samoja polkuja talsinut

pyhä2Tällä alalla näen monien ihmisten kamppailuja erilaisten ongelmien kanssa. Katselen, kun et saa sitä leukaa millään tehtyä vaikka kuinka tangossa roikut. Paino ei putoa vaikka kaikkesi teet ja käyt päivittäin vaa’alla. Toisaalta taas saan kuunnella ja keskustella ihmisten kanssa jotka eivät ole tyytyväisiä terveyteensä, ulkonäköönsä tai kehoonsa. En yhtään halua vähätellä ongelmiasi. Haluan auttaa sinua, ja tehdä maailmasta pikkuisen onnellisemman paikan, yksilö kerrallaan. Mitään järkyttävää muodonmuutostarinaa minulla ei sinulle ole jaettavana, mutta voin rehellisesti sanoa että olen talsinut ihan samoja polkuja.

Kauhean moni tämän blogin lukijoista tuskin tuntee minua tai historiaani, kovinkaan henkilökohtaisella tasolla ainakaan. Vien sinut hetkeksi vuoteen 2006. Olin silloin tästä vielä kymmenisen kiloa raskaampi. En jaksanut juosta cooperia edes kahtatoista minuuttia. Nolla punnerrusta, nolla leukaa. Ikävä kyllä mitään supermenestystarinaa minulla ei sinulle ole tarjota. En valaistunut tai kokenut superherätystä josta muutos lähti käyntiin. Se vain tapahtui hiljalleen ja tässä ollaan. Mutta minulla on sinulle muuta kerrottavaa.

Kuten sanottu, en jaksanut juurikaan juosta. Olin niihin aikoihin jääkiekkomaalivahti ja tavoitteenani oli siirtyä kovempaan seuraan. Piti saada kuntoa. Myönnettäköön, kyrsihän se, ettei jaksa juosta edes varttia putkeen. Mikäpä oli ensimmäinen ratkaisumallini? Hyppäsin skootterin selkään, ajoin sillä paikalliselle pururadalle ja hölkkäsin kilometrin. Tämän jälkeen lähdin uskollisen ja romuluisen Soliferin kyydissä köröttelemään kotiin. Mikä tästä jälkiviisasteluna tekee hieman hassua, on se, että pururata oli tosiaan noin viidensadan metrin päässä himastani.

Asiat olisi voinut rakentaa hieman toisellakin tavalla.

Kelataan eteenpäin pari-kolme vuotta: Samainen kaveri rullaluistelee 10 kilometrin päähän toiselle pidemmälle pururadalle, juoksee sitä tunnin verran matkaltaan 9 kilometriä, jonka jälkeen luistelee takaisin sen 10 kilometriä kotiinsa. Olin ylpeä itsestäni ja siitä mihin olin päässyt. Näettekö saman minkä minä näin jälkikäteen muisteltuna näen? Ja tämäkin muisto pamahti otsalohkooni vasta tällä viikolla. Kuinka hienosti lähdin ihan vahingossakin rakentamaan vain pienestä ja mahdollisesta suorituksesta aivan järkälemäistä saavutusta. Näihin aikoihin cooper-tulos alkoi jo lähennellä 3000 metriä.

Hiljalleen jotain tapahtui ja kehonkoostumukseni muuttui langanlaihaksi tikuksi, reilu kymmenisen kiloa tästä kevyemmäksi. Lihasmassa oli kuitenkin se olemattomin osuus, ja rasva enemmänkin pienestä painosta huolimatta korostui. Olin yhä heikko ja epäatleettinen. Leukoja meni yhä nolla. Salilla epätoivoisesti vaihtelin ohjelmasta toiseen muutaman viikon välein ja väänsin enemmän hauiskääntöjä ja puolikyykkyjä kuin murrosikäinen lätkäjuniori. En tiennyt oikeasta syömisestä mitään vaan ostin palkkaria koska niin vain kuului tehdä.

Rovaniemelle tullessani löysin järjen ja rauhan kaikesta informaatiotulvasta myös voimaharjoitteluun. Jatkuvien ohjelmahyppelyiden ja ”parempien” mallien etsimisen sijaan päädyin astelemaan polkuja varmemmin askelin luottaen prosessiin. Nykyään tähtäimessä ovat voimanostokisat ja jatkuvasti voimakkaampi keho.

Vaikka vihdoin Rovaniemelle muutettuani sain kipinän voimaharjoitteluun joka on jatkunut tähänkin päivään, oli ravitsemukseni puhdasta informaatioähkyä. Usko pois, olen kokeillut aikalailla kaikkea ja tehnyt älyttömän hölmöjä juttuja. Olen karpannut, tehnyt hiilarikiertoa, paastosin päivittäin ja viikoittain, olen änkenyt itseeni lähes laittomia määriä proteiinia, olen kokeillut kehonrakentajamaista superidiieettiä, olin vähärasvaisella ruokavaliolla…Tämä kaikki sen takia, koska joku aina sanoi että se oli parasta. Uusin tieto muokkasi aina tekemistäni eikä tavoissani ollut mitään jatkuvuutta. Paino jojoili ja olin joko jollain ihme rajoitedieetillä tai muuten vaan surkeana tai sitten kompensoin mättöä takaisin kehooni. Nykyään ymmärrän kuitenkin kokonaiskuvan kaikesta paljon paremmin.

Tänä päivänä samaisessa kaupungissa, olen vihdoin löytänyt oman minulle sopivan mallini ja tapani syödä, liikkua ja olla. Muokkautuuko se tulevaisuudessa? Aivan varmasti. Sehän tässä onkin hauskaa ja hienoa. Mutta tämänhetkinen elämäntapani vie minua koko ajan eteenpäin tavoitteisiini ilman suurta stressiä, kamppailua ja paremman etsimistä. Vaikka tottakai minulla on tavoitteita, olen tyytyväinen kehooni ja itseeni. Mutta älä ota tätä ilmiselvänä: jos jotain haluan muuttaa, joudun ihan yhtä paljon tekemään töitä sen eteen. Elän kuin opetan, ja toimin täysin samojen sääntöjen mukaan kuin jokainen mahtavista sankareistamme.

Fotokrediitti: Ulla Jääskeläinen 2012
Fotokrediitti: Ulla Jääskeläinen 2012

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…