Melua, ja miksi emme osaa lukea kehitystä

loudspeaker-from-sony-1256695-640x480

Sanon usein ihmisille, että jos minun kehitykseni salilla menisi ylöspäin joka viikko, olisin jo maailmanmestari. Jos joka viikko pystyisin lisäämään edes kilon lisää painoa maksimiini, olisin maailmanennätysmies parissa vuodessa. Vaikka tuo olisikin ihan mahtavaa, näin ei kuitenkaan tietääkseni ole vielä käynyt, eikä välttämättä tule käymään aivan lähiaikoina.

Näet lukuja ja tuloksia ihan kaikkialla. Saatat jopa liikkua, syödä ja hengittää tarkastellen päivittäin erilaisia lukuja: Suorituksesi, painosi, kalorisi, jopa tietyt koulu- ja työtehtävät tai sijoituksesi rahamarkkinoilla. Välillä se säätelee päivääsi. Kaaosta, ailahtelua ja häiriöitä, suuntaan jos toiseen. Kyse on melusta. Melu pilaa monien matkan jo alkumetreillä, koska emme yksinkertaisesti osaa lukea kehitystä. Katso vaikka esimerkki melusta. Voit kuvitella tuohon vaikka 5 kilometrin juoksuaikaasi tai kehonpainoasi:

Linea2

 

ELÄMÄ ON

Me kuitenkin odotamme tasaisuutta ja haluamme pitää elämämme mahdollisimman paikallaan. Haluamme selkeää, helposti ymmärrettävää ja tasaista tulosta. Olen aiemminkin puhunut tarkoituksen ja suorittamisen tärkeydestä, tulosten tarkasteleminen kuuluu samaan palikkaan. Kun painomme oli kerta eilen pudonnut nätisti, pitäisi sen tänäänkin olla taas alempana. Kun salilla meni viime viikolla ennätykset rikki, pitäisi tänäänkin saavuttaa jotain.

Lineaarinen on hieno sana, ja sitä käytetään viivasta joka kehittyy suoraa linjaa ylöspäin tai alaspäin. Vähän kuin rullaportaat tai vuosittainen rahankäyttöni Ben & Jerriesille: Se liikkuu tasaisesti samaan suuntaan saman verran joka mittaushetkellä. Elämäsi ei ole lineaarista. Lähes mikään, mitä teemme ei ole lineaarista. Elämässäsi ei ikinä tule olemaan päivää, jolloin kuntosi kehittyisi joka viikko samaa vauhtia, tai jolloin painosi putoaisi täsmälleen samalla tavalla.

Mukaan tulee melua. Epälineaarisuutta. Tänään menee heikommin kuin eilen. Painat maanantaina enemmän kuin viime perjantaina (mikä on totta monille ihmisille). Tuloksesi juoksulenkillä ovat nousseet tässä kuussa vain vähän verrattuna viime kuuhun. Melu riivaa meitä kaikkialla, ja olen nähnyt sitä niin valmennettavissa urheilijoissani, painoa pudottavissa asiakkaissani, kuin myös talouden ja koulun puolella.

Tämä on suuri ongelma monille. Me ylianalysoimme ympärillämme pyörivää melua monesti tulkintana siitä, että jotain pitää tehdä. Paniikkinappula painuu taas pohjaan, teemme rajuja muutoksia ja annamme tunteiden viedä. Melun tarkkailusta ja seuraamisesta tulee toinen ammattimme, ja seuraamme tuloksien liikkumista lähes neuroottisesti. Pahimmassa tapauksessa lopetamme koska tulkitsemme melun siihen, ettei se mitä teemme toimi tai on jopa mennyt surkeampaan suuntaan. Saatamme pettyä ja luovuttaa, koska muutosta ei vain tapahdu. Tai sitten lopetamme sen mitä teemme ja etsimme taas uutta ja parempaa. Lopetetaanpa tähän. Laita kädet taskuun. Haluan opettaa sinulle, mitä tämä melu oikeasti merkitsee.

 

KEHITYKSESI ON MELUA

Kaiken tuon melun seasta löytyy silti kehityskäyrä. Melu kertoo meille jotain. Sitä on vain vaikea tulkita muuta kuin ajan kanssa. Mitä enemmän ja mitä kauemmin pääset tilannetta seuraamaan, sitä paremmin opit muutoksia ja kaikkia lukuja tulkitsemaan.

