”Älä ole kuin lapsi vanhempineen”
Ei ole mitään petollisempaa kuin liikunnan ja hyvinvoinnin ala. Kuka vain voi netissä sanoa vaikka ja mitä. Mitä enemmän kirjaimia ja koulutuksia on nimen perässä, sitä uskottavampi kaveri. Melkein mitä tahansa voi tukea tutkimustiedolla. Kirjoja voi kirjoittaa mistä vain ja se voi olla myyntimenestys. Telkkarit ja blogit on täynnä guruja. Etenkin ravitsemuksessa mutta myös hyvinvoinnin edistämisessä on mielenkiintoista kuinka paljon ristiriitaista tietoa levitetään. Useat menevät jopa niin pitkälle että tarjoavat huolestuttavaakin hömppätietoa ja maalaisjärjen vastaista tietoa. Lääkäreihinhän ei kannata luottaa. Ne yrittää usein myydä sinulle jotain. Näin sanovat yksilöt jotka samalla kauppaavat sinulle lisäravinnepillereitä ja valmennuspalveluita.
Olin itsekin jossain vaiheessa tuollainen. Valtion ravitsemussuositukset olivat kaikki muka valheellisia ja lääkärit antoi huonoja neuvoja esimerkiksi kolesterolin ja verenpaineen hallintaan. Minähän olin kuitenkin lukenut paljon tutkimuksia, kirjoja ja blogeja. Vaikka olen yhä hieman skeptinen moniin asioihin, olen huomattavasti lähempänä keskilinjaa ja järkevää toimintaa. Ja silti saatan olla väärässä. Joku saattaa vuosien päästä tai nyt jo kiistää sen, mitä joka ikisessä tekstissä väitän.
En esitä lääkäriä enkä ravitsemusterapeuttia, enkä anna niiden mukaisia neuvoja. En puutu kivun ja vakavien liikuntavaikeuksien hoitoon vaan lähetän asiakkaat huoletta ammatti-ihmiselle. (Pallo heitetään Fix Itille.) Mutta kuten liikunnankin alalla, media on mahdollistanut aivan kaamean ja jopa vahingollisen trollailun ja myyntikikkojen käytön puhtaan paskan myymiseen (pahoittelen kieltä, tämä on suurimpia ärsykkeitäni.)
KUIN KOLIKKOA HEITTÄISI
Suurin osa meistä tietää Lääkärit sarjan (The Doctors), eiks je? Siinä on talk-show panelisteina paljon eri lääkäreitä jotka heittelee sitten informaatiota ja ohjeita jos johonkin vaivaan. Eikö näiden sanaan voi nyt kuitenkin uskoa? Mitä jos sanoisin että näiden panelistilääkärien neuvojen kuuntelu on samalla viivalla kolikonheiton kanssa? Eräs tutkijaryhmä ryhtyi tarkastamaan näiden ohjeiden ja väitösten paikkaansapitävyyttä ja todistepohjaisuutta. Löydökset oli aika karuja.
Jokseenkin uskottavia todisteita löytyi ainoastaan 50–60 % lääkärien väitteistä. Näiden ohjeiden vastaista tutkimustietoa oli 14 % tapaukissa ja todisteita ei edes löytynyt neljäsosaan väitteistä. Aika huolestuttavaa. Keneen tässä nyt luottaisi sitten.
Tutkimus tehtiin myös jenkkisähläri Dr.Ozista, joka ei onneksi kummemmin ole tietääkseni Suomeen rantautunut. Lyhyesti tohtori Oz on telkkari/kirjalääkäri, joka on tahkonnut ihan uskomattomat määrät rahaa myyden taikapillereitä ja erikoisjauheita jos johonkin vaivaan. Tämän tohtorin töhöilyistä voit lukea tarkemmin täältä. Tulokset olivat lääkäreitäkin surullisemmat. Tarkoitan että kolikonheitto tuntuu varmalta voitolta tähän verrattuna. (Kolmasosasta oli todisteita!)
Lisäksi erikoismaininta multimiljonääri brittiravintostaralle Gillian McKeithille, joka löytyy Suomestakin sarjasta ”Olet mitä syöt”. Ben Goldacre hoitaa asian puolestani, mutta samalla linjalla jatketaan: Kaikki ne kirjat ja telkkariohjelmat sisältävät tajuttoman määrän valheita, höpöhöpöä ja väärää tietoa.
Onko toisaalta ihme että jotkut tahot eivät luota lääkäreihin? Jos telkkarissakin annetaan tällaista neuvoa. En missään vaiheessa väitä että lääkärit olisivat väärässä, mutta jos telkkarilääkärit ovat näin perseestä, paljonko luottoa voi oikeita lääkäreitä kohtaan löytyä? Onko ihme jos luemme viikoittain tämänhetkisten dogmien vastaista tietoa?
