5 tapaa parantaa tahdonvoimaa välittömästi

mr-incredible-1234286-1600x1200

Me teemme päivämme aikana satoja valintoja liikunnan, syömisen, rahankäytön ja muun elämän asioista. Suurin osa näistä valinnoista haastaa itsekuriamme ja vaatii meiltä paljonkin tahdonvoimaa. Tämä taistelu on käynnissä joka päivä, ja sinä voit vaikuttaa niihin valintoihin, joita teet.

Nopeasti selitettynä, tahdonvoima toimii kuin mikä tahansa muukin harjoitettava ominaisuus, kuten esimerkiksi fyysinen kunto. (Katso suosittu vierasartikkelini Hyvejohtajuuden sivulta TÄSTÄ) Tahdonvoimamme kuluu ja sitä voi kehittää. Stressi, väsymys ja aivoja kuormittavat tehtävät saavat tahdonvoimamme väsymään ja sitä kautta tekemään huonompia valintoja. On kuitenkin olemassa keinoja, joilla pystymme ohittamaan tilapäisesti tämän mallin, ja antamaan pienen tehoboostin tahdonvoimallemme. Tänään haluan tuoda esiin viisi tutkimustiedolla tuettua tahdonvoimaa välittömästi kehittävää asiaa. Olen näistä kirjoitellut isommin aiemmissa artikkeleissa, mutta halusin koota kaikki parhaat käytännön keinot yhteen artikkeliin tutkimuksieni päätteeksi. Jaan vielä kuudennenkin vinkin viikonlopun uutiskirjeessä, voit sen tilata artikkelin lopusta:

 

JOSSITTELE

Aiotut aikomukset, eli jossittelu, liittyy ongelmien ennaltaehkäisyyn ja ajattelun oikoteihin. Kun rakennat itsellesi valmiiksi tilanteeseen tai aikaan sidottuja sääntöjä, tulet toimimaan niiden mukaisesti helpommin. Muodosta Jos-niin tai Kun-niin lauseita.

Esimerkiksi ”Kun tulen töistä, lähden saman tien treenaamaan.” Tietoisemman syömisen näkökulmasta voidaan asettaa aikomus joustavuuteen, mutta silti selkeään hallintaan: ”Jos syön kakkua, syön vain X määrän.” Aseta selkeä määrä ja pysy siinä. Eräs kuntoa parantamaan ryhtynyt asiakkaani rakensi säännön portaiden käyttämiselle hissin sijaan. Näiden sääntöjen takia emme jää potemaan hetken mielihalujamme niin helposti, vaan toimimme enemmän ennalta viritettyjen, alitajuntaisempien tavoitteiden mukaisesti.

 

POLTA VENEESI

Muistatko tarinan kuubalaisesta Konkistadorista Hernan Cortesista? Hän lähti yli 500 miehen kanssa valloittamaan Meksikoa. Heidän rantauduttuaan Cortes halusi poistaa perääntymisen ja tappion mahdollisuuden, ja pakotti miehet polttamaan paattinsa. Jos haluat valloittaa maan, täytyy sinun polttaa veneesi. Tätä kutsutaan esiomistautumiseksi.

Ideana on, että asetat itsellesi kovat panokset ennen toimimista. Jos haluaisit lisätä liikuntatottumuksiasi, lupaudut ilmoittamaan ystävällesi jokaisen tekemäsi treenin jälkeen. Joka kerta kun päädyt tekemään tavoitteidesi vastaisen ratkaisun, laita ystävällesi tai valmentajallesi viestiä. Ehkä jopa sitoudu maksamaan pieni rangaistussumma hänelle toiminnastasi. Voit myös poistaa kotoasi kaikki huonot ruoat kun haluat syödä paremmin tai sulkea nettiyhteyden tai estää verkkosivuja kun haluat saada jotain tehokasta aikaiseksi. Muista, että nämä kikat toimivat muuallakin kuin vain liikunnassa ja syömisessä.

 

LAITA KÄDET TASKUUN

Sanotaan, että onnettomuushetkellä ensimmäinen ja tärkein teko on laittaa kädet taskuihin. Tarkoitus on pysähtyä hetkeksi. Meillä on pääkopassamme pari erilaista järjestelmää, jotka valintasi tekevät. Kuvittele tämä tilanne vaikka elefantin ja sen ratsastajan rooleina. Pysähtymällä ja tarkastelemalla tekojamme oikeassa valossa, onnistumme huomaamaan kaiken turhan melun ympärillämme sekä vältämme elefanttimme tekemiä välitöntä mielihyvää painottavia ratkaisuja.

