Rumia pihakylttejä: Kuinka aloittaa asioita, joita et halua tehdä

kyltti2 copy

Minulla on pieni pyyntö sinulle: Haittaisiko sinua, jos laittaisin pihallesi tällaisen jättimäisen kyltin, joka kannustaa ihmisiä ajamaan turvallisemmin? Kyltti on omatekemäni, eli niin amatöörimäinen että se luokitellaan taiteeksi. Se on myös jättikokoinen ja peittäisi suuren osan nätistä omakotitalostasi. Saatamme myös joutua tekemään pienen reiän nurmeesi. Ai et halua tätä kylttiä pihallesi? Okei, ymmärrettävää.

Saan tämän vastauksen lähes kaikilta joilta sen kysyn. Pari tyyppiä kymmenestä suostuu siihen. Minun pitää selvästi vaihtaa taktiikkaa. Keksin ratkaisun: Alan kaupittelemaan pieniä tarroja! Täysin samalla sisällöllä, ne ovat vain noin älypuhelimen kokoisia. Laittaisitko sen pihallesi tai ikkunaasi? Onnekseni, suurin osa laittaa. Sinäkin varmaan olet ihan okei sen kanssa?

Kun sinulla on pari viikkoa ollut tämä minikyltti tontillasi, Ilmestyn ovesi taakse kiusaamaan sinua uudestaan. Nyt kylttiä pitäisi päivittää. Raahaan mukanani sitä jättimäistä kylttiä. Juuri sitä, mikä peittää talosi ulkoseinän ja tekee reiän pihaan. Haluaisimme lyödä sen pihallesi. Mitä sanot?

Järkyttävää kyllä, tällä kertaa reilusti yli puolet ihmisistä suostuu ottamaan jättikyltin pihalleen. Todellisina lukuina vain 20 % hyväksyi alustavasti ison kyltin pystytyksen. Mutta kun pieni kyltti oli ensin otettu vastaan, jopa 55 % otti sen törkeän kyltin pihalleen.

Sain jalan ovesi väliin, ja sinun kannattaa ottaa tästä opiksesi.

Tämä tutkimus tehtiin 1960-luvulla, samaa ilmiötä on myös toistettu useissa eri aihepiireissä ajan myötä samoin tuloksin. Saamme taas yhden palikan lisää mielemme palapeliin. Ensinnäkin, jos meiltä pyydetään ensin kohtuuttomia asioita, suostumme helpommin pienempiin vaatimuksiin. Toiseksi, Jostain kumman syystä me hyväksymme suurempiakin asioita, jos meillä on jo pohjalla aikaisempia pienempiä myönnytyksiä.

Eräässä toisessa tutkimuksessa koehenkilöinä toimineet opiskelijat eivät suostuneet, kun heitä alustavasti kysyttiin viemään riehuva lapsilauma eläintarhaan pariksi tunniksi. Mutta kun heiltä kysyttiin samaa asiaa kohtuuttoman ehdotuksen jälkeen (vahditko näitä lapsia kaksi tuntia viikossa kahden vuoden ajan?), ei tämä ollut ongelma.

Sinun pitää saada jalkasi oven väliin. Ja se syntyy vain pienin askelein.

Tämä on tärkeä asia ymmärtää elämäntapoja rakentaessamme. Emme turhaan pyydä sinua lähtemään mahdollisimman helposta. Myyt itsellesi ajatusta elämäsi muuttamisesta ja hyvinvoinnista. Tämä on juuri sitä jalan oven väliin pistämistä.

Sen sijaan että ottaisimme yhden ison elämäntapamuutoksen ja läimäisisimme sen pihallesi, otamme pieniä harmittomia kylttejä, ja kasvatamme niiden kokoa hiljalleen kun vain mielesi antaa luvan.

Nämä pienoiset kyltit kehottavat lisäämään vihannesten määrää, käymään kävelyllä ja kuulailemaan vartin verran pari kertaa viikossa. Vuoden päästä roudaamme pihaasi juoksuharjoituksia kohti puolimaratonia. Näin se usein menee, ja sinä olet okei sen kanssa.

 

VASTUS

Meillä kaikilla on mielessämme vastus. Vastus on se ääni, joka käskee jäämään kotiin. Se, joka haluaa vaan selailla netflixiä kaiket päivät ja se, joka kertoo, ettei tuo kuitenkaan onnistu. Tämä vastus on suoraan verrannollinen siihen kuinka kovalla vauhdilla muutokseen lähdet.

Psykologi Kurt Lewinin Voimakenttäteorian mukaan mitä kovempaa vastusta kohti pusket, sitä kovempaa se puskee takaisin. Jos lisäät viikoittaisen treenimääräsi nollasta viiteen, et saa sitä ylläpidettyä välttämättä pitkään. Se vaatii jatkuvaa puskemista, koska vastus on virittynyt kuin jousi, ja on valmis pamauttamaan sinut lähtöruutuun heti kun vähänkään hellität otettasi.

 

TARINAN OPETUS, ELI TIEDÄ TÄMÄ

Kuinka saadaan yksilö todennäköisemmin aloittamaan ja suostumaan johonkin, mistä hän ei pidä? Hieman tarkemmin, kuinka pääset liikkeelle, vaikket liikunnasta pitäisikään?

Pihakylttien tarina vie sinut kohti totuutta. Hyväksyt todennäköisemmin ruman, ison pihakyltin jos pyydän sinua ensin laittamaan pienemmän harmittoman tarran kotisi ikkunaan. Ota tästä kaksi pointtia mukaasi menestykseen:

  • Mielesi mielenkiintoiset rakenteet saavat sinut suostumaan sekä tottumaan asioihin askel kerrallaan. Esitä liian kova vaatimus, ja vastus nousee liian korkealle.
  • Pitäytyvyys on kaikista tärkein tekijä liikunnallisten elämäntapojen ja mielen, kunnon sekä kehon kehittämisessä. Sinun tulee valita polku, jolla pysyt pitkään. Jos et halua taistella suuria voimakenttiä vastaan viikosta toiseen, lähde pienestä kyltistä ja ole kärsivällinen. Ison kyltin aika on aivan pian, eikä se enää häiritse sinua.

 

LISÄÄ AVAIMIA ALOITTAMISEEN & LiIKUNNAN ILON LÖYTÄMISEEN

Jos tekstini herätti ajatuksia, haluaisin kuulla niitä kommenteissa tai facebookissamme! Etusivultamme löydät myös ilmaisen e-kirjan aloittamisen taitoon, jonka voit ladata itsellesi helposti liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi. Tätä tekstiä saa myös jakaa eteenpäin, koska haluamme saada mahdollisimman monet lähtemään liikkeelle!

facebook

Lähteet:
1. Freedman, J. Fraser, S. 1966. Compliance without Pressure: The Foot-in-the-door -Technique.
2. Cialdini, R. 2006. Influence: The Psychology of Persuasion, Revised Edition 
3. Yksityiskohdat Kurt Lewinin Voimakenttäteoriaan (force-field analysis) kerätty erinäisistä lähteistä. Alkuperäiset krediitit James Clearille.

 

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…