Tänään tieteiden tulkkinne pääseekin avaamaan taas sanaista arkkuaan. On nimittäin aika vastata asiakkaalta ilmenneeseen kysymykseen. Haluan auttaa ihmisiä ymmärtämään tätä ihmeellistä magian ja markkinoinnin maailmaa, ja setvimään totuuden kaiken hypetyksen joukosta. Rehellisesti sanottuna ravitsemustiede ja sen markkinointi on ihan pimeää touhua. Monesti meitä huijataan ihan vain voimasanoilla ja tuntemattomuudella. Jos meillä ei ole vertauspohjaa tai aiempaa käsitystä, pidämme tietoa usein oletuksena totena.
Tänään setvitään rasvaa polttavia lisäravinteita. Tämä aihe kumpusi asiakkaamme tiedusteluista. Ja kysymyshän sujui suunnilleen näin: ”Onko rasvanpolttajista hyötyä, ja mitkä aineet auttavat minua polttamaan rasvaa?”
YHTEENVETO
Rasvanpolttajat toimivat parilla mekanismilla: Kehon lämmöntuoton tai aineenvaihdunnan potkimisella sekä ruokahalun hillitsemisellä. Ongelma on siinä että virallista rasvanpolttoa nämä aineet eivät suoraan saa aikaan. Kaikki rasvapolttajat ovat suurin piirtein turhia, etenkin jos et ole siirtymässä lähiaikoina kehonrakennuksen kilpalavoille. Osa kyllä toimii, mutta vaikutus on minimaalinen eikä kovinkaan merkittävä. Lisäksi ne vaativat aivan samanlaisen ravinto ja liikuntaympäristön toimiakseen kuin ilman niitä. Et siis pääse helpommalla. Rasvanpolttajien huikeat aineenvaihduntaa kiihdyttävät termogeeniset superominaisuudet ovat yleensä mitättömiä pitkällä juoksulla. Jos haluat käyttää satoja euroja parin sadan gramman etuun, anna palaa vain. Mutta älä sano etten varoittanut.
Yksi hauska juttu on taas kerran tiede jolla meitä huijataan. Vaikka se on tutkimus, ei tarkoita että se olisi hyvä tutkimus. Ravitsemuksen ala on täynnä huonoa tiedettä. Lyhyesti sanottuna tutkittuani suurinta osaa rasvanpolttajia ongelmaksi kumpusi seuraava ongelma: Monet tutkimukset eivät säädelleet kaloreita, ja osa tutkimuksista mittasi painoa, ei rasvamassaa. Jos rasvanpolttaja tai sen idea saa sinut syömään vähemmän hetken aikaa, tarkoittaako se että rasvanpolttaja toimii? Ei. Kalorien vähentäminen toimii. Samoin se, jos painosi putoaa, ei suoraan tarkoita että olet polttanut juuri lainkaan rasvaa.
Jos rasvanpoltto oikeasti syntyisi purkista ja tabletista, ei meillä olisi maailmassa ylipaino-ongelmia. Eikä tuotteita olisi kuin yksi. Näin ei ole. Muista tämä: Rasvanpolttajat eivät korvaa keittiössä ja sohvalla tekemääsi tuhoa. Ne eivät korvaa juoksulenkkiä tai salitreeniä, eivätkä ne korvaa hyvää ja pitkäjänteistä elämäntapaa. Säästä rahasi.
ERITTELY
Yllä oleva yhteenveto oli oikeastaan aika hyvä. Ei mulla muuta. Nähdään taas ensi viikolla. Tsekkaa vielä taulukko tästä.
Okei, katsotaan mitä sieltä taustalta oikein löytyy. Käväisin muutamien lisäravinnefirmojen sivuilla tarkastelemassa rasvanpoltto-osioita ja siitä etenin tutkimaan suurennuslasin kanssa näitä taika-aineita. Alla on tarkempaa setvimistä aineista. Valitsin tutkittavaksi pääasiassa kofeiinin, vihreän teen uutteen, muutamat mausteet, CLA:n, glukomannaanin sekä B3, -6 ja -12 -vitamiinit. Rasvanpolttajat sisältävät aivan tajuttomasti kaikkea kukkasten lehdistä yksisarvisen tähtipölyyn. Yhdestä rasvanpolttajasta jota Suomessakin myydään, löytyi kaivelun jälkeen jopa metamfetamiinin ja amfetamiinin jäämiä! Voi pojat. Kaikkea en lähtenyt tutkimaan, vaan enemmänkin eniten toistuvia ainesosia kuin myös niitä, mitä lisäravinteissa yleensä oli eniten. Jos haluat tietoa muista rasvanpolttajista, lyö viestiä! Jokainen aine on käsitelty nätisti yksinään koska tämä on piiitkä posti. Lue mikä kiinnostaa ja kysele rohkeasti.
