Älä ajattele valkoisia karhuja – Kaikki tahdonvoimasta

tray-of-cookies-1330098-1280x960

Istut valkoisessa huoneessa jossa on pöytä ja ympärilläsi on peilejä. Kuulet takanasi oven aukeavan. Sieltä saapuu tutkija, ja hänellä on mukanaan kaksi kulhoa: Retiisejä ja vastapaistettuja keksejä! Keksien lämmin tuoksu houkuttelee aivan tajuttoman paljon, etenkin kun vaihtoehtona on retiisejä. Kuka niitä oikeasti syö?

Et muuten saa sitten ottaa yhtään keksiä. Joudut taistelemaan hieman mielesi kanssa, ettet missään vaiheessa kurota sinne keksikulhoon. Okei, mutta tämä ei ollut itse testi. Eteesi tuodaan muutaman minuutin päästä pulmatehtävä, jota pääset ratkomaan. Ikävä totuus on, että tämä pulmatehtävä on mahdoton ratkaista. Sinä vain et tiennyt sitä.

Ihmiset jotka joutuivat välttämään houkutusta, lopettivat tehtävän ratkaisemisen yrittämisen aiemmin. Sama ilmiö on käynyt niin suklaakakkujen kuin vaahtokarkkienkin kanssa: houkutusta vastaan taistelleet eivät enää jaksaneet keskittyä tehtävään. Tahdonvoima on aika vekkuli asia. Katsotaanpa mitä kaikkea siitä tiedetään.

 

HUONO PÄIVÄ

Tämä on varmasti sinulle täysin tuttu skenaario: töissä on ollut jäätävän raskasta, ehkä nukuit pommiin ja olet kiirehtinyt koko päivän. Uppoat päivän jälkeen sohvalle ja jätät lenkin käymättä. Olet ollut viikkoja dieetillä etkä kohta pysty enää pidättelemään: repsahdat. Olen aiemminkin puhunut tunteista, jotka romuttavat tapojasi, ja tässä voi olla yksi selite.

Tahdonvoima tarkoittaa lähinnä kykyämme tehdä tavoitteidemme mukaisia päätöksiä silloin, kun niitä ei huvita tehdä. Puetaanpa tämä kontekstiin esimerkiksi ravinnon kautta:

Teet päiväsi aikana jopa 200 valintaa ravinnon suhteen. En usko että liikunnan kanssa päästään yhtään vähemmällä. Kunnon ajatustyötä käytät korkeintaan murto-osaan noista valinnoista. Lyödäänpä vielä päälle aivojen ja keskittymiskyvyn kovan kuormituksen tuoma tahdonvoiman väsyminen, ja kaaos on valmis.

 

VASEMMALLA KÄDELLÄ

Tahdonvoiman teoria ei ole aivan helppoa sulattaa tai käsitellä, mutta teen nyt parhaani tuoden tutkimustiedon mahdollisimman yksinkertaiseen valoon:

Tahdonvoimaa on kuluteltu ihmisiltä kovin monin tavoin, yläpuolen keksit olivat vain yksi esimerkki. Samaa on tehty myös suklaakakulla ja vaahtokarkeilla. Yksi suosikkiporukkani pisti koehenkilöt tekemään kaikki arjen asiat vasemmalla kädellä. Toisesta mallista juontaa myös päivän otsikko. Jos koko päivän yrität olla ajattelematta valkoisia karhuja, voin sanoa että keskittymiskykyä ei jää paljoa muualle.

Idea on kuitenkin sama: Kun aivosi ovat kovasti töissä, kuluu tahdonvoimasi hyvää vauhtia.
Halusit tai et, veressäsi pyörii sokeria. Aivosi käyttävät sitä melkoisesti. Gailliot ja Baumeister ovat löytäneet aika erikoisen yhteyden glukoosin ja tahdonvoiman välillä. Siinä vaiheessa kun aivot ovat jo kuluttaneet paljon energiaa, eikä sitä ole enää niin paljoa saatavilla, itsehillintäsi heikkenee ja samalla altistut heikommalle kärsivällisyydelle ja keskittymiskyvylle, kuin jopa kasvavalle rikolliselle käytökselle.

Monet tutkimukset ovat puoltaneet tätä samaa faktaa: Kova aivojen kuluttaminen johtaa tahdonvoiman heikkenemiseen. Eräs tutkimus huomasi meidän vaipuvan vanhoihin tapoihimme tahdonvoiman ollessa vähissä. Tämä on sekä hyvä että huono asia: Jos olet jo luonut vahvat elämäntavat pohjalle, stressin alla saatat syödä ja liikkua hyvin. Jos taas yrität luoda uutta ja luopua vanhasta, asiat eivät välttämättä ole ihan niin mukavasti.

 

MUTTA

Asia ei sittenkään ole niin yksinkertainen. Siinä missä oikeasti vaikuttaa siltä, että tahdonvoima on ehtyvä voimavara, ei se tarkoita että sinun pitää siitä välittää. Carol Dweck kumppaneineen ovat useammassa tutkimuksessa huomanneet, että oma ajatuksesi tahdonvoimasta on ratkaiseva.

Tahdonvoima kyllä kuluu, mutta jos uskot sen riittävän, ja tiedät pystyväsi sitä kehittämään, ei sinulla ole läheskään niin paljoa ongelmia. Ihmisen mieli on ihan mahtava koneisto joka pystyy todella uskomattomiin asioihin. Tahdonvoimaa pystyy kehittämään, kunhan vain ajatuksesi ovat sen mukaiset.

Tämä on tärkeä