avain pysyvämpään muutokseen & parempaan hyvinvointiin

veggies

Meidän odotuksemme ja ymmärryksemme terveellisestä ja tulokset saavuttavasta toiminnasta ovat pahasti kieroutuneet. Lähes jokainen dieetti pakottaa älyttömiin kieltoihin ja rajoituksiin niiden yksinomaan ollessa syy ja seuraus kaikelle maailman pahalle. Tämä punaisten valojen maailma onkin yhtäkkiä täynnä neurooseja, virheellisiä syömiskäsityksiä ja alkavia pienen luokan syömishäiriöitä. Monesti ihmiset kauhistelevat kun satunkin tykkäämään erikoisoluista tai viskeistä, tai jos dominokeksini katoavat nopeammin kuin ne lautaselleni päätyivät. Tämän tekstin sanoma on selvä: Liika rajoittaminen ja kieltäminen eivät pitkällä juoksulla saa aikaan pysyviä tuloksia tai terveellisiä elämäntapoja. Kaiken avain on joustavuus ja tietoisuus.

kielloista ja rajoittamisesta

Tarkastelin tuossa yhtenä päivänä asiakkaan kanssa hänen ravintopäiväkirjaansa, joka näytti erittäin hyvältä. Hän söi erittäin hyvin ja olin varma että tuloksia tullaan tällä saavuttamaan. ”Kielsin itseltäni suklaan”. Mutta enhän minä ole missään vaiheessa edes kieltänyt sinua syömästä mitään? Eräs henkilö tuli ruoskimaan minulle itseään koska söi viime viikolla keksejä.

Mieti kaksi tyyppiä jotka haluavat muuttaa elämäntapojaan. Ensimmäinen lyö teesejä pöytään jossa on selkeä jako kielletyistä ruoista ja sallituista ruoista. Kalorit rajoitetaan ja kaikesta kieltäydytään. Toinen tyyppi taas asettaa kyllä tavoitteekseen syödä vähemmän ja luoda terveellisiä tapoja, mutta sallii mieliruokansa ja herkkuhetkensä mukaan kohtuullisissa rajoissa. Kummalla mahtaa olla vähemmän ahdistusta, ja kumpi ennen kaikkea omaa paremmat kertoimet pysyviin ja terveellisiin tapoihin?

Tätä on jopa tutkittu. Tutkimustieto puhuu hyvin karua kieltä [1-5]. Yleensä vertauksen alla ovat olleet raskaasti rajoitetut ja tarkkaan asetetut ruokavaliodieetit ja niiden vastakohtana joustavat ja liberaalimmat syömistottumukset. Siinä missä molemmat toimivat hyvin, on rajoitettujen dieettien sänkyjen alle lakaistu turhan paljon roskaa. Tiukka dieettihenki ja joustamattomuus tuppaavat johtamaan suurempaan ahdistukseen ja tiettyjen ruoka-ainesten himointaan ja ahmimis-katumussykliin, on yleensä yhteydessä korkeampaan BMI:iin. Rajoitettujen dieettien taustalla on usein myös enemmän epäonnistuneita yrityksiä ja dieetin jälkeistä painon takaisin keräilyä.

Olen kokeillut superdieettiä ja äärimmäistä rajoittuneisuutta. En halua että kompuroit samoihin kuoppiin, jotka ovat minut nenälleni lyöneet. Haluan auttaa sinua. Kaikista korkeimmalla portaalla tavoitelistassani on löytää sinulle parhaiten sopiva ruokavalio, jotta pystyisit nauttimaan ruoasta ilman stressiä, ja voimaan hyvin samalla kuin pääset tavoitteisiisi. Alla on hieman käytännön vinkkejä joustavaan syömiseen.

miksi syöt mitä syöt?

Haluan viitata aikaisempaan artikkeliimme. Sieltä löydät hassuja ajatuksia siitä, kuinka me monesti sidomme tunteita tai muistoja ruokaan, tai asetamme ne osaksi tapojamme.

