Mitääntekemättömyyden taito

fire-scene-1440561-1279x717

Olen käynyt jos jonkinlaisia pelastus- ja turvallisuuspuolen tunteja. Viimeisin oli alkukeväästä, ja siellä istuin taas jossain kerrostalon kattohuoneiston luentotilassa katsomassa samoja vanhoja videoita hieman tylsistyneenä ja väsyneenä.

Tämänkertainen opetus otti inspiraationsa luennoitsijalta. On olemassa sanonta, että onnettomuuspaikalle tultaessa ensimmäinen pulssi, joka sinun tulisi tarkastaa, on omasi. Sanonnasta hieman sovellettuna, Tämänkertaisen luennoitsijan käytäntö onnettomuustilanteessa oli niin tyhmä, että se oli nerokas:

Siinä vaiheessa kun aidat seuraavan kerran menee nurin, seinät kaatuu ja kaikki ajautuu kaaokseen, haluan että teet tämän asian:

Laita kädet taskuun. Rauhoitu. Tarkastele oikeasti mitä tapahtuu äläkä välittömästi yritä puuttua siihen.

 

SINULLA ON TARVE PUUTTUA ASIOIHIN

Et ikävä kyllä saa palkkiota siitä, ettet tee mitään. Lääkäri ei saa bonusta siitä, että se jätti sinut lääkitsemättä tai leikkaamatta kehon tai liikkeen lopulta parantaen meidät. Meillä on luontainen tarve puuttua asioihin; pitää kriisipalavereita, panikoida, ja tehdä lupauksia. Aivommekin ovat jopa viritetty tässä tapauksessa meitä vastaan. Se nimittäin pistää kiertoon dopamiinia, joka aiheuttaa mukavia tunteita, kun suoritamme jotakin. Samoin monien motivaatioteorioiden mukaan tarvitsemme hallinnan tunteen. Jos annat kaaoksen purkautua silmiesi edessä, et varmasti tunne olevasi tilanteen tasalla.

Hyvin tavallinen skenaario tulee liikunnan ja ravinnon puolelle. Todennäköisesti sinulla lähtee jossain vaiheessa homma lapasesta: Et liiku, syöt miten sattuu tavoitteistasi huolimatta. Vastareaktiona paniikkinappula menee pohjaan ja tuplaat ensi viikon liikunnan tai kiristät dieettiä ja kuria itseäsi kohtaan. Sitten tämä lisääntynyt diktatuurisuus saa sinut repsahtamaan ja suoranaisesti kaipaamaan sitä puhdistavaa kaaosta ja räjähdystä.

Laita kädet taskuun ja rauhoitu. Hengitä syvään. Tarkastele mitä oikeasti tapahtuu ennen kuin toimit. Tunteisiin katoamisesta voi tulla melko liukas polku, jossa reagoit kokoajan toinen toistaan rajumpien vastareaktioiden seurauksiin, ja lopulta olet ojassa.

Aivan kuin meidän aina tarvitsisi korjata asioita ja reagoida välittömästi. Välillä parhaat tulokset syntyvät odottamalla, tai ainakin maltillisella ja järkeilyllä toiminnalla, johon tunteesi eivät ole päässeet sekoilemaan.

Luonnolla ja toiminnallasi on taipumus palautua takaisin keskelle. Ääripäiden reaktiot ovat juurikin ääripäiden reaktioita, ja sen takia harvinaisia. Asiat palautuvat takaisin keskelle, teimme jotain tai emme. Onkin syytä kysyä, tapahtuiko muutos takaisin meidän tekojemme takia, vai niistä huolimatta? Esimerkiksi homeopatia ja monet kehonhuoltometodit perustuvat tähän malliin: keho palautuu levon ja ajan myötä normaaliksi, mutta annamme kaiken kunnian horsmalääkkeille tai jollekin kallonhierojalle. Kehonpainollammekin on oma oletusarvonsa, jonka ympärillä painosi heittelee, ja jota on hyvin vaikea muuttaa. Painosi saattaa nousta ja laskea, mutta se päätyy hyvin usein takaisin samaan pisteeseen.

 

OLE TIETOINEN

Jatkuvasti nousevan trendin Mindfulnessin elikkä tietoisuuden taitoja kartoittaessa eräässä tieteellisen tutkimuksen kyselyssä on mukana seuraava väittämä: Pystyn vaikeissa tilanteissa pysähtymään reagoimatta välittömästi.

Pystytkö sinä?

Yksi päivä tai yksi ilta ei voi lyödä pitkää projektiasi raiteiltaan. Et ole pilannut yhtään mitään!

Ymmärrän täysin, että sinulla on tarve toimia. Ravintosi on taas lähtenyt lapasesta raskaan työpäivän jälkeen, ehkä et ole tällä viikolla liikkunut askeltakaan tai nostanut muuta kuin itseäsi sohvalta. (Monet tunnetilat saavat tällaisia valintoja aikaan) En tarkoita, että sinun tulisi jatkaa tällä polulla.

Sinun pitää pysähtyä, hengittää syvään ja tarkkailla tilannetta. Luovu hetkeksi kaikkeen puuttumisesta ja kaiken hallinnasta. Kysy itseltäsi: Mitä tapahtuu, mitä tunnen, mihin tämä on menossa? Monesti arkesi palautuu takaisin normaaliksi, kunhan tunnistat ongelman. Et tarvitse kiristettyä dieettiä tai kurinalaisempaa liikuntaa. Palaa vain takaisin polulle.

Aivan kuin onnettomuuspaikalle tultaessa, sinulla tulee olla selko asioista ennen kuin toimit. Siinä vaiheessa kun tiedostat tilanteesi, toimintasi ja tunteesi, pystyt vaikuttamaan asiaan ja palaamaan normaaliin. Jos sinun edes tarvitsee vaikuttaa yhtään mihinkään.

 

OPI HALLITSEMAAN VALINTOJASI

Haluan jakaa sinulle vielä yhden toimivan ratkaisun tämän päivän ongelmaan. Saat sen sunnuntaina liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi etusivultamme!

Valmentajina saamme vastaamme tällaisia tilanteita viikoittain. Kirjoitin joskus e-kirjassamme, että monesti aliarvioimme omaa ihmisyyttämme. Teemme virheitä ja olemme tyhmiä. Ja se on ihan okei.

Me haluamme auttaa ihmisiä aloittamaan muutoksensa ottaen huomioon oman, toisinaan irrationaalisen toimintansa. Autamme ihmisiä tekemään muutoksen arjen keskellä, voiden hyvin ja keskittyen elämään. Suurimman osan tästä avusta teemme täysin ilmaiseksi: Facebook, twitter, Blogit, uutiskirjeet, e-kirjamme. Kaikki ovat tukenasi jotta pysyt polullasi matkalla muutokseen. Autathan meitä levittämään sanomaamme.

facebooktwitter

Kirjainspiraatioita ja lähteitä:
1: Sinek, S. Why Leaders Eat Last (luento)
2: Taleb, N-N. Antifragile
3: Kahneman, D. Thinking, Fast and Slow
4: Pink, D. Drive
5: Grossman, P. Niemann, L. Schmidt, S. Walach, H. 2004. Mindfulness-based stress reduction and health benefits A meta-analysis

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…