Halusta ja Perhosista

monarch-butterfly-1539751-640x480

Mustien reunojen rajaamien oranssien siipien iskut ovat aloittaneet 4000 kilometrin matkansa. Monarkkiperhosten muuttovaellus Pohjois-Amerikasta Meksikoon on pitkä ja vaativa. Tämän perhoslajin retkikunta tekee matkallaan siitä huolimatta eriskummallisen poikkeaman. Lake Superiorin kauniin sinisen vesistön kohdalla se tekee jyrkän kääntymisen juuri ennen järven keskustaa, kulkee pokittain järven pintaa pitkin ja sitten tekee uuden jyrkän käännöksen takaisin kohti määränpäätänsä. Aivan kuin se väistäisi jotakin. Tällä tyynellä järvellä ei kuitenkaan ole mitään väistettävää. Mutta siinä on joskus ollut.

Eräs teoria on, että monarkkiperhosten jo valmiiksi mystinen muuttovietti ja suuntavaisto on pitkäaikainen evoluution perinne. Perhosten retkikunta nimittäin väistää vuorta, joka järven sijaan sillä seudulla vielä oli vuosituhansia sitten. Meidän aivomme eivät toimi kovinkaan poikkeavalla tavalla. Kun olemme pitkään uurtaneet samaa polkua, saattaa se pysyä jälkenä mielessämme vielä pitkään tapojemme muuttamisen jälkeen.

Tahdonvoimasta ja itsekurista on helppo puhua, toteutus on haastavaa. Liikkeelle lähtö tai aktiivisen elämäntavan jatkaminen vaatii välillä melkoista houkutuksen väistelyä. Houkutuksella tarkoitan halun ja huomion yhdistelmää, eli kun jokin toiminto aiheuttaa kovia odotuksia ja kun mielesi siihen tarkemmin eksyy. Tiedät kyllä; sinun pitää ottaa itseäsi niskasta kiinni, ei se ole muuta kuin töiden jälkeen nostaa se perse sohvalta ja lähteä liikkeelle. Asia ei ole niin yksinkertainen. Mitä jos aivosi olisikin viritetty muutosta vastaan? Halu on kovin vahva tuntemus, ja sillä saattaa olla monarkkiperhosten tapaan syvät urat juurtuneena hermoratojen sekaan. Niistä eroon pääseminen ei välttämättä tapahdu tuosta vain.

 

AIVOARKKITEHTUURISTA

Aivoissamme on niin sanottu motivaatiokeskus, josta löydämme niin hetken mielihalut kuin järkevätkin päätökset. Nämä osat eivät aina toimi ihan niin kuin pitäisi. Toimesi ja tapasi voivat saada aikaan muutoksia näiden alueiden aktiivisuudessa ja kokonaishallinnassa.

Lähdetäänpä liikkeelle järjen äänestä, eli etuotsalohkon kuorelta (PFC). Sieltä löydät identideettisi sekä loogisen päättelyn. Tämä on se elefantin ratsastaja. Myös elämäntapasi kumpuavat PFC:stä. Kuitenkin muuutamat tunteet, kuten väsymys ja stressi saattavat häiritä etuotsalohkon kuoren toimintaa. Samoin esimerkiksi addiktiossa sekä suurta itsehillintää ja kontrollia vaativissa tilanteissa tämä aivojen osa alkaa hiljalleen murtua. Se menettää hallinnan myöhemmin käsiteltävälle aivojuoviolle ja toiminnasta tulee impulsiivista tiettyjen ärsykkeiden edessä.

PFC:n alapuolelta löydät OFC:n, eli orbitofrontaalisen aivokuoren. Se ottaa vastaan paljon viestejä tunnetiloja sääteleviltä ja impulsiivisiin ratkaisuihin taipuvilta aivojen osilta. Näiden alueiden kautta OFC pystyy rakentamaan meille odotuksia ja alustavia toimintasuunnitelmia. Toisaalta se toimii suodattimena ja tulkitsijana erilaisille tunteille ja mielihaluille.

