Arvoton Arvaamaton Tulevaisuus II – Viivealennus

clock4

Vastaa nopeasti! Otatko 19 euroa tänään vai 20 euroa huomenna? Suurin osa meistä päätyy ensimmäiseen valintaan. Mutta koska olen köyhä opiskelija, siirretäänpä deadlinea hieman. Mitä jos saisit saman 19 euroa vasta 364 päivän päästä, tai 20 euroa tasan vuosi tästä päivästä, olettaen etten silloin ole ihan veloissa. Kyllähän sinä päivän vaiheessa jaksat odottaa?

Näin kumma kyllä tapahtuu. Vaikka tarjouksellani on täysin sama ero (1 päivä ja 1 euro), jostain syystä nykyhetki ja lähitulevaisuutemme on aina tulevaisuutta arvokkaampi. Viedäänpä tämä sinulle tutumpaan konseptiin. Nautitko mieluummin sohvasta makoilusta ja loikoilusta nyt, vai ottaisitko mieluummin viikkojen treenaamisen tuloksena syntyvän hyvän olon ja paremman kunnon?

Me haluamme välitöntä nautintoa sen sijaan että odottaisimme pidemmällä ajanjaksolla saatavaa isompaa hyötyä. Tulevaisuuden asioilla ei ole läheskään niin paljoa arvoa, kuin mitä me niille lähitulevaisuudessa ja nykyhetkessä annamme. Tämä aikamatkailun oikku on nimeltään viivealennus, ja sillä on hyvin paljon merkitystä hyvinvoinnillesi.

Voit kuvitella tämän ilmiön olevan samalla viivalla nykyajan elektroniikan kanssa. Tänään, uudella älypuhelimellasi on jäätävä arvo. Viikon päästä sen myyntiarvo on hieman laskenut. Vuoden päästä se ei enää ole kovinkaan arvokas. Vaikka se on silti tämän päivän arviolla todella laadukas ja hyvä puhelin, ja siitä on sinulle paljon hyötyä. (Elinkaariarvosta voit lukea lisää aikaisemmasta artikkelistamme!)

Tämä on yksi syy sille, miksi päätämme jäädä sohvalle juoksulenkin sijaan; se on aika mahtavaa ja tuo välittömiä hyötyjä. Liikunnan hyödyt tulevat vasta tuntien, viikkojen ja kuukausien säteellä. Samasta syystä lähdemme kauppaan yhden suklaamuffinsin takia. Etenkin ravintopuolella tämä on suuri ongelma, koska monet roskaruokavalmistajat todellakin tekevät makukokemuksestasi mahdollisimman paratiisimaisen ja nautittavan. Yritäpä siinä neuvotella miksi kaurapuuro on tulevaisuuden kannalta parempi vaihtoehto.

Viivealennusta on tutkittu hyvin paljon, ja sen yhteydet löytyvät muun muassa tupakointiin, kehnoon menestykseen opinnoissa sekä ylipainoon. Tämä on ihan henkilökohtaista ja juurtunut jonnekin syvään persoonallisuuteesi: jos alennat erään asian arvoa tulevaisuudessa, tulet alentamaan myös toista. Kyse on siis sinusta. Et tunne itseäsi.

[JOS AIKAMATKAILU KIINNOSTAA ENEMMÄNKIN, LUKAISE MYÖS VIIME VIIKON ARTIKKELIMME!]

 

KUKA SINÄ OLET?

Jos olet ikinä katsonut tai lukenut mitään aikamatkailuun liittyvään, on jokaisessa kertomuksessa suuri vaara siitä, ettemme saa missään tapauksessa tavata itseämme. Mutta entä jos asia onkin toisin? Jos oikeasti nyt hyppäisit aikakoneeseen, on hyvin mahdollista että vaikka näkisit itsesi, ei tunnetilasi eroasi tuntemattoman ihmisen kohtaamisesta juuri lainkaan.

Eräs syy viivealennukselle ja surkeudellemme aikamatkailla on se, ettemme näe itseämme tulevaisuudessa. Tämän hetken ja ensi vuoden välillä on jokin outo häiriö. Homma menee sekaisin, yhteys poikkeaa ja rikkinäinen puhelin suoltaa siansaksaa. Puhutaan niin sanotusta itsejatkuvuudesta.