Oli se sitten paino, juoksuaika tai mikä tahansa muukin, näin se tulee todennäköisesti menemään: Välillä on hyviä päiviä, välillä on katastrofaalisia päiviä. Meluun vaikuttavat älyttömän monet tekijät: Ruoallasi, unellasi, stressilläsi ja jopa viikkojen treenilläsi on vaikutus tähän päivään. Välillä kyse on vain sattumasta ja satunnaisuudesta.

Mitä useammin asioita tarkastelet ja analysoit, sitä enemmän melua näet: Painosi, päivän treenitulos tai yksittäiset sarjat salilla. Joka kerta kun katsot peiliin, saat silmillesi melua. Monet punnitsevat itseään päivittäin, joka ikävä kyllä säätää heidän päivänsä onnistumisen heti aamusta. Toiset masentuvat yhden huonon treenin tai jopa harjoituksen jäljiltä: tänään ei vaan kulkenut. Lähdetään tunnereaktioiden ja kaaoksen matkaan, vaikka paras ratkaisu olisi olla tekemättä mitään.

Mutta kuinka suuri osa tästä kaikesta on oikeasti merkittävää? Milloin melu oikeasti kertoo meille jotain? Tarkoitus ja todellinen tulos monesti katoaa melun seasta. Näin löydät oikean viestin:

  • Testaa harvemmin. Mitä harvemmin testaat, sitä vähemmän melua saat. Suosittelemme usein mittaamaan painoa ja vyötäröä parin viikon tai viikon välein. Tällöin saamme hyvän kuvan suunnasta, joka on lähempänä oikeaa viestiä. Samoin fyysisen harjoittelunkaan ei tulisi olla jatkuvaa rajojen testausta. Melua on paljon vähemmän, koska viikossa jos toisessa suunta alkaa kuitenkin selvitä. Ihmiskeho ei muutu vuorokaudessa.
  • Poista häiriöitä: Mittaa ja testaa aina samaan aikaan, samanlaisena päivänä. Eräs urheilijani kirosi kun tulokset eivät olleet nousseet kun hän teki testinsä raskaan 2 tunnin harjoittelun jälkeen! Varsinkin paino ja vyötärönympärys kulkee vahvasti tämän säännön ympärillä. Jos mittaat kehitystäsi illan roskaruokamaratonin tai vuorokauden paaston päätteeksi, tulet näkemään pelkkää melua.
  • Tiedosta tunteesi, mutta vältä toimintaa kunnes samansuuntainen melu alkaa kasvaa. Melu saattaa muuttua tarkoituksenmukaiseksi. Isot muutokset ja selkeä linja antavat kyllä kuvan siitä mitä on tapahtumassa. Jos sinulla on yksi huono lenkki pohjalla, ei se mitään. Kokeile huomenna uudestaan. Toinen ja kolmaskin lenkki menee alisuorittamiseksi? Ehkä pieni lepo on paikallaan. Pysähdy kuitenkin, ja tee maltillinen ratkaisu.

Lopulta opit lukemaan melua. Opit näkemään oikean viestin, ja tulkitsemaan sitä, mihin olet menossa. Näin yllä olevasta kaaviostakin saadaan kaunis. Katso vaikka:

Linea1

LISÄÄ IDEOITA

Jos tykkäsit tekstistä, jaan joka sunnuntai sinulle täysin ilmaiseksi vielä lisääkin ideoita hyvinvointisi ja elämäntapojesi muuttamiseen. Esseeni ja ideat saat haltuusi tilaamalla uutiskirjeemme alapuolelta. Lupaamme ettemme spämmäile sinulle turhia! Saat muuten tilaajalahjana suositun e-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”. Kannattaa tsekata se!

facebooktwitter

Lähteitä ja kirjainspiraatioita: 
1: Idea syntyi Nassim Nicholas Talebilta, joka erikoistuu riskeihin, harvinaisiin tapahtumiin ja niiden analysointiin. Taleb on kirjoittanut useamman kirjan, ideani syntyivät kirjojen Antifragile ja Fooled by Randomness kautta.
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…