä fiilis joka sisältää paljon onnistumista ja keskittynyttä tekemistä. Mutta sen ei aina tarvitse tuhota sinua.

 

4: KERÄÄN KUNNON ENNEN KUNTOSALIA

”En minä kuntosalille, oon niin huonossa kunnossa. Jos kerään ensin kuntoa kotona.”

On sääli miten monesti tätäkin kuulee. Kotikuntoilu on jees ja kivaa, mutta jos se johtuu siitä että et usko olevasi tarpeeksi hyvä salille, on se harmillista. Koska olet.

Jostain syystä näemme kuntosalilla ihmeellisiä standardeja ja vaatimuksia, joka on vain korostunut fitnessbuumin myötä. Salilla käyvät vain tikissä olevat tyypit ja hyväkuntoiset. Lopuille nauretaan ja loppuja tuomitaan. Meitä vaivaa suuri epävarmuus ulkonäöstämme ja kunnostamme. Olen törmännyt myös tyyppeihin jotka eivät mielestään ole tarpeeksi vahvoja salille. Oikeasti asia on hyvin erilainen. Jos Jim Gaffigan ei tässä ole oikeassa, niin ei kukaan.

Gaffigan

Mitä miettiä sen sijaan: En ole ikinä nähnyt tai tavannut ketään joka olisi liian huonossa kunnossa mennäkseen salille. Jokainen heikkokuntoinen, ylipainoinen ja huonosti voiva saa minulta vain kunnioitusta jos he yrittävät ja tulevat salille. Koska tämä kertoo paljon: he haluavat muutosta. Samoin ihan saman kunnioituksen annan niille jotka silti aloittavat kotona treenaamisen. Siinä ei ole mitään vikaa, ja se kehittää sinua aivan varmasti kohti tavoitettasi.

Älä kuitenkaan ajattele, että olisit liian huonossa kunnossa salille. Et ole yksin, eikä sinua tuomita. Haluamme kaikki vain auttaa ja tukea sinua kohti parempaa vointia. Käyttämilläsi painoilla ei ole merkitystä, kunhan teet. Jostain pitää aloittaa, aloita sinä tästä.

 

 

YHTEENVETO

Olisi kapeakatseista sanoa että kaikki naiset putoavat näihin neljään lokeroon. Ei, mutta välillä kaikenlaisia naisille suunnattuja artikkeleita ja kunto-ohjelmia nähdessä tämä fiilis jää auttamatta päälle. Harjoittelun tulisi aina olla tavoitteesi mukaista, emmekä halua näiden myyttien painavan sinun valintojasi. Jos naisten harjoittelun tärkeimmät ominaisuudet kiinnostavat, kiinnitä huomiosi loppuviikon artikkeliimme!

Mahdatko olla eri mieltä näistä pointeista? Vai tuleeko mieleesi vielä lisää yleisiä harhakäsityksiä? Jaa ne ihmeessä meidän kanssamme facebookissa ja tämän artikkelin kommenteissa, ja käsitellään niitä lisää.

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…