Eräs ystäväni on nykyään ekoystävällinen ihminen. Kovin vihreä. Hän on ääliö. Hybridiautolla ajava, kierrättävä ystäväni on nykyään itsekäs ja epärehellinen. Hän myös usein rikkoo liikennelakia ja nappailee sakkoja sieltä täältä. Mutta ehkä hänellä on oikeus tehdä niin. Vähän kuin sinullakin on oikeutesi syödä tavoitteidesi vastaisesti, aloittaa taas tupakointi tai jäädä tänään sohvalle.
Meillä kaikilla on oma karmatilimme: Hyvät teot keräävät karmapisteitä, ja pahat vievät niitä pois. Ikävä kyllä tämä tuntuu olevan hyvinkin realistinen kuva toiminnastamme. Hyvät tekosi saavat sinutkin nimittäin pahoille teille.
Puhutaan tänään itseoikeutuksesta. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että tehtyäsi jotain hyvää, pystyt antamaan itsellesi oikeuden johonkin paheeseen. Tarkoitukseni ei ollut kritisoida ekoystävällisyyttä, vaan yllä oleva tarina hybridimiehestä on oikeastaan useamman tutkimuksen tulos itseoikeutuksesta. Tämä ilmiö löytyy kaikkialta terveyden ja hyvinvoinnin saralta. Kyseessä on myös yksi syy sille, miksi en kannusta ihmisiä dieeteille tai liikkumaan kalorien takia.
Tutkimustyötä on taas runsaasti, ja käytännössä se toimii näin: Teet hyvän asian, kuten käyt tunnin lenkillä. Tämä antaa sinulle mielensisäisen oikeuden tehdä seuraavaksi tavoitteillesi paheellisia asioita, kuten syödä napa täyteen herkkuja tämän treenin jälkeen. Olethan sen ansainnut. Harmi vain, että syömme kaikki aina enemmän tässä tapauksessa kuin kulutimme alkujaankaan.
Itseoikeutuksessa on myös yksi syy sille miksi tavalliset ruokakaupat ovat järjestelty niin kuin ne ovat: Pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta, kasvikset ja terveystuotteet ovat sijoitettu ennen herkkuja. Otit jo paljon kasviksia ja teit terveellisiä valintoja, nyt voit huoletta ottaa vähän paheellisempiakin ruokia. Ihan vain se, että vaihtoehtona on terveellisempiäkin vaihtoehtoja, saattaa saada sinut paheiden puolelle.
Lisäravinteet ovat myös ikäviä itseoikeuttajia. Ihmiset, joille annettiin vitamiinipillereitä, söivät lounasbuffetissa reilusti enemmän kuin ihmiset joille näitä terveystabuja ei jaeltu. Lisäravinteet aiheuttavat kränää myös tupakoijissa. Tupakoitsijat polttavat moninkertaisesti enemmän jos he alkavat käyttää terveyttä edistäviä lisäravinteita.
LOPETA OPTIMISMI
Itseoikeutus tuntuu olevan melko vakava ongelma etenkin nykymaailmassa, jossa törmäämme satoihin valintoihin päivän aikana. Saman aihealueen peräkkäiset valinnat ovat oikeasti melkoinen pulma. Kuvitellaan vaikka tilanne, jossa sinulle tarjotaan valittavaksi keksi tai vähärasvainen jugurtti. Kumman ottaisit? Osa meistä ottaa keksin, osa jugurtin. Mutta. Mitä jos sanon että saat saman valinnan eteesi myös ensi viikolla?
Huomattavasti useampi ihminen otti keksin. Ihan vain sen takia, että he olivat opitmisteja ja uskoivat tekevänsä hyvän teon sitten tulevaisuudessa. Ensi kerralla otat sitten jugurtin. Ei. Näin ei käynyt. Vielä suurempi osa otti taas keksin. Tunsimme jopa vähemmän syyllisyyttä valinnastamme.
”Don’t fall into your own bullshit.” – Dan John
Sinun ei tulisi uskoa omaa p*****puhettasi. Me kaikki huijaamme itseämme joka päivä, minäkään en ole poikkeus. Oikeutamme jos jonkinlaisia tekoja ja hakemalla haemme erinäisiä syitä saada syödä, laiskotella tai ostaa tarpeettomia luksustavaroita. Uskotellen itsellemme että me nousemme sohvalta sitten huomenna, tai palaamme takaisin polulle viikonlopun jälkeen. Mutta tapahtuuko niin oikeasti?
MITÄ SINÄ LUULET ITSESTÄSI?