Ymmärrä syömisesi syyt. Me syömme paljon tunteen, velvoitteen ja myös toisinaan aivan päättömien syiden johdosta. Syö hitaasti ja rauhassa niin kauan kunnes olet tyytyväinen ja sopivan täynnä. Enempää et tarvitse, etkä välttämättä haluakaan.

Ruoka ei saisi muuttua tapasyklissä vakiintuneeksi palkkioksi. Jos aina palkitset itsesi liikunnan jälkeen herkulla, tulee liikunnasta vain syy ja lupa herkutella, ja missaat samalla pointin. Jos saunominen tarkoittaa aina kaljapullon avaamista, saatat löytää itsesi pian saunomasta silloinkin kun et edes halua saunoa.

vapaan syömisen budjetti

Pääperiaatteena sinun tulisi löytää elämäntapa, jonkaa pystyt pitämään ja joista nautit. Ikävä kyllä joku roti pitää sentään olla. Kuvittele herkuttelua budjetin näkökulmasta. Sinulla on joka viikolle varattuna tietty budjetti energiaa mätettäväksi. Tärkeimmän osan tästä budjetista tulisi koostua proteiinista, kasviksista ja kuidusta. Jos saat näitä kolmea osa-aluetta tarpeeksi, on ruokavaliosi erittäin mallillaan tavoitteeseen kuin tavoitteeseen.

nutritionfact copySe mitä siitä nyt jää budjetistasi tämän jälkeen yli, on vapaasti käytettävissäsi. Budjetissasi on aika ajoin tilaa syödä vapaasti ja murehtimatta nautinnollisia herkkuja ilman suuria omatunnon tuskia. Loppujen lopuksi kuitenkin päivittäinen ja viikoittainen kokonaisenergiansaanti ratkaisee. Tähän on poikkeuksia ja kommervenkkejä, mutta kunhan saat päivässä tarpeeksi kuitua, proteiinia ja kasviksia, voidaan puhua onnistuneesta ruokavaliosta, ja loppu on kiinni tavoitteistasi ja mieltymyksistäsi.

Jos sinulla on tavoitteita kehonkoostumuksen muokkailuun, on asiallista viikon ja parin viikon välein tarkkailla kehon muutoksia, ja sitä kautta säädellä syömistapojasi. Löydät hiljalleen syömiseen rutiinisi ja tapasi jotka johtavat terveelliseen, onnelliseen ja ennen kaikkea huolettomaan elämiseen ilma tarkkaa laskemista ja säätelyä.

katso pidemmälle

Olet paljon enemmän kuin dieettisi. Samoin ruoka on paljon enemmän kuin polttoainetta. Toki pääset helpostikin kuudessa viikossa rantakuntoon tiukoilla rajoituksilla ja laskin kourassa. Mutta voin lähestulkoon luvata että olet talven varalle kerännyt uuden rasvakerroksen lämpöeristeeksi. Valitse polku jolla pysyt. Luo tapoja ja rutiineja Excelien ja ruokavalioiden sijaan. Syvemmän hyvinvoinnin ja onnellisuuden tavoittelun tulisi olla ykkösprioriteetti useimmille teistä. Kun keskityt näihin kahteen, hyvät asiat seuravaat ja tulet kyllä saavuttamaan mitä haluat. Me UniFitillä pystymme auttamaan. Emme halua luoda dieettejä tai kieltoja. Jos haluat luoda pysyviä muutoksia, ota rohkeasti yhteyttä!

Lähteet:
1: Meule, A. Westenhöfer, J. Kübler, A. 2011. Food cravings mediate the relationship between rigid, but not flexible control of eating behavior and dieting success
2: Rideout, C. Barr, S. 2009. Restrained eating” vs. “trying to lose weight”: How are they associated with bodyweight and tendency to overeat among postmenopausal women?
3: Smith, C. Williamson, D. Bray, G. Ryan, D. 1999. Flexible vs. Rigid dieting strategies: Relationship with adverse behavioral outcomes.
4: Stewart, T. Williamson, D. White, M. 2002. Rigid vs. flexible dieting: association with eating disorder symptoms in non-obese women.
5: Westenhöfer, J. ym. 2013. Cognitive and weight-related correlates of flexible and rigid restrained eating behaviour
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…