otatko sinä lääkkeesi?

heartbeat”Lääkkeet muistuttavat ihmisiä siitä että he ovat sairaita. Kuka semmoista muistutusta kaipaisi?”

Näin puhui sydänlääkäri Lisa Rosenbaumin haastateltava parturi. Lisa oli artikkelissaan ”Beyond Belief” kiinnostunut siitä, miksi ihmiset eivät vakavissakaan tapauksissa ota ja käytä heille kirjattuja lääkkeitä. Sydänsairauksien ja vahvan sydänkohtauksen riskinkin uhalla monet kieltäytyvät lääkehoidosta. Se on osa ihmisluontoa ja ylpeyttä. Voiko sinulla olla sama suhde liikuntaan?

Haluan tänään pohtia kanssanne sitä, miksi ihmiset eivät liiku suurista terveyshyödyistä huolimatta. Miksi ihmiset syövät miten syövät, ja vahingoittavat päivittäin jatkuvalla syötöllä omaa ainoaa kehoaan. Sanon aina että liike on lääke. Samoin Hippokrates muinoin saarnasi ruoan olevan lääkkeesi. Noh, ikävä tosiasia on, että kuten Lisankin artikkelissa, monet meistä eivät ota lääkkeitä, ja tekevät sen ihan tietoisesti.

Tämä teksti ei puutu vain niihin jotka kaipaavat muutoksia kehonkuvaansa, vaan kirjo on paljon suurempi. Sinua särkee, arjen liikkuminen ja toimiminen aiheuttaa vaivaa ja saattaa jopa sattua. Et jaksa tehdä asioita kuten ennen. Nukut huonosti. Kaiken tämän jälkeenkin olet ihan okei sen kanssa miten elät, etkä ota lääkkeitäsi, ainakaan enempää kuin pari viikkoa kerrallaan. Ihan kuin se nyt vain olisi miten asiat ovat. Rosenbaum huomasi kuitenkin haastatteluissaan että monet ihmiset eivät usko lääkkeisiin, tai tuntevat olonsa ihan hyväksi jo nyt. Sydänleikkauksesta toipuneet eivät ota lääkkeitä koska heidän fiiliksensä on hyvä. Miksi siis ottaa lääkkeitä? Sama pätee hyvinvoinnin tavoittelussa.

Saatamme voida ihan hyvin, jaksamme olla nykyisessä hetkessä. Emme tiedä paremmasta ja uskomme kaiken olevan tarpeeksi reilassa. Suurin osa ihmisistä ryhtyy muutoksen vasta jonkun jälkeen. Jotain vakavaa pitää tapahtua. Sitten kun he tulevat minun luokseni kuntotestaukseen, tai täyttävät ruokapäiväkirjaa, he huomaavat epämukavan totuuden: Kaikki ei olekaan ihan hyvin.Monet luulevat ikävä kyllä olevansa paremmassa kunnossa kuin he ovatkaan. Monet sanovat syövänsä paremmin kuin syövätkään. Nämä ovat ikäviä asioita sanoa jokaiselle teistä, mutta ne ovat totta.

Nykymaailman informaatioähky ja tietotulva on saanut aikaan myös epäuskon. Siinä missä Rosenbaum huomasi, etteivät ihmiset usko lääkkeisiin, eivät ihmiset usko liikuntaan saati sitten itseensä. Mikä sinänsä on täysin absurdia eikä tarkoita mitään. Meille tuputetaan jatkuvasti tarinoita siitä kuinka laihduttaneet keräävät painonsa takaisin, tai kuinka paino ei putoa vaikka kuinka liikumme tai syömme. Ihmedieetit saavat aikaan uskon ja epäuskon kierteen niiden toimiessa ja lakatessa toimimasta. Kummassakaan tapauksessa ikävä kyllä ei ole uskosta kiinni. Tiede ja faktat eivät ole riippuvaisia uskosta, mutta silti monet uskovat ettei liikkeestä tai lääkkeestä ole apua.

Muutamat lääkkeet aiheuttavat paljon pelkoa niiden mahdollisten ikävämpien sivuvaikutusten takia. Samoin liikunta voi toisinaan olla epämukavaa ja kantaa riskejä. Sinua on varmasti jo peloteltu ties millä ylikunnolla, rasitusvammoilla ja sillä että et uskokaan mihin kaikkeen mahtavaan pystyt kun aloitat. Aineenvaihdunta romuttuu ja lihomme jos syömme liian vähän. Olet yliherkkä kaikelle ruoalle etkä voi himoillesi mitään. Television dieettiohjelmat maalaavat rajua kuvaa: liikunta ja parempi syöminen ovat kärsimystä, etenkin painonpudotuksessa.

Ehkä haluat olla paremmin hallinnassa. Määrätyt lääkkeet riistävät ihmisen itsenäisyyden ja hallinnan tunteen. Heidät leimataan sairaiksi ja sidotaan tapaan jota he eivät halua tai saa itse päättää. Motivaatio on vahvasti kytköksissä yksilön itsenäisyyteen ja hallinnan tunteeseen. Mitä enemmän uskot että voit asiaan vaikuttaa ja mitä enemmän saat tehdä sitä mitä haluat, sitä parempi todennäköisyys on menestykseen.

Tähän ilmiöön törmäämme monesti erilaisten dieettiohjelmien ja palikkavalmennuspalveluiden kautta, jossa ihmisille annetaan vain valmis ruokavalio ja saliohjelma ja onnea matkaan. Ehkä se toimii hetken, mutta siinä vaiheessa kun olemme eläneet ilman kontrollia pidemmän aikaa, asiat päättyvät huonosti.

Ihminen on luonnostaan mukavuudenhaluinen, etkä helposti tee uhrauksia oloosi tai vapaa-aikaasi katsoen. Paradoksaalisesti ehkä jotkut mieluummin syövät verenpainelääkkeitä ja syövät kolesteroliruokia kuin liikkuvat. Sohvalla makoilu on mukavaa ja telkkarista tulee hauskoja ohjelmia. Olet tässä tilanteessa jokaisen valintasi johdosta. Tiedätkö oikeasti missä jamassa olet nyt, ja mihin elämäntapasi sinut johtaa?

Tarvitseeko meidän oikeasti pelotella ja maalailla uhkakuvia epäaktiivisuuden vaaroista ja ongelmista saadaksemme ihmisiä liikkumaan? Se on ikävä kyllä jo käynnissä, eikä se muuksi muutu. Kaikki ihmiset eivät halua liikkua. He eivät kaipaa muistutusta huonosta kunnostaan tai terveysongelmistaan. ”Jättäkää minut rauhaan, he huutavat”.

Lähde:
Rosenbaum, L. 2015. Beyond Belief — How People Feel about Taking Medications for Heart Disease
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…