GLUKOMANNAANI
Kyseessä on erääntyyppinen kuitu. Vaikutukset ovat tutkimuksissa olleet pieniä, korkeintaan kilon jos toisen useamman kuukauden ajanjaksolta, jotkut eivät löytäneet lainkaan hyötyä. Tutkimukset ovat tuotteesta pääosin heikkolaatuisia, ja niiden koonnit epämääräisiä. Sanotaan sen verran että aika paha väittää kuitutuotteen polttavan rasvaa jos en löydä tutkimuksia jotka oikeasti mittaavat rasvaprosenttia. Painon muutokset ja rasvaprosentin muutokset ovat eri asia. Tämän lisäksi on tiedossa että kuitu voi vaikuttaa päivämme kokonaisenergiansaantiin, ja tätä kautta pudottaa enemmän painoa, koska syömme vähemmän. Jotkut tutkimukset eivät ottaneet päivittäisiä kalorimuutoksia lainkaan huomioon. Kuituvalmisteena lisäravinne on ihan pätevä ja saattaa vaikuttaa positiivisesti moniin veriarvoihin. Mutta näitä seikkoja varten suosittelen ottamaan lisää kuitua ravinnosta, ei purkista. Syö lisää vegejä ja viljoja.
TULOS: Glukomannaani, älä vaivaudu.
CLA
CLA juontuu sanoista conjugated linoleic acid, kyseessä on siis sekalainen joukko rasvahappoja. Tämä aines on pitkään ollut rasvanpolttajien huipulla, hyvin onnettomilla todisteilla. Sitä on tutkittu paljonkin, ei siinä ole ongelmaa. Ongelma on se, että CLA on rasvanpolttajana heikkotehoinen ja hyvin epäluotettava. Tulokset ovat vaihdelleet nollista 83:een ja 700 grammaan 12 viikossa, korkeimmillaan lukemat ovat lähempänä kiloa jos toista samassa ajassa. Puhutaan todella helmestä vauhdista josta en lähtisi maksamaan.
TULOS: CLA, epäluotettava. Yhtä varma sijoitus kuin kolikkopelit. Tulokset heikkoja
B-VITAMIINIT
Niasiinia on monissa rasvanpolttajissa. Niasiini on B-vitamiini. Tarkemmin numero 3. Tämän lisäksi rasvanpolttajista löytyi usein B6 ja B12 -vitamiineja. En oikein tiedä mitä odotin. En löytänyt yhtäkään tutkimusta B3, B6 tai B12-vitamiinien vaikutuksesta rasvanpolttoon. Silti niitä on monissa ”tutkittuun tietoon perustuvissa” rasvanpolttajissa. B6 -vitamiini saattaa jeesiä leusiinin kanssa huikeaan 30 gramman päivittäiseen rasvanpolton lisäämiseen. Ja siinäkin käytettiin kymmenkertaisia määriä mitä yksikään löytämäni lisäravinne sisälsi. Huhheijaa.
TULOS: Ei dataa, ei tuloksia. Eli älä vaivaudu ennen kuin asiaan saadaan selvyys.
VIHREÄN TEEN UUTTEET
Vihreä tee on kanssa kova juttu rasvanpoltossa. On kuitenkin ristiriitaista mitä tämäkin aine nyt sitten saa aikaan. Tulokset menevät ristiinrastiin. Lähes kaikki osoittavat vihreän teen valmisteiden aiheuttavan rasvanpolttoa, mutta määrät ovat onnettomia. Ne eivät usein saavuta edes tieteellistä merkittävyyttä, ja se kertoo jo paljon. Vaikutus on siis minimaalinen, puhutaan taas korkeintaan kilosta useamman kuukauden jaksolta. Lisäksi osa tutkimustuloksista voidaan johtaa kofeiinin vaikutuksiin ja ruokahalun hillitsemiseen.
TULOS: Toimii, mutta heikosti. Jos sinulla on muutama kymppi tuhlata, käytä se paremmin.
MAUSTEET
Mausteista löytyy vaikka ja mitä, mutta yleisimpiä ovat muun muassa inkivääri ja kaikenlaiset chilit ja muut tulisuudet. On aina hauskaa lukea tutkimuksissa käytettyjä määriä ja sitten lähteä tutkimaan lisäravinteita. Ikivääriuutteet (hienommin Zingiber officionale Roscoe) ovat esimerkiksi paljon tutkittuja, ja vaikuttavat moneen. Tätä ainetta vaan nautitaan tutkimuksissa noin 2-10 grammaa päivittäin. Paljonko lisäravinteet sitä sisältävät? 0,05 grammaa tai hieman vähemmän tai enemmän. Näkeekö kukaan muu tässä pientä huijaamisen meininkiä? Ei helkkari mitä touhua. Suuret määrät inkivääriä saattavat pikkuisen heilauttaa aineenvaihduntaasi suuremmalle teholle.
