Tyhjällä mahalla liikkumisen myytti

treadmill

Ylös ulos ja lenkille. Moni vannoo paastolla vedettyjen aamulenkkien nimeen. Jos et syö ennen liikuntaa, poltat totta kai enemmän rasvaa, eikö? Logiikka on lähes aukoton. Tulisiko sinun siis kuntoilla tyhjällä vatsalla saadaksesi suurimmat hyödyt rasvanpolttoon? Ikävä kyllä vaikka kuinka uskoisit tähän hienoon kikkaan, jää se melkoiseksi lumelääkkeeksi ja katutaikuudeksi kun asiaa lähdetään tarkastelemaan.

MITÄ TIEDETÄÄN?

Yleisin kikka on tosiaan käydä juoksulenkillä ennen aamupalaa, koska ihminen ei oikeastaan ole kunnon paastotilassa muulloin. Puhutaan siis vain aidosta tyhjällä mahalla kuntoilusta. Täytyy myöntää että järkeily tässä asiassa osuu ihan hyvin nappiin. Kun kuntoilemme ilman ravinteita touhuamassa elimistössämme, turvaudumme helpommin rasvavarastoihimme energianlähteenä. Jos syöt aamupalan ennen kuntoilusessiotasi, rupeavat kehossa tietyt hormonit jylläämään. Usein syytetään varsinkin insuliinia, joka hieman hillitsee rasvan käyttöä energiana, ja painottaa enemmän hiilarivarastojen käyttöä. Tai näin ainakin pitäisi käydä. Monet tutkimukset ovat asiaa tarkastelleet, mutta vain osa on tähän tulokseen päätynyt. Eli osissa tutkimuksissa paastoaminen johti tosiaan kasvaneeseen rasvan hapettamiseen, toisissa taas ei.

Mitä tämä tarkoittaa? Yksi teoria on siinä, että paastoliikunta tosiaan purkaa kyllä rasvavarastojamme, mutta se ei kuitenkaan käytä kaikkea tätä purkamaansa ainesta. Vaikka rasvaa puretaan energiaksi, ei sitä kuitenkaan ole kaikissa tutkimuksissa käytetty energiaksi ravittua liikuntaa enemmän. Ylijäämät vapaat rasvahapot sitten vaan palautetaan varastoihin. Toinen tärkeä huomio on myös siinä, mistä rasva nyysitään. Paastoliikunta ja liikunta yleisestikin käyttää usein lihaksen omia rasvavarastoja. (Elikkä Intra-muscular triglycerideja, IMTG). Mitä tämä nyt sitten tarkoittaa? Noh, tämä on ikävä kyllä sellaista rasvaa joka ei näy vyötärölläsi tai uhkaa terveyttäsi. Nämä rasvavarannot ovat lihassolujen lähistöllä mutta eivät todellakaan ole mitään läskiä. Siinäpä sitten polttelet niitä. Mitä enemmän harrastat kestävyysliikuntaa etenkin hiilarittomasti, opit käyttämään näitä aineksia entistä enemmän ja tehokkaammin.

PITKÄN TÄHTÄIMEN TOUHUA

On myös älyttömän tärkeää huomioida se, mitä tapahtuu liikunnan jälkeen. Liikunta hyvin harvoin itsessään johtaa suuriin energiakarkeloihin, vaan isoin muutos nähdään kuntoiluasi seuraavan 24 tunnin aikana. Luuletko että yksi tunti päivästäsi päättää rasvanpolttosi menestyksen? Ehei, painonpudotus ja kehonmuokkaus on kokopäiväinen projekti, ja loppupeleissä tärkeintä on kun kaikki luvut lopulta ynnätään. Vaikka paastoliikunta käyttäisikin rasvaa enemmän liikunnan aikana, ravittu liikunta lyö energiankulutuksesi tasoihin seuraavan vuorokauden aikana.Eli kulutat silti yhtä paljon. Lisäksi ravittu liikunta aiheuttaa piikin rasvan hapetuksessa vasta liikunnan jälkeen. Se, poltatko päivän aikana silti enemmän rasvaa paastottuna, on vähintäänkin kyseenalaista ja epäselvää. Energiaa palaa kuitenkin yhtä paljon. Ero rasvan hapetuksessa ei kuitenkaan ylitä sataa jos toista kaloria päivässä. Ikävä kyllä paastoliikunta saattaa myös tuhota hieman lihaksiasi! Paaston aikana sinulla on kyllä paljon proteiineja suojelevia toimintoja, mutta kehon aminohappojen eli lihaskudoksen käyttö energiaksi saattaa silti tyhjällä mahalla liikkuessa kasvaa.

Ottakaa huomioon että tämä kuitenkin tarkoittaa lähinnä vain kevyttä liikuntaa! Peruslönköttely käyttää paljolti rasvavarastoja (tässäkin paljon henkilökohtaisia eroja), kovempitehoisen liikunnan taas on pakko turvautua parempiin energianlähteisiin, eli glykogeenivarastoihin. Ja tässä tulee mielenkiintoinen pieni porsaanreikä. Kovatehoinen intervalliharjoitteluhan käyttää pääosin hiilareita energiaksi koska rasva on liian hidasta tuottaa. Silti kun katsotaan pidemmällä tähtäimellä, intervallitreeni johtaa suurempaan tai samantasoiseen rasvan hapettamiseen ja painonpudotukseen kuin pidempikestoinen liikunta. Vaikka käytämme vain pikkuisen rasvavaroja tämän puuhan polttoaineena. Viimeistään tämän asian tarkastelu kumoaa tyhjällä vatsalla kuntoilun maagisuuden.

On siitä kuitenkin hyötyjäkin. Ensinnäkin, jotkut pitävät tyhjällä mahalla kuntoilusta. Sen lisäksi paastoliikunta saattaa pitää verensokerisi paremmin balanssissa liikunnan ympärillä. Eli saatat saada energisemmän fiiliksen irti liikunnasta ja paremman startin päivään. Niille jotka haluavat hillitä syömistään, voi tätä kikkaa kokeilla, koska paastoliikunta saattaa myös hillitä ruokahaluasi.

JOHTOPÄÄTÖKSET

Eli mitä lähtisin suosittelemaan? Syö aamupalasi rauhassa. Tyhjällä mahalla kuntoilusta ei siitäkään tullut taikapilleriä joka karsii rasvat vyötäröltäsi. Se on ihan hyvä työkalu varmastikin, mutta todennäköisesti viimeisiä asioita joista sinun kannattaa murehtia kehonmuokkausprosessissa. Liiku niin kuin parhaaksi näet, oli se sitten kaurapuuro mahan pohjalla tai ilman. Suosittelen kuitenkin vahvasti aamuista aktiivisuutta. Käy vaikka kävelyllä tai lenkillä. Saat päivän loistavasti käyntiin ja annat keholle saman tien käskyn ryhtyä toimimaan!

Lähteet:
Schoeneld, B. 2011. Does Cardio after an overnight fast maximise fat loss?
Iwayama, K. Tokuyama, K. 2012.  Exercise in a metabolic chamber - Effects of exercise on 24 h fat oxidation
Van Proeyen, K. Ym. 2011. Beneficial metabolic adaptations due to endurance exercise training in the fasted state
Talanian, J. Ym. 2006. Two weeks of high-intensity aerobic interval training increasesthe capacity for fat oxidation during exercise in women
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…