En nyt tarkoita mitään hengellistä valaistumista lootusasennossa, vaan ihan vain 2 minuutin rauhallinen hengittäminen ja odottaminen ennen päätöksen tekoa toimii hyvin. Siinä vaiheessa kun halu jättää liikunta väliin iskee, pysähdy miettimään. Mikä kaipaa huomiota, ja mitä oikeasti tunnet?

 

AIKAMATKAILE

Tulevaisuudellamme ei ole arvoa. Otamme paljon mieluummin 20 euroa tänään kuin 22 euroa viikon päästä. Mutta jos samat summat annettaisiin 300 ja 307 päivän päästä, ottaisit todennäköisesti jälkimmäisen. Tätä ilmiötä sanotaan viivealennukseksi, ja se johtuu mahdollisesti siitä ettemme oikein tunnista tulevaa itseämme.

Pysähdy seuraavan kerran miettimään ratkaisujesi vaikutusta tulevaisuuteesi. Epäaktiivisuus tänään ei välttämättä ole ongelma. Tänään sinulla oli varaa hävitä, mutta kun jatkat toimintaasi tarkastellen vain tätä päivää, pian varaa hävitä ei enää ole. Välittömät palkkiot ovat houkuttelevampia kuin kunnon tai terveyden kohentaminen saavuttaaksesi pidemmän aikavälin hyödyn. Tämä on ikävä puoli ihmisen ajattelussa, mutta se tulee vain tiedostaa.

 

PURISTA KÄSI NYRKKIIN

Eräs tutkijaryhmä laittoi ihmiset kävelemään kaupan läpi puristaen kynää kädessään. Ne, jotka tekivät enemmän lihastyötä kauppareissun aikana, ostivat huomattavasti vähemmän, ja tekivät merkittävästi parempia valintoja, kuin ne jotka eivät kynää puristaneet. Sama niksi sai ihmiset pitämään kättään jäävedessä melkein minuutin pidempään ja juomaan pari desiä enemmän viinietikkaa.

Tämä on melko outo temppu, mutta se tukee tahdonvoimamme kirjaimellista voimateoriaa: aktivoimalla hermostomme ja lihaksistomme, pystymme tekemään parempia valintoja mielen ollessa keskittyneempi ja tuntemusten ollessa erilaisia. Kokeile siis seuraavan kerran taistella houkutusta vastaan myös fyysisellä työllä.

 

KERTAUS & YHTEENVETO

Varsinkin alkuaskeleilla tahdonvoima tulee olemaan kovemmalla koetuksella ja saattaa heikentyä päivän edetessä. Itsekuria voi kuitenkin lisätä välittömillä ajatuksilla, teoilla ja valinnoilla. Tässä kertauksena viisi tänään käsiteltyä vinkkiä.

  • Jossittele. Rakenna jos-niin ja kun-niin sääntöjä. Etukäteen päätetyt asiat toimivat varmemmin.
  • Polta veneesi. Omistaudu toimimaan oikein: Ole vastuussa jollekulle tai karsi mahdollisuuksia ennen valintojen kohtaamista.
  • Laita kädet taskuun. Pysähdy, hengitä ja harkitse valintaasi.
  • Aikamatkaile. Korvaa välitön mielihyvä tulevaisuuden menestyksellä!
  • Purista käsi nyrkkkiin. Ota fyysiset voimavarat tahdonvoiman tueksi!

Valitse yksi vinkki ja kokeile sitä jo huomenna! Jaathan sen myös ystävillesi, jotta voimme laittaa vinkit todelliseen testiin. Olisi mahtavaa kuulla kokemuksia näiden pienten temppujen käytöstä. Voit laittaa niistä fiiliksiä vaikka sähköpostitse milloin vain osoitteeseen ville.vilen@unifit.fi.

Laitan teille tulemaan vielä kuudennen vinkin tänä sunnuntaina. Sinun tarvitsee vain tilata uutiskirjeemme alapuolelta. Saat sähköpostiisi kehutun e-kirjamme lisäksi viikoittaisen idean tukemaan matkaasi muutokseen. Lupaamme, ettemme lähetä mitään ylimääräisiä turhuuksia!

Lähteet:
1: Baumeister, R. Willpower
2: McGonical, K. The Willpower Instinct
3: Mischel, W. The Marshmallow Test
4: Lisää lähteitä löytyy vielä linkittämistä artikkeleistani jokaisesta aiheesta.
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…