Itseoikeutus tuntuu oikeasti toimivan karmapankin tavoin. Outoa kyllä, tämä ilmiö johtuu siitä, millainen tunne meillä on itsestämme. Tiedät itsekin sen tunteen. Ehkä lahjoitit rahaasi tai aikaasi hyväntekeväisyyteen, teit hyvän valinnan ravintolassa tai sait itsesi sohvalta liikkumaan: Fiilis on lähes voittamaton. Ja se tässä on ongelmana. Esimerkiksi tupakoitsijoita tutkiessa juuri tämä iskunkestävyyden tunne nousi tärkeimpään rooliin kun tarkasteltiin miksi tupakointi lisääntyi vitamiinipillerien saannin takia.
Samoja tuloksia löydettiin kun pyydettiin ihmisiä tarinoimaan itsestään ja lahjoittamaan rahaa. Ne, jotka saivat rakentaa tarinallaan itsestään voittamatonta ja positiivista kuvaa, lahjoittivat reippaasti vähemmän kuin ne jotka kertoivat muista ihmisistä.
Mielikuvituksesi yksinään tuntuu riittävän: Jos saat kuvitella itsesi ideaaliin maailmaan jossa kaikki on ruusuja ja kukkasia, ja jossa toimit aina hyvin, saat oikeuden toimia huonommin tässä todellisuudessa.
Tiedät olevasi antelias. Tunnet olevasi terveellisesti syövä yksilö. Tämä yksinään antaa oikeuden tehdä jotain ihan muuta. Olet jo osoittanut sen minulle, että saat itsesi liikkeelle kun tarvitsee, nyt voit siis toimia sen vastaisesti.
IDEOITA ITSEOIKEUTUKSEN VÄHENTÄMISEEN
Olet nyt toivottavasti saanut kuvan melko vaietusta terveellisen ajattelun varjopuolesta. Hyvien tekojen suorittaminen ja tavoitteellinen toiminta tuntuu altistavan meitä pahoille poluille. Haluan tarjota sinulle ideoita, jotta pystyisit vähentämään itseoikeutuksen aiheuttamia vaikeuksia:
- Tee valintasi etukäteen. Jos annat tunteiden tai hyveellisten tekojesi vaikuttaa toimintaasi, tiedät mitä tulee tapahtumaan. Päätä jo edellisenä iltana että huomenna käyt salilla töiden jälkeen. Kauppaan mennessä mukanasi on ostoslista, jossa vieläpä pysyt.
- Ole rehellinen itsellesi. Vaikka artikkelin sanoma onkin aika jyrkkä, en sano, että sinun pitää elää puhtaasti hyveellisempää elämää. Sanon, että sinun tulee ottaa valinnat siinä todellisuudessa kuin ne ovat. Jos teet paheita, myönnä se itsellesi ilman kiertelyjä, selityksiä tai lupauksia tulevasta. Mitä paremmin tiedostat omaa toimintaasi, sitä varmemmin tulet menestymään.
Haluan antaa sinulle vielä yhden idean itseoikeutuksen oikeanlaiseen käyttämiseen. Laitan sen tulemaan sähköpostiisi. Jos haluat saada tämän, ja jokaisen seuraavankin viikoittaisen idean, liitythän uutiskirjeemme tilaajaksi. Lupaamme, ettemme spämmäile sinua turhaan. Saat myös ilmaiseksi kehutun e-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”, joka opettaa sinulle elämäntapojen luomisen perusteet.
Lähteet: 1: Chang, Y. Chiou, W-B. 2014. The liberating effect of weight loss supplements on dietary control: A field experiment 2: Chiou, W-B. Yang, C-C. W, C-S. 2011. Ironic Effects of Dietary Supplementation: Illusory Invulnerability Created by Taking Dietary Supplements Licenses Health-Risk Behaviors 3: Chiou, W-B. Wu, W-H. 2011. A Randomized experiment to examine unintended consequences of dietary supplement use among daily smokers: Taking supplements reduces self-regulation of smoking 4: Clot, S. Ibanez, L. Gilles, G. 2011. Do Good Deeds Make Bad People? 5: Merrit, A. Effron, D. Monin, B. 2010. Moral Self-Licensing: When Being Good Frees Us to Be Bad 6: Khan, U. Dahr, R. 2006. Licensing Effect in Consumer Choice 7: Khan, U. Dahr, R. 2007. Where There Is a Way, Is There a Will? The Effect of Future Choices on Self-Control 8: Tiefenbeck, V. Staake, T. Roth, K. Sachs, O. 2013. For better or for worse? Empirical evidence of moral licensing in a behavioral energy conservation campaign