Tämä on varmasti sinulle tuttu ilmiö. Sinulla on kyllä hienoja ajatuksia siitä kuinka olet puolen vuoden päästä huippukunnossa, tai että tästä se muutos nyt lähtee ja aloitat ihan uuden aktiivisen elämän. Sitten ensimmäinen valinta kosahtaa eteen kun ulkona sataa tai on kylmä, ja sohva on pehmeä ja kaakao kuumaa. Jostain kumman syystä monet meistä eivät näe itseään tulevaisuudessa kovinkaan selkeästi. Tämä vaikeuttaa tulevaisuuden hyötyjen kartoittamista suuresti, ja painostaa meitä samalla välittömien palkkioiden maailmaan. Monille tällainen on ihan luonnollista. Sen takia me haluammekin auttaa sinua aloittamaan kerralla oikein, ja välttämään nämä karikot.

 

EPÄSYMMETRIAA, JA MITÄ TEHDÄ ASIALLE

Nämä hyödyt ja palkkiot ovat epäsymmetrisiä. Samoin kuin rahaleikeissä, vaikka liikkuminen ja liikkumaan lähteminen sisältääkin paljon enemmän paljon suurempia etuja, emme pysty näkemään asiaa siltä kantilta. Arvostamme sohvan mukavuuden tuomaa pientä etua enemmän.

Joten mitä viivealennukselle voit tehdä? Tässä yksi loistava idea. Toisen idean jaan uutiskirjeessäni vielä viikonloppuna. Saat sen tilattua näppärästi etusivultamme ilmaiseksi, ja saat vielä paljon kehutun e-kirjamme lahjaksi!

  1. Tee lista. Kartoita oikeasti, minkä arvoisia valintasi ovat. Tiedän, tylsää ja virallista touhua, mutta tämä harjoitus avaa oikeasti silmäsi. Aseta se netflixmaraton nokikkain juoksulenkkiä vastaan. Kirjoita molempien valintojen hyödyt, niin välittömät kuin pitkän aikavälin hyödytkin ylös. Anna niille mielivaltainen arvo ja vertaa lopulta valintojasi.

Eli jos vaikka tuotantokausiahminnan plussaksi luot mielenrauhan ja sohvalla makoilun leppoisuuden, anna niille niiden tärkeyttä vastaava arvo. Liikunnassa taas liikunnan jälkeinen tunne on monille plussa, kuin myös madaltuva verenpaine, putoava paino ja kohoava kunto. Näillä kaikilla plussilla on arvonsa.

Tässä vaiheessa on todennäköisesti valintasi hieman selvempi. Kumpi oikeasti antaa enemmän arvoa sinulle? Viivealennus on ongelma, mutta aikamatkailu on ennen kaikkea taitolaji. Et välttämättä ole siinä heti hyvä. Ota kasvun asenne ja kehitä taitoasi toimia myös tulevaisuutta ajatellen. Voit muuten hakea kaksikymppisesi kämpiltäni vuoden päästä.

twitterfacebook

 

Lähteet:
1: Appelhans, B. Woolf, K. Pagoto, S. Schneider, K. Whited, M. Liebman, R. 2011. Inhibiting Food Reward: Delay Discounting, Food Reward Sensitivity, and Palatable Food Intake in Overweight and Obese Women
2: Daniel, T. Stanton, C. Epstein, L. 2013. The Future Is Now: Reducing Impulsivity and Energy Intake Using Episodic Future Thinking
3: Ersner-Hershfield, H. Garton, T. Ballard, K. Samanez-Larkin, G. Knutson, B. 2009. Don’t stop thinking about tomorrow: Individual differences in future self-continuity account for saving
4:Kahneman, D. Thinking, Fast and Slow
5: Lewis, N. Oyserman, D. 2015. When Does the Future Begin? Time Metrics Matter, Connecting Present and Future Selves
6: Pink, D. To Sell is Human
7: Weller, R. Cook, E. Avsar, K. Cox, J. 2008. Obese women show greater delay discounting than healthy-weight women
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…