Treenaatko tavoitteesi mukaan?


Uusi logo! Älysiisti. Facebook -sivuillamme on toinen. Näissä logoissa näette nyt UniFitin tulevaisuuden imagon. Mitä pidätte? Noh, sitten päivän aiheeseen.

Pidätkö tavoitteen tavoitteenasi? Älyttömän monet kuntosalikävijät ja kuntoilijat treenaavat usein tavoitteisiinsa nähden täysin väärin. Minulta tullaan usein kysymään ”onko tämä hyvä ohjelma” ja sitten minulle annetaan joku kehonrakennuslehdestä repäisty sivu jossa ranteen ojentajille on oma päivänsä ja jalkoja treenataan kokonaisuudessaan kerran viikossa. Okei, olisihan tuokin hyvä ohjelma niille, jotka ranteen ojennusta tarvitsevat. Yleensä kysymys tulee bumerangina takaisin vastakysymyksellä höystettynä: ”Mitä varten ohjelmaa teet? Mikä on tavoitteesi?” Jos haluat voimaa tai parempaa rasvanpolttoa, miksi teet eristävää laiteohjelmaa joka on suunniteltu kokeneelle kehonrakentajalle? Jos haluat lisää lihasta tai kiinteytyä tai miksi ikinä sitä haluat kutsua, miksi käyt aerobicissä tai harrastat jotain pikkutempoa lenkkeilyä? Tänään puhutaan tavoitteista, ja katsotaan miten voimme auttaa sinua pääsemään omaasi!

URHEILIJAN TAVOITTEISTA

Tavoitteenasettelu on taitolaji jo itsessään. Olen valmentajana hakannut sitä urheilijoideni päähän jo vuosia. Urheilijoilla tulisi aina olla tavoite. Kaikki harjoittelu tulisi muovata tämän tavoitteen ympärille. Etenkin urheilijoilla asetetun tavoitteen tulisi olla mahdollisimman tarkka ja selkeä. Sen tulee sisältää konkreettinen mitattava tulos (vahvemmaksi tuleminen ei ole pätevä tavoite, koska miten me määritämme sen?) Samoin aikaikkuna tavoitteen saavuttamiselle on aina plussaa ohjelmoinnin kannalta

Omina esimerkkeinä olisi vaikka Penkkipunnerrus 1x100kg Toukokuuhun mennessä (Jonka muuten murskasin!) Urheilijalla tavoitteena on tyypillisesti jonkun fyysisen ominaisuuden mittarin kehittäminen tai lajinomainen/lajitaitoihin pohjautuva tavoite. 

Otan urheilijoiden tavoitteenasettelun esille koska se tuo teille ääriesimerkin suorituksen ja kehon kehittämisestä. Siitä voidaan tehdä helposti modifioitu versio ihan kenelle tahansa kuntoliikkujalle.

TOIMI TAVOITTEESI MUKAAN

Kuten tämän artikkelin avauksessa kysyin, mitä varten teet asioita? Määritä itsellesi tavoite. Vasta sitten lähde ohjaamaan harjoitteluasi ja kysy joka ikinen kerta, ”kuinka tämä auttaa minua pääsemään tavoitteeseeni”. Kaikki muu on lähestulkoon turhaa. Jos haluat lisää lihasta, kuinka tämä harjoittelu eroaisi puhtaasti voimaan tai räjähtävään voimaan tähtäävästä harjoittelusta tai kestävyyskunnon parantamisesta? 

Olen minimalistiharjoittelija ja -valmentaja. En ikinä ohjelmoi mitään ylimääräistä, tai tee mitään, mitä asiakas ei tarvitse. Huomio sanalle tarvitse. Tavoitteen on pysyttävä tavoitteena, eli se mitä sinä HALUAT on ehdoton päätavoite, mutta jos näen jotakin mitä sen lisäksi TARVITSET, löytyy siitä pieni lisäys ohjelmassasi. Usein tämä on kuitenkin vain tavoitettasi tukeva seikka.  

Tämä pätee myös esimerkiksi hyvinvointiin ja elämäntapoihin. Sanot haluavasi kesäkuntoon, mutta mitä muutoksia oikeasti olet tehnyt tämän tavoitteen eteen? Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Mieti kuinka se kuntoilun ulkopuolinen aika tulee rakentaa tavoitteisiisi nähden. En usko että karaokebaarissa roikkuminen pari kertaa viikossa lompakkoa tyhjennellen ainakaan auttaa yhteenkään tavoitteeseen pääsyssä.

