Siilikonsepti: Näin luot kestäviä tuloksia

Kettu

Suurin osa ihmisistä, joiden kanssa keskustelen, kertoo minulle jo kokeilleensa kaikkea ja tehneen parhaansa. Olet aloittanut salitreenaamisen, pyrkinyt parempaan kuntoon ja hypännyt lenkkipolulle. Olet kokeillut useita eri ruokavalioita ja laihdutustekniikoita. Vaikka aluksi menestystä tuleekin, jotenkin päädyt aina kuitenkin takaisin samaan lähtöpisteeseen. Vaikka teet kaiken oikein. Haluan tänään kertoa sinulle tarinan siilistä ja ketusta. Tarinan siitä, kuinka luot jotain kestävää ja pysyvää.

 

MENNÄÄN METSÄÄN

Hengailet tällä hetkellä hyvin perisuomalaisessa metsässä: runsaasti mäntyjä, sammalta ja pieniä polkuja siellä täällä. Lakkakin on alkanut kivasti kypsymään suon laidalla. Kuitenkin, tässä samassa metsässä asuvat myös kettu ja siili. Kuten ehkä sunnuntai-aamun luontodokkareista tiedämme, siili on ketun ruokalistalla, ja ketulla on nälkä. Siili taas ei halua siellä olla. Onneksi piikikäs ystävämme on ovela otus.

Joka päivä, kettu pyrkii metsästämään siiliä. Se kehittelee Kelju K. Kojootin tavoin suunnitelmia, ja päätyy päivittäin hyökkäämään siilin kimppuun eri tavoin. Mikä on siilin reaktio tähän kaikkeen? Se vetäytyy pieneksi palloksi. Kettu ei todellakaan ryhdy taistelemaan piikkipalloa vastaan, joten se joutuu vetäytymään ja jatkamaan taistelua toisena päivänä.

Joka päivä, hän yrittää jotain uutta. Siili tekee saman tempun jok’ikinen kerta. Kettu etsii jatkuvasti parasta tapaa, kokeillen kaikkea ja lopulta jääden kakkoseksi siilille, joka turvautuu siihen minkä hän on hyväksi toiminut ja missä se voi pitäytyä.

Kysymys kuuluukin, oletko sinä kettu vai siili?

 

ADHD-MUUTOSKULTTUURI

Hyvin harvoin me luonnostamme valitsemme siilin polkuja. Ihmiset haluavat rikastua nopeasti, laihtua nopeasti, ja olla paremmassa kunnossa nopeasti. (Siihen liittyen, tsekkaa viime viikon elinkaariarvo-artikkelimme) Tästä johtuen he etsivät aina parasta vaihtoehtoa, vaihtavat ohjelmaa, sääntöjä ja tapoja aina kun tulosta ei viikon aikana synny, tai kun homma alkaa maistua happamalta.

Etsimme kaikki taikalääkettä parempaan mieleen, kehoon ja kuntoon. Tämä on selvä. Eiväthän Dieettikirjat muuten myisi niin hyvin, eikä fitnesslehdet olisi täynnä pieniä harjoitusohjelmia jotka tarjoavat piukeampia pakaroita tai pumpatumpia hauiksia.

Olen puhunut tästä ennenkin. On lopulta kovin yhdentekevää minkä polun valitset. Parhaat polut sisältävät kaikki samanlaisia jälkiä ja samat perusperiaatteet. (Lukaise tähän liittyvä Hyvinvoinnin jäljillä -artikkelini tästä) Kirjoitin viikoittaisessa uutiskirjeessämme tästä pidemminkin: kaikista tärkeintä on pitäytyvyys. Dieetit, harjoitusohjelmat, kaikki toimivat kunhan vain pysyt niissä. Jos et pysty ylläpitämään sitä elämää, jota muutoksen aikana elät. Tulet palaamaan takaisin vanhaan.