Näiden kahden palikan alapuolelta löydämme aivojuovion. Se on jakautunut eri osiin: etuosasta löydämme nucleus accumbensin, joka johtaa impulsiiviseen käytökseen ja välittömän mielihyvän hakemiseen. Accumbens on kovin ongelmallinen alue, koska se on tehokas toimimaan ja osaa vetää mukaansa muita aivoalueita, jotka säätelevät tunnetilojamme tai tarkastelevat tarkemmin tavoitteidemme arvoja. Jos välitöntä palkkiota hakeva järjestelmä ottaa tästä vallan, voimme kuvitella että tulevaisuuden arvo jää vähäiseksi. Juovion takaosa taas muuttaa hiljalleen impulsiivisen toiminnan kompulsiiviseksi, eli pakonomaiseksi. Tätä on jo huomattavasti vaikeampi pistää pois päältä.

Aivojuovio siis laukaisee mielihalusi, kiinnostuksesi ja himosi. Kun tämä toistuu jatkuvasti, siirtyy palkitsemisen odotuksia antava aines dopamiini hiljalleen viestiketjujen kautta kohti aivojuovion takaosaa, lopulta opit suoran yhteyden ärsykkeen ja palkkion välillä, luoden asiaan kompulsiivisen toistamisen tarpeen. Tämän jälkeen palkkiolla ei ole enää merkitystä. Sinä vain teet. Vaikkakin puettuna neurologisin termein, tämä on varmasti tuttu tunne: Teethän paljon asioita, jotka eivät ole hyväksi, ja tiedät sen kyllä varsin hyvin.

[Käsittelen muuten dopamiinia tarkemmin viikon uutiskirjeessä sunnuntaina. Nappaa se tuosta alapuolelta sähköpostiisi!]

 

VALHEELLISTA MAINOSTUSTA

Kyse on eräänlaisesta valheellisesta mainostamisesta, johon jatkuvasti lankeat. Houkutus lisää taipumustasi tehdä ja toistaa asioita. Siitä tulee koko ajan jatkuvampaa ja voimakkaampaa. Oppiminen ja palautesyklit aivoissa kulkevat entistä nopeampaa vauhtia. Tästä rakentuu todella paha vyöryvä lumipallo, joka nopeasti tuhoaa muut tavat ja järkevän ajattelun sen edeltä. Pahimmillaan tämä näkyy rajuna huumeaddiktiona. Väittäisin että syömisen ja liikkumisen kanssa ilmiö on hillitympi, mutta se on olemassa.

Aivosi on viritetty toimimaan tietyllä tavalla. Jos olet jo vuosia syönyt ja liikkunut tietyllä tavalla, miten voit odottaa tuloksia kahdessa viikossa? Sinulla on melkoisia ratoja pääsi sisällä jotka vetoavat sinua toimimaan tietyllä tavalla. Minulla on omat ratani. Mutta tästäkin syystä meitä kahta ei kannata lähteä vertailemaan. Olen liikkunut ja syönyt näin jo vuosia, minulle itsekuri ja tahdonvoima toimivat aivan eri tehtävissä kuin sinulla.

 

MUUTOS VIE AIKAA

Haluan sanoa sinulle tänään sen, että muutos vie aikaa. Älä odota että kaikki halut ja houkutukset menevät nopeasti pois kun aloitat uutta. Jotkut ihmiset pystyvät muuttumaan hetkessä, mutta suurimmalle osalle joko alussa tai sitten vähän matkaa edettyään tulee vastaan kovia haasteita. Houkutukset, halut, ja vanhat aivojen viritykset esittävät naamansa. Tästä syystä rakennamme paljon erilaisia varakeinoja pitäytyäksemme tavoitteissamme ja parantaaksemme tahdonvoimaamme.

Hiljalleen, kun olet tallannut tarpeeksi omaa polkuasi ja opit tiedostamaan ja toimimaan enemmän ratsastajan kuin elefantin kautta, poistuvat vuoret edestäsi.

facebook

Lähteet:
1: Lewis, M. 2015. The Biology of Desire - Why Addiction is Not a Disease
2: McGonickal, K. 2013.  The Willpower Instinct: How Self-Control Works, Why It Matters, and What You Can Do to Get More of It
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…