Kaikki on helppoa ja kivaa kun asiat menee putkeen. Olet saanut uuden otteen elämästä ja olet mestaroinut tapojasi ihan mahtavasti viime viikot: Syöt enemmän kasviksia, herkuttelet kohtuudella, liikut päivittäin. Mutta entä sitten kun sinua haastetaan: Voiko tapasi rikkoutua, ja missä tilanteessa se on todennäköisempää? Miten tilanne korjataan?
On olemassa paljon asioita jotka saavat meidät hairahtumaan takaisin vanhoille poluille. Voidaan puhua siitä että homma lähtee lapasesta: kuin liukumäessä vauhti vain kiihtyy. Annat mennä koska peli on jo tältä päivältä menetetty. Jatketaan hyvillä tavoilla sitten taas huomenna. Olet tämän ansainnut ja silleen. Ahmit kasapäin ruokaa tai makaat koko päivän sohvalla katsellen telkkaria. Sitten kadut samana iltana tai seuraavana päivänä tekojasi. Todennäköisesti tiedät mistä puhun.
Kun suhteellisen uusi tapa murtuu, on yllättävän vaikea päästä takaisin kelkkaan. Tuntuu siltä, että olemme heittäneet kaiken hukkaan. Hieno homma, jos pystyt palaamaan heti takaisin uusiin, parempiin elämäntapoihisi, monesti se vaatii kuitenkin taas enemmän vaivannäköä.
Olen itsekin kamppaillut tämän asian kanssa jo pitkään. Hiljalleen olen tehnyt huomioita, ja löytänyt kolme tunnetilaa, jolloin omat tapani ovat ennen rikkoutuneet. Enkä ole yksin, joku näistä tunteista on varmasti tuttu sinullekin.
1. VÄSYMYS
Teen vieläkin toisinaan baarikeikkoja joko ovella tai tiskin takana. Tämä pistää unirytmini aina aivan sekaisin. Saatan nukkua pari tuntia yössä. Väsyneenä teen toisinaan älyttömän huonoja valintoja, mieleni tekee surkeaa ruokaa ja liikkuminen voi olla sinihomejuustoakin epämiellyttävämpi ajatus.
Ihan vain yksi heikosti nukuttu yökin riittää, pahempi vaan jos homma jatkuu. Tätä on oikeastaan tutkittukin, ja samanlaisia yhteyksiä on löydetty suurimmalta osalta ihmisistä: Unen puute tai surkea laatu saa aikaan puutteellista ja surkeaa syömistä. Univalmentaja Timo Kettunen kirjoittelikin meille tästä aiheesta hyvän tekstin alkuvuodesta. Tsekkailkaa se, jos asia kiinnostaa vielä enemmän.
2. STRESSI
Taas kerran vain yksi riittää. Se yksi päivä tai tapahtuma, kun kaikki mikä voi mennä pieleen, menee pieleen. Kun kaikki kaatuu niskaan, lähtevät hyvät elämäntavat usein alta pois: ostamme herkkuja ja syömme liikaa kun homma käy stressaavaksi.
Ehkä se tulee jostain historiastamme, silloin kun stressimme oikeasti tarkoitti vaaraa, ja energiansaanti oli parempi varmistaa. Toisaalta taas monille herkullinen ruoka tuo lohtua ja hyvää mieltä, tosin vain hetkeksi. Tämä näkyy ihan aivokemiassakin, roskaruoan ollessa suurimpia ravintoarkkitehtuurin manipuloijia.
Tohtori Robert Sapolsky, stressikirjailija ja tutkija, onkin sanonut seuraavaa:
”Miksi tartumme karkkipussiin silloin kun olomme on vihainen, emmekä tunne itseämme rakastetuksi? Jos saisimme tähän ratkaisun, voisimme parantaa puolet kansan diabeteksistä.”
Hormoneja vapautuu ja asioita tapahtuu. Toisaalta ymmärrän täysin stressipohjaista herkuttelua. Sillon kun homma on pahasti alamäessä, tarvitsemme jotain kivaa. Herkuttelu aiheuttaa aivoissa hyviä tunteita ja tuo hyvän mielen. Hetkeksi. Kuten miljonääri Mark Ford sanoi,
”En ole ikinä törmännyt itsetuhoiseen tapaan, josta en pitäisi”
Ikävä kyllä kaikki pahat ja ikävät elämäntavat usein aiheuttavat välitöntä nautintoa tai positiivisia tunteita. Siitä johtuen se on ymmärrettävästi ensimmäinen uloskäynti stressaavasta illasta.
3. TYLSYYS
Iltanapostelu on monille demoni. Miksi juuri ilta? Miksei kukaan napostele aamulla, tai keskellä päivää? Vastauksessa on monta osaa, mutta yksi tärkeimmistä on aika. Meillä on liikaa aikaa.
Ruoanhimoni lisääntyy päivinä, kun en tee mitään. Silloin kun olen vain kotona. Tekee mieli syödä koska mitä sitä muutakaan tekisi? Onneksi näitä päiviä ei enää ole.
