takaisin polulle

baconKuvittele eteesi aamupala. Lautasellasi on perinteisesti pekonia ja kananmunia. Sanotaan, että tässä aamupalassa kana osallistui mutta possu oli omistautunut. Vain harvat tavoistamme ovat niin vahvoja että omistautuisimme sille. Sen takia tavat hajoavat. Katsotaan miten ne saadaan takaisin ja kärryille hypätään taas.

VAHVA VAI HEIKKO?

Mitä vahvempi tapa on, sitä vaikeampi siitä on päästää irti ja sitä vaikeampi sitä on rikkoa. Monet meistä meinaavat saada marmorikuulansa aivan sekaisin jos he eivät esimerkiksi pääse kuntoilemaan tietyn ajanjakson sisällä. Samoin moniko vielä tarkoituksella ajattelee aamukahvin juomista tai hampaiden pesua? Entä jos joutuisit olemaan ilman?

Heikot tavat eivät joko ole vielä kehittyneet tai ne eivät ole kauhean säännöllisiä. Voidaan puhua niin sanotuista ”jos huvittaa” -tavoista. Vähän niin kuin iltaisin venyttely tai hampaiden lankaus. Jätämme sen monesti väliin. Samoin jos joudumme vielä keskittymään ja varaamaan sille tarkoituksella aikaa ja motivaatiota, kyseessä ei ole vielä vahva tapa. Tämä voi olla esimerkiksi liikuntaa aloittaessa.

 

YMPÄRISTÖVAIVA

Halusin tehdä tämän selkeän jaon koska se on tärkeä kertomaan sinulle että useimmat tavoistasi tulevat hajoamaan aina toisinaan. Yksi tärkeimmistä tekijöistä tähän on ympäristö.

Mennään käväisemään hieman Vietnamissa. Jenkit riehui siellä sotamielessä hippiaikoina. Suuri osa sotilaista otti mukaansa siistin heroiiniriippuvuuden. Kaikkihan me tiedetään että huumeriippuvuus ei ole siisti juttu. Se on hyvin vahva tapa. Mutta sota meni loppumaan ja sotilaat palasi kotiin. Tiedättekö mitä tapahtui huumeriippuvuudelle? Se katosi. Suuri osa ei koskenutkaan mömmöihin heti kotiseudulle palattuaan.

Ympäristön muutos voi rikkoa jopa vahvimpia tapoja. Vai kuinka moni on pitänyt kiinni tavoistaan joulun alla tai lomaillessa ulkomailla? Jotkut pysyvät, mutta aika harva etsii Barcelonasta kuntosalia siellä dallaillessaan. Turha varmaan puhua joulun alla syömisestä eikö?

path2

 

TAHDONVOIMAAA

Okei, kun liikut kulutat energiaa. Käytät välittömiä ja varastoituja energioita, eikös? Vähän kuin sähköä. Kuule tämä toinen juttu: Myös tahdonvoimasi vaatii energiaa. Sekin kuluttaa paljon, ja tämä energia voi loppua. Mitä stressaavammaksi ajat elämääsi, sitä vaikeampi heikommat tavat on pitää yllä. Samoin jos olet jo pitkään vastustellut joitakin ruokia tai laiskottelua, voi se kertyä melko ylitsepääsemättömäksi voimaksi ja pamahtaa vastapalloon.

TAKAISIN POLULLE?

Älä stressaa. Olet jo tähän mennessä oppinut että tavat usein hajoilevat, etenkin jos ne eivät ole ihan automaattisella ja kyseenalaistamattomalla tasolla. Mutta pääset kyllä takaisin, ja se on mahdollisesti jopa helpompaa kuin ennen. Eräs tutkimus löysi, että jokainen epäonnistuminen ja repsahdus tai lopettaminen tapojen muuttamisessa vei kuitenkin lähemmäs onnistumista. Tätä nyt ei aina ole toistettu mutta se sisältää tärkeän viestin: Olet pidemmällä kuin ennen, joten aloita taas kulkemaan.

Jos olet oikein kunnolla heittänyt kärrynpyörää tavoillesi, ei kannata heti lähteä nollasta sataan takaisin. Tässä muutama käytännöllinen lentävä lause:

  • Ota taas pieniä askeleita. Lähde yksi palikka kerrallaan rakentamaan sitä imperiumia minkä joskus sait jo kasaan.
  • Aloita helpoista asioista. Muista että mitä vähemmän vastatuulta on, sitä pidemmälle pääset.
  • Palauta ympäristöäsi vastaamaan vanhaa, tai muokkaa uusi ympäristösi tukemaan tapojasi.

 

Haluatko luoda uusia tapoja? Onko polulle palaaminen sittenkin hyvin haastavaa? Ole tarkkana, meillä on teille erityistä herkkua aiheen tiimoilta. Olkaa kuulolla.

facebook

Lähteet:
1. Gailliot, M. Baumeister, R. 2009. The Physiology of Willpower: Linking Blood Glucose to Self-Control
2. Heath, D & C. 2010. Switch: How to change when change is hard.
3. Neal, D. Wood, W. Labrecque, J. Lally, P. 2011. How do habits guide behavior? Perceived and actual triggers of habits in daily life
4. Polivy, J. Herman, C. 2002. If at First You Don’t Succeed - False Hopes of Self-Change

 

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…