Päivittäisen Tavan Haaste

sunrise-1368069

Aamu, kello viisi. Kysymys: Mitä hyvää aion tänään tehdä? Nouse ylös, peseydy, järjestä päivän tehtävät, syö aamupala. Aamupäivä, kello 9-12. Tee työtä. Päivä, kello 12. Syö, lue ja tarkasta kirjanpitoa. Iltapäivä, kello 14-17. Tee työtä. Ilta, kello 18-21. Kysymys: Mitä hyvää olen tänään tehnyt? Syö, keskustele, tarkastele päivää ja laita asiat paikalleen. Yö, kello kymmenestä eteenpäin. Nuku.

Ote on Benjamin Franklinin, Amerikan suurmiehen päiväkirjoista. Se on hänen päivittäinen rutiininsa. Rutiineiden ja järjestelmien avulla Franklin pystyi saamaan aikaiseksi uskomattomia asioita lehden perustamisesta politiikkaan, keksintöihin ja hyveelliseen elämään. Tänään haastan sinut rakentamaan päivittäisiä rutiineja.

 

KAIKEN PÄIVÄÄ, JOKA PÄIVÄ

Jos jotain kannattaa tehdä, sitä kannattaa tehdä joka päivä. Olen nyt tutkinut elämäntapoja jo lähestulkoon kolme vuotta, ja olen löytänyt saman kaavan niin kirjailijoilta, urheilijoilta, kuntoutujilta kuin muusikoiltakin: Onnistuminen vaatii päivittäistä tekemistä. Suosittelen sinua kokeilemaan. Vaikka ihan viikon ajan.

En tietenkään haastaisi sinua, jos en itse toimisi näin. Asetin vuosia sitten tavoitteiksi liikkua, kirjoittaa ja lukea joka päivä. Sillä ei ole merkitystä, mitä teen liikkuessa tai mitä kirjoitan ja luen. ”Mitä” on myöhemmän ajan kysymys. Tärkeintä on toiminta. Tämäkin teksti on osa sitä kokonaisuutta. Ensimmäisenä sinun tulee kuitenkin päästää irti täydellisyyden hakemisesta.

 

HYVÄ EI OLE PARHAAN VIHOLLINEN

Me juutumme monesti parhaan tuijottamiseen. Hyvästä tulee vihollinen, koska paras ei onnistu. Viime viikolla Facebookissamme (ja frendimme Peipon Laura laajensi ideaa hyvin blogissaan) halusimme auttaa sinua ymmärtämään, että vain pienen hetken kestävä paras suoritus vaatii monesti viikkojen, kuukausien ja jopa vuosien työtä. Tämä työn jälki ei aina ole parasta. On päiviä kun se on surkeaa, ja päiviä kun se on ”ihan ok”.

Päivittäisissä tavoissa hyvä ja jopa ihan hyvä ovat loistava lähtöpiste. Ties kuinka monta kertaa tapani kirjoittaa on tarkoittanut vain yhtä kappaletta tai muutamaa kymmentä sanaa. Liikkumiseni on saattanut olla kymmenen minuutin joogasessio. Onko tämä nyt sitten parasta ja sitä mikä vie nopeiten eteenpäin? Ei . Mutta se on hyvä. Se on seuraava askel. Elämäntavat rakentuvat toistoista ja useudesta. Opit ja kehityt kaikista parhaiten kun luot ärsykkeen oppimiselle aivan joka päivä.

Maailman paras saliohjelma, kuntoutusohjelma tai muu suunnitelma on täysin turha, jos sitä ei toteuteta. Paras ohjelma on se, mitä toteutat. Jatkuvuus ja pitkäjänteisyys ovat kaiken toiminnan avaimia. Mitään tässä maailmassa ei ole saatu ilman niitä. Aivan sama mitä lähdet tavoittelemaan, se syntyy vasta jatkuvan toiminnan päätteenä.

 

TOIMINTA TEKEE MOTIVAATION

Sanon tämän taas kerran koska se on hyvin tärkeää: olen tavannut monia ihmisiä, jotka ovat katuneet sitä, etteivät lähteneet liikkumaan. En kuitenkaan ole tavannut yhtäkään, joka olisi katunut treenaamista.

Kukaan ei ole ikinä luonut tuloksia tai tapoja ajatuksen tasolla. Saatat olla inspiroitunut jostain videosta, saatat siitä saada kunnon virtapiikin ja päättäväisyyden toimia. Mutta mitään ei tule tapahtumaan ennen kuin toimit. Motivaatio syntyy toiminnan kautta. Voit istua siinä ja ajatella muutosta ihan kuinka paljon haluat. Mutta et ole motivoitunut, ennen kuin toimit. Tämä on melkoinen paradoksi. Monet kertovat minulle, ettei heillä ole motivaatiota toimia, vaikka toiminta itsessään rakentaa motivaation.

Aloittaminen on useimmiten motivaatiosi pohja. Et tarvitse mitään muuta: aloita. Tee jotain. Motivaatio syntyy tavoista ja tavoitteistamme. Sinua ei tule joka päivä kiinnostamaan. Se on varma. Olen tuijottanut tyhjää Word-tiedostoa lukemattomia kertoja viimeisien vuosien aikana. Mitään ei synny, kirjoittaminen ei motivoi. Silti istun siinä, rakennan hajanaisia lauseita ja ideoita kunnes motivaatio kirjoittaa ottaa minut kiinni. Tässä se taika onkin. Aloittamalla joka ikinen päivä, siitä tulee hiljalleen helpompaa. Motivaation ja itsekurin tarve vähenee jokaisella kerralla kun onnistut, ja toimintasi alkaa hiljalleen syntyä ilman suurempaa niskavillapuristusta.

 

HAASTE

Haluan että kokeilet tehdä jotain joka päivä. Valitse jokin pieni tapa, jota haluat kehittää. Ihan vain 10 minuuttia päivästä on tarpeeksi. Se ei saa viedä liikaa aikaasi, eikä saa olla liian kuormittavaa.

Liikkuja ja liikunnan aloittaja, ota pieni liikunnallinen tapa jokaiselle päivälle. Se voi olla askelmäärä (8,000 on hyvä lähtöpiste). Voit myös käydä kevyen aamuhölkän. Kotiliikuntaan vaihtoehtona on Jooga- tai venytysrutiini illasta tai heti herättyäsi. Teen itse joka aamu molemmat aurinkotervehdykset. Muutaman kyykyn (25-50) tai hetken lankkupidon (10-30 s) tekeminen päivittäin kehittäisi lihaskuntoa.

Opiskelijalle suosittelen lukemaan tai kirjoittamaan joka päivä. Jos olet yrittäjä, se voi olla tuotekehittelyä, ideointia tai yhteydenottoja.

Tee näin: Kirjoita tapasi ylös, tee merkintä kalenteriin, koneelle tai ruutuvihkoon aina kun tapasi suoritat. Pyri saamaan seitsemän päivän ketju itsellesi. Painota ihan vain aloittamisen merkitystä. Päästä irti tarpeesta tehdä parasta, äläkä rukoile motivaation saapumista. Motivaatio tulee kyllä. Lopeta vasta kun olet pyytänyt sitä kolmatta kertaa.

Toivoisin että laitat tuloksia kokeilusta meille Facebookkiin tai suoraan sähköpostiini ville.vilen@unifit.fi. Jaathan tai kerrothan haasteesta kaverillesikin, ihan vain jo omistautumisen takia? Menestyksekästä viikkoa!

facebook

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…