Kuten sanottua, herkuttelu on aina kivaa. Monet syövät telkkarin tai tietokoneen ääressä vaikkei ruoalle olisi tarvetta. Emme yksinkertaisesti iltaisin syö nälkäämme. Syöminen on mieletöntä, ja kuuluu enemmänkin muun zombitoimintamme tueksi kuin tarpeidemme tai tavoitteidemme saavuttamiseen.
Kävelemme jääkaapille hakemaan naposteltavaa tuon tuosta. Kun asiakkaani kysyvät minulta vinkkejä herkuttelun ja ylimääräisen napostelun lopettamiseen, saavat he bumerangina kysymyksen takaisin: mitä teet kun napostelet? Usein vastaus on: eivät mitään. He katsovat telkkaria, tappavat aikaa. Tämä usein ratkaisee tapauksen.
On mielenkiintoista, kuinka syömisestä on tullut monesti vain ajanvietettä. Jotain, millä tämä tylsä päivä saadaan kulumaan paremmin. Ottaen huomioon kuinka monella meistä ei ole aikaa liikkua tai kokata ruokaa päivittäin, on meillä yllättävän paljon aikaa katsoa telkkaria tai napostella erinäisiä leipiä ja herkkuja.
RATKAISUJA
Todennäköisesti pystyt nostamaan lapasesi ylös ainakin yhteen näistä tunnetiloista. Se on ensimmäinen askel. Sinun pitää tiedostaa tunnetilasi syödessäsi. Ruoanhimo ei ole sama asia kuin nälkä. En sano, että sinun pitäisi syödä vain nälkääsi. Sanon, että sinun pitää nähdä mikä tunne on ruoanhimosi takana, ja millaista ruokaa se koskee. Kun teet ravintopäiväkirjaa, on välillä syytä kirjoittaa tuntemuksia siitä, millainen fiilis sinulla ruokaa ottaessa oli.
Tunnetilojen tunnistamisen lisäksi toinen hyvä apukeino on tehdä valintoja vain neutraalissa tilassa. Yksi suurimmista suojelijoistani on rajattu shoppailu: käyn kaupassa vain kaksi kertaa viikossa. Kaikki, jota tällöin en osta, jää kauppaan. Kotonani on siis mättöä vain jos itse niin päätän. Käy siis kaupassa kun sinulla ei ole nälkä, tai kun et ole älyttömän stressaantunut. Jos aiot herkutella, siirrä se pois tunteistasi ja päätä valintasi ennakkoon.
Kolmanneksi pystyt tekemään vaihtokaupan. Keksi jotain muuta. Kun ruoanhimo, tylsyys tai stressi iskee, korvaa napostelu ja herkuttelu jollain muulla. Tässä muutama hyvä keino kaikenlaisien tapamurtajien ehkäisyyn:
- Ole sosiaalinen. Ystävien ja läheisten kanssa ajan viettäminen vähentää stressiäsi ja saa mielen muualle.
- Käy liikkumassa. Kävely on loistava keino saada lisää aktiivisuutta päivään ja vähentää turhaa ruutuaikaa sekä mieletöntä syömistä.
- Lue kirjaa tai lehtiä. Lukemisen on todettu vähentävän stressitasoja merkittävästi, ja se vie mielesi varmasti pois kaikesta muusta, olettaen että kirja on tarpeeksi hyvä!
- Napostele jotain valintoihisi paremmin sopivaa. On lähestulkoon klisee leikata porkkanatikkuja ja kesäkurpitsaa naposteltavaksi, mutta se monille silti toimii. Proteiini ja kuitupitoiset kasvikset vievät nälkää pois ja tuovat mukanaan paljon kivoja ravintoaineita jotka voivat karsia ruoanhimojasi.
YHTEENVETO
Eli tylsyys, väsymys ja stressi rikkovat monesti tapojamme. Ne saavat aikaan liikkumattomuutta ja turhaa mieletöntä syömistä. Tänään halusin puuttua enemmän jälkimmäiseen. Jotta pystyt välttämään näitä karikkoja, ota mukaan seuraavat vinkit:
- Tiedosta. Ymmärrä tunteet jotka ruoanhimoja aiheuttavat
- Tee valinta etukäteen. Älä anna tunteiden säädellä syömistäsi, vaan päätä asiat ennakkoon.
- Korvaa. Liikunta, sosiaalisuus, vaihtoehtoiset ruoat ja muu toiminta vievät tylsyyden pois, vähentävät stressiä ja ehkäisevät mieletöntä syömistä.
Onko sinulla lisää vinkkejä näiden tunnetilojen aiheuttamien valintojen välttelyyn? Jaa ne meillekin facebookissa!
SEURAAVA ASKEL
Elämäntapojen rakentaminen ja hallitseminen voi toisinaan olla vaikeaa. Haluamme auttaa sinua. Ilmaisten artikkeleidemme lisäksi tarjoamme myös lukuisia eri valmennuspalveluita räätälöitynä juuri sinun tarpeillesi. Voit ottaa meihin myös yhteyttä ja kysyä neuvoa milloin vain. Pyrimme vastaamaan kaikkiin sähköposteihimme heti kun pystymme! Lisää vinkkejä saat viikoittaisesta uutiskirjeestämme sekä facebookista.