Kuvittele eteesi aamupala. Lautasellasi on perinteisesti pekonia ja kananmunia. Sanotaan, että tässä aamupalassa kana osallistui mutta possu oli omistautunut. Vain harvat tavoistamme ovat niin vahvoja että omistautuisimme sille. Sen takia tavat hajoavat. Katsotaan miten ne saadaan takaisin ja kärryille hypätään taas.
VAHVA VAI HEIKKO?
Mitä vahvempi tapa on, sitä vaikeampi siitä on päästää irti ja sitä vaikeampi sitä on rikkoa. Monet meistä meinaavat saada marmorikuulansa aivan sekaisin jos he eivät esimerkiksi pääse kuntoilemaan tietyn ajanjakson sisällä. Samoin moniko vielä tarkoituksella ajattelee aamukahvin juomista tai hampaiden pesua? Entä jos joutuisit olemaan ilman?
Heikot tavat eivät joko ole vielä kehittyneet tai ne eivät ole kauhean säännöllisiä. Voidaan puhua niin sanotuista ”jos huvittaa” -tavoista. Vähän niin kuin iltaisin venyttely tai hampaiden lankaus. Jätämme sen monesti väliin. Samoin jos joudumme vielä keskittymään ja varaamaan sille tarkoituksella aikaa ja motivaatiota, kyseessä ei ole vielä vahva tapa. Tämä voi olla esimerkiksi liikuntaa aloittaessa.
YMPÄRISTÖVAIVA
Halusin tehdä tämän selkeän jaon koska se on tärkeä kertomaan sinulle että useimmat tavoistasi tulevat hajoamaan aina toisinaan. Yksi tärkeimmistä tekijöistä tähän on ympäristö.
Mennään käväisemään hieman Vietnamissa. Jenkit riehui siellä sotamielessä hippiaikoina. Suuri osa sotilaista otti mukaansa siistin heroiiniriippuvuuden. Kaikkihan me tiedetään että huumeriippuvuus ei ole siisti juttu. Se on hyvin vahva tapa. Mutta sota meni loppumaan ja sotilaat palasi kotiin. Tiedättekö mitä tapahtui huumeriippuvuudelle? Se katosi. Suuri osa ei koskenutkaan mömmöihin heti kotiseudulle palattuaan.
Ympäristön muutos voi rikkoa jopa vahvimpia tapoja. Vai kuinka moni on pitänyt kiinni tavoistaan joulun alla tai lomaillessa ulkomailla? Jotkut pysyvät, mutta aika harva etsii Barcelonasta kuntosalia siellä dallaillessaan. Turha varmaan puhua joulun alla syömisestä eikö?
TAHDONVOIMAAA
Okei, kun liikut kulutat energiaa. Käytät välittömiä ja varastoituja energioita, eikös? Vähän kuin sähköä. Kuule tämä toinen juttu: Myös tahdonvoimasi vaatii energiaa. Sekin kuluttaa paljon, ja tämä energia voi loppua. Mitä stressaavammaksi ajat elämääsi, sitä vaikeampi heikommat tavat on pitää yllä. Samoin jos olet jo pitkään vastustellut joitakin ruokia tai laiskottelua, voi se kertyä melko ylitsepääsemättömäksi voimaksi ja pamahtaa vastapalloon.
TAKAISIN POLULLE?
Älä stressaa. Olet jo tähän mennessä oppinut että tavat usein hajoilevat, etenkin jos ne eivät ole ihan automaattisella ja kyseenalaistamattomalla tasolla. Mutta pääset kyllä takaisin, ja se on mahdollisesti jopa helpompaa kuin ennen. Eräs tutkimus löysi, että jokainen epäonnistuminen ja repsahdus tai lopettaminen tapojen muuttamisessa vei kuitenkin lähemmäs onnistumista. Tätä nyt ei aina ole toistettu mutta se sisältää tärkeän viestin: Olet pidemmällä kuin ennen, joten aloita taas kulkemaan.
Jos olet oikein kunnolla heittänyt kärrynpyörää tavoillesi, ei kannata heti lähteä nollasta sataan takaisin. Tässä muutama käytännöllinen lentävä lause:
- Ota taas pieniä askeleita. Lähde yksi palikka kerrallaan rakentamaan sitä imperiumia minkä joskus sait jo kasaan.
- Aloita helpoista asioista. Muista että mitä vähemmän vastatuulta on, sitä pidemmälle pääset.
- Palauta ympäristöäsi vastaamaan vanhaa, tai muokkaa uusi ympäristösi tukemaan tapojasi.
Haluatko luoda uusia tapoja? Onko polulle palaaminen sittenkin hyvin haastavaa? Ole tarkkana, meillä on teille erityistä herkkua aiheen tiimoilta. Olkaa kuulolla.
Lähteet: 1. Gailliot, M. Baumeister, R. 2009. The Physiology of Willpower: Linking Blood Glucose to Self-Control 2. Heath, D & C. 2010. Switch: How to change when change is hard. 3. Neal, D. Wood, W. Labrecque, J. Lally, P. 2011. How do habits guide behavior? Perceived and actual triggers of habits in daily life 4. Polivy, J. Herman, C. 2002. If at First You Don’t Succeed - False Hopes of Self-Change