Chilit ja cayennet kaikkineen sisältävät kapsaisiinia ja siihen liittyviä aineita. Jos olet ikinä syönyt mitään niin tulista että näet ajan halki, ymmärtänet että nämä aineet oikeasti hieman korostavat aineenvaihduntaa ja lämmönsäätelyä. Nämä väkevät mausteet itsessään saattavat jopa toimia lisäravinteina. Olisi mukava silti lukea vielä suorempia tutkimuksia aiheesta. Tällä hetkellä suuri osa tiedosta on rottakokeita.
TULOS: Inkivääri ei auta, ja sitä tarvitaan törkeästi. Chilit ja muut tulisuudet saattavat olla ihan pätevä ratkaisu, mutta tuskin kuitenkaan rahojesi väärti. Lisää ihmiskokeita tarvitaan.
KOFEIINI
Viimeisenä kofeiini. Kofeiinilla on paljon vaikutusta moneen suuntan, ja on yksi päätekijöistä monissa rasvanpolttajissa. Harmi vain että Suomalainen ”pannu päivässä” -mentaliteetti heikentää aika pahasti herkkyyttämme kofeiinille, tuhoten sen vaikutuksen. Kofeiiniin tottuu. Jatkuva kofeiinilisäravinteiden käyttö aiheuttaa toleranssin ja poistaa monet vaikutukset. Enkä välttämättä siltikään lähtisi leikkimään liikaa kofeiinitabujen tai sitä sisältävien lisäravinteiden kanssa pitkällä juoksulla. Sen suuret käyttömäärät voivat nimittäin ryppyillä verenkiertosi terveyden ja sokeriaineenvaihdunnan kanssa. Kofeiinin vaikutukset aineenvaihdunnan kiihdyttäjänä ovat pienet ja hieman epäselvät.
TULOS: Kofeiini tekee paljon hyvää ja pahaa. Todennäköisesti olet siihen jo turtunut. Vaikutukset suoraan rasvanpolttoon ovat kyseenalaiset ja pienet.
Mistä muista lisäravinteista haluaisit saada totuuden? Nyt on tullut selväksi, että meitä koijataan välillä aika ikävästikin? Haluamme auttaa ja paljastaa totuuden markkinoinnin takaa, lyö viestiä meille Facebookissa tai sähköpostitse osoitteeseen info@unifit.fi
Lähteet: 1: Anthony, J. Anthony, T. Kimball, S. Jefferson, L. 2001. Signaling Pathways Involved in Translational Control of Protein Synthesis in Skeletal Muscle by Leucine1 2: Blankson, H. 2000. Conjugated linoleic acid reduces body fat mass in overweight and obese humans. 3: Chen, S. 2012. Effect of conjugated linoleic acid supplementation on weight loss and body fat composition in a Chinese population. 4: Clement, B. Goff, C. Forbes, D. 1998. Toxic amines and alkaloids from acacia rigidula 5: Keithley, J. ym. 2013. Safety and Efficacy of Glucomannan for Weight Loss in Overweight and Moderately Obese Adults 6: Keijzers, G. De Galan, B. Tack, C. Smits, P. 2002. Caffeine can decrease insulin sensitivity in humans. 7: Kelly, J. ym. 2000. Effects of nicotinic acid on insulin sensitivity and blood pressure in healthy subjects. 8: Mansour, M. 2012. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. 9: Maki, K. ym. 2009. Green tea catechin consumption enhances exercise-induced abdominal fat loss in overweight and obese adults. 10: Norager, C. Jensen, M. Weimann, A. Madsen, M. 2006. Metabolic effects of caffeine ingestion and physical work in 75-year old citizens. A randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over study. 11: Shin, K. Moritani, T. 2007. Alterations of autonomic nervous activity and energy metabolism by capsaicin ingestion during aerobic exercise in healthy men. 12: Sneddon, A. ym. 2008. Effect of a conjugated linoleic acid and omega-3 fatty acid mixture on body composition and adiponectin. 13: Stendell-Hollis, N. ym. 2010. Green tea improves metabolic biomarkers, not weight or body composition: a pilot study in overweight breast cancer survivors. 14: Walsh, D. Yaghoubian, V. Behforooz, A. 1983. Effect of glucomannan on obese patients: a clinical study 15: Zhang, L. 2007. Activation of transient receptor potential vanilloid type-1 channel prevents adipogenesis and obesity. 16: Zemel, M. Bruckbauer, A. 2012. Effects of a leucine and pyridoxine-containing nutraceutical on fat oxidation, and oxidative and inflammatory stress in overweight and obese subjects.