Tämä on osoitettu myös lukuisilla tutkimuksilla, pitäytyvyys ruokavaliossa, liikuntaharjoittelussa ja elämäntavoissa on ehdottomasti tärkeimpien asioiden joukossa kun puhutaan pitkän tähtäimen menestyksestä. [2-6]

 

LÖYDÄ OMA POLKUSI

Kettua ei sovi syyttää liikaa. Yritys on kova, ja sehän tekee asiat oikein. Jokainen hyökkäys on harjoiteltu ja sujuu niin kuin pitää. Ero on siinä, että siili tekee oikeita asioita. Siili tekee sen, minkä se parhaiten osaa. Niin tulisi sinunkin.

Mikä sinulle on oikea asia? Me haluamme auttaa jokaista asiakastamme tämän polun löytämisessä, mutta se on mahdollista löytää itsekin. Tämä etsiminen vaatii vain paljon työtä, yritystä ja ajatusta. Joudut aluksi kokeilemaan, hienosäätämään ja todennäköisesti erehtymäänkin sitä etsiessä.

Siinä vaiheessa kun polkusi ja siilikonseptisi löydät, pystyt rakentamaan siihen vahvoja elämäntapoja. Stressaantuneilta opiskelijoilta olemme oppineet tutkimuksissa sen verran, että kun ajat ovat kovat, he vetäytyvät yksinkertaisimpiin tapoihinsa. [7] Tämä voi olla hyvä, tai huono homma. Stressin iskiessä, kun on kiire, väsy tai depis, teemme sitä mikä ei ajatusta vaadi. Jos käytät siilikonseptia oikein, teet pahankin paikan tullessa hyviä asioita.

 

TIEDÄ TÄMÄ

On hyvin tärkeää alusta asti sovittaa muutos sinun ympärillesi. Sinun persoonasi, taitojesi, aikasi ja ympäristösi mukaisesti. Kysy alusta lähtien itseltäsi: Minkälainen ratkaisu sopii elämääni, ja minkä pystyn ylläpitämään? Mikä on minun siilitaktiikkani? Minkä yhden asian voin tehdä parantaakseni toimintaani tänään?

  • Tärkein tehtäväni sinulle: Kirjoita huomioita. Ihan konkreettisesti, kirjoita. ”Tein näin, tältä se tuntui”. Pidä pientä päiväkirjaa, uhraa sille 2-5 minuuttia päivässä ja kirjoita uusien tapojesi kokeilusta. Vain näin alat nähdä siilikonseptiasi, ja hahmotat kokonaiskuvan siitä, mikä oikeasti toimii sinulle parhaiten.
  • Tärkein opetukseni sinulle: Sen sijaan, että pyrkisit tekemään paljon asioita oikein, pyri tekemään oikeita asioita. Sinun tulee löytää oma polkusi. Sinun siilikonseptisi.

Jos tekstistämme oli sinulle apua, tai se herätti ajatuksia, olisi mukava kuulla siitä! Jaathan ajatuksesi meille facebookin kommenteissa? Samoin jos et vielä ole napannut paljon kehuja kerännyttä ilmaista e-kirjaamme etusivultamme, käyppä ottamassa tämä lahja itsellesi!

facebook

1: Tämän tarinan inspiraatio tuli James Collinsin erittäin hyvästä yritysmaailman menestyjiä kartoittavasta kirjasta Good to Great. (alkuperäinen idea: Hedgehog Concept)
2: Wing, R. Phelan, S. 2015. Long term weight-loss maintenance.
3: Mata, J. Todd, P. Lippke, S. 2010. When weight management lasts. Lower perceived rule complexity increases adherence
4: Sherwood, N. Jeffery, R. French, S. Hannan, P. Murray, D. 2000. Predictors of weight gain in the Pound of Prevention study
5: Williams, P. Asymmetric Weight Gain and Loss from Increasing and Decreasing Exercise
6: Lee, I-M. Djoussé, L. Sesso, H. Wang, L. Buring, J. 2010. Physical Activity and Weight Gain Prevention
7: Neal, D. Wood, W. Drolet, A. 2013. How Do People Adhere to Goals When Willpower Is Low? The Profits (and Pitfalls) of Strong Habits
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…