VALINTAVIIDAKKO

Yksinkertaisuus, pitkäjänteisyys ja kärsivällisyys. Sinun pitää pysyä linjallasi tarpeeksi pitkään jotta tavoitteen saavuttaminen on mahdollista. Tässä erotaan urheilijoista joilla tavoite voi kohdistua johonkin tapahtumaan tai se on tarkkaan aikataulutettu. Sinulla tätä tarvetta ei välttämättä ole. Hyvinvointiin ja kehonkoostumukseen liittyvät muutokset voivat viedä useita kuukausia, voiman ja lihaksen kehittäminen on yhtä pitkä projekti vähintäänkin. Pysy tavoitteessasi, ja anna tarpeeksi aikaa sille tavalle jolla ajattelit tähän tavoitteeseen päästä.

Haluat polttaa rasvaa, saada lihasta, juosta puolimaratonin ja oppia täyttämään veroilmoituksen? Ja nyt pähkäillään kuinka nämä kaikki saadaan järkeväksi ohjelmointikokonaisuudeksi. Tämä on hullun hommaa. Monesti harjoitusohjelma kaatuu siihen, että kaikkea yritetään kehittää yhtä aikaa. Tämä tuo kyllä ihan ok tuloksia varmasti ainakin osaan tavoitteista. Silti olisi järkevämpää kohdistaa keskittyminen vahvemmin vain yhteen päätavoitteeseen ja korkeintaan ottaa yksi sivutavoite kaveriksi mukaan, ja murskata ne täydellisesti. Sitten vasta siirtyä seuraavaan.  

Samoin katsellaan esimerkiksi ruokavaliota. Meillä on liikaa vaihtoehtoja. Tunnen ihmisiä jotka ovat kokeilleet lähes kaikkea, saaneet ihan ok tuloksia jos ovat jaksaneet senkään vertaa odottaa ja sitten siirtyneet seuraavaan ilmiöön. Paastoa pari viikkoa, sen jälkeen syö vähän hiilihydraatteja, vedä mehudieetti ja sen jälkeen ota hormoniruokavalio. Ja mikään ei toimi.  Pikaratkaisuja jotka saavat aikaan pysyviä muutoksia ei ole. Ota yksi polku, yksi tapa, ja pysy sillä. Tulokset tulevat kärsivällisille.

PIENET MUUTOKSET LUOVAT ISON KOKONAISUUDEN

Tavoitteeseen pääsy ei ole suora polku. Se, että tavoitteesi on oltava tavoitteesi pitää yhä kutinsa. Se ei muutu. Mutta eri asia on, keskitymmekö tähän tavoitteeseen ja siihen pyrkimiseen neuroottisella raivolla. Painonpudotus on parhaimmillaan silloin kun siihen ei keskitytä, sitä kohti ei juosta. Enemmänkin, tehdään pieniä muutoksia ja ratkaisuja jokapäiväiseen toimintaamme, joka vain vie meitä mutkitellen lähemmän tavoitetta. Pysytään painonpudotusanalogiassa. Emme keskittyisi siihen kuinka luoda superdieetti joka karistaa kilot pois, vaan pyrimme parantamaan hyvinvointiasi ja syömistapojasi. Jos saavutamme terveellisen ja sinulle sopivan ruokavalion, luuletko että olemme lähempänä tavoitetta? Jos saamme sinut nukkumaan tarvittavat 6-8 tuntia yössä sen 5 tunnin sijaan, luuletko että olemme lähempänä tavoitetta? Vain pienillä jokapäiväisillä muutoksilla luomme kestävää kehitystä ja pääsemme tavoitteeseen ja pysymme siellä. Tavoitteeseen pääsee nopeamminkin, mutta todennäköistä on että vuoden päästä joudut taas asettamaan saman tavoitteen. 

EI TAVOITETTA?

Liikkumisen ei tule olla tiukkaa ja raakaa. Haluat vain voida hyvin ja liikkua, tai pitää hauskaa. Se on ihan okei. Sitten muovaamme harjoittelun sen mukaisesti. Joillekin ihmisille yksinkertaisesti liikkuminen on tavoite. Toisaalta siihen on syynsä jossain jemmassa syvällä, ja sen minä haluan kaivaa esille. Koska jos mikään ei motivoi sinua liikkumaan, miksi liikkuisit?

Mitä tavoitteita sinulla on tulevaisuudelle?

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…