Media on ihan samanlainen. Monesti keltainen lehdistö on surkea valinta tiedonlähteeksi. Hyvin suuressa osassa tapauksista tutkimuksen tuloksia on liioiteltu, monesti kolikon molempia puolia ei ole avattu, mahdollisia ongelmia, seurauksia tai kuluja ei ole kartoitettu, eikä vertailua tehty. Joka viikko saamme lukea mullistavasta ongelmasta jonka takia et pudota painoasi, tai miksi et kerää lihasta taikka miksi olet noin ujo ja kalju. Totuus ei ikinä tule löytymään vain yhdestä asiasta.
Toimittajia ei kannata syyttää aivan täysin. Ketä loppujenlopuksi kiinnostaa minua ja paria muuta lukuun ottamatta tutkimuksien tutkimuksellinen puoli. Etenkin kun palstalla on tilaa vain rajatusti ja toimittajien duuni nyt ei ole ihan epidemologinen työtehtäviltään. Ne vain kirjoittaa mitä käteen saa. Ihmisiä kiinnostaa ratkaista elämänsä ongelmat yhden iltapäivälehden artikkelin avulla. Kritiikille on turha antaa tilaa.
SUURIN LUUSERI
Toinen aivan uskomaton valheiden vyhti on telkkarin painonpudotusohjelmat. Voi luoja. Tiedätkö paljon ne suurimmat pudottajat siellä telkkarissa riehuvat? Yli 4 tuntia päivässä! Kaikki kovatehoista liikuntaa. Samalla he syövät kolibrin verran safkaa ja yrittävät selvitä hengissä. Paino kyllä putoaa kuin alasin kerrostalon katolta, mutta millä seurauksilla?
Tämä on jo tutkittu, paljastettu ja paistettu kypsäksi. Lähes 90 % kilpailijoista palaa kisan jälkeen aloituspainoonsa, plus miinus muutama kilo sinne tänne. Suurimmalla osalla aineenvaihdunta on romuttunut, mukana tuli kaikenlaisia hormonaalisia ongelmia ja nivelvaurioita. Ja me ihannoimme tätä painonpudotusprosessia ja vaadimme samaa omilta personal trainereilta, ja mitä tärkeintä, vaadimme samaa itseltämme.
ONGELMIA
Kaikella tällä on vain kauhea seuraus: Ihmiset lähtevät nyppimään yksityiskohtia ja yliajattelemaan ongelmiaan. He eivät laihdu ob/ob -geenin takia tai saliharjoittelu ei toimi koska lepointervalli ei ole tasan 90 sekuntia. Ei. Et laihdu koska elämäntapasi ovat rempallaan jostain suunnasta, ja treenisi ei toimi koska mielesi tai ohjelmasi ei ole reilassa.
Kaikki nuo telkkarin laihdutusohjelmat ovat luoneet uskomattoman turhan toivon syndrooman ja voittamiseen pettymisen ilmiön. Ihmiset alkavat tekemään mitä vain pudottaakseen 10 kiloa kymmenessä viikossa, ja on ilmeisesti ihan okei jos aineenvaihdunta ja hyvinvointi romutetaan siinä samalla. Olen nähnyt ihan pimeitä dieettejä, olen saanut kauhistella aivan uskomattomia treeniohjelmia. Kaikki vaan sen takia, että tulokset saataisiin mahdollisimman nopeasti. Sitten kun se paino putoaa, ei se ole pudonnut tarpeeksi ja luovutamme ja poltamme päreemme. Sitten palataan alkupisteeseen.
KIRJAKAUPPA
Tiivistetään asioita yhteen virkkeeseen. Jos olet ikinä käynyt kirjakaupassa, tiedät että kun menet hyvinvoinnin ja safkauksen osastolle, törmäät puoleen miljoonaan dieettikirjaan. Tiedätkö miksi? Dieettikirjat myyvät hyvin koska ne toimivat, mutta niitä on lukemattomia erilaisia koska ne eivät toimi. Tämä on ikävä totuus. En ole ikinä törmännyt henkilöön joka dieettikirjan luettuaan on pysyvästi muuttanut elämäntapojaan. Ei, he ovat usein hakeneet vain uuden dieettikirjan kaupasta kun vanhasta on kilot kerätty takaisin.
En sano, ettet saisi luottaa lääkäriin. Sanon, että lopeta olemasta kuin lapsi vanhempineen: Älä tottele ja usko kaikkea mitä näet ja kuulet. Et minulta, et keltään muultakaan. Ajattele omilla aivoillasi ja keskity voimaan hyvin. Kysele ja kyseenalaista, tutki useampia näkökantoja. Pysyviin tuloksiin ei ole taikatemppuja tai ihmemetodeja. Hyvinvointi ei tule kuukauden valmennuspaketissa tai pilleripurkissa, eikä hyvää oloa saa kolmella 20€ kuukausierällä.
Lähteet: 1: Korownyk, C. ym. 2014.Televised medical talk shows—what they recommend and the evidence to support their recommendations: a prospective observational study 2: Sumner, P. ym. 2014. The association between exaggeration in health related science news and academic press releases: retrospective observational study 3: Johannsen, D. ym. 2012. Metabolic Slowing with Massive Weight Loss despite Preservation of Fat-Free Mass 4: Goldacre, B. 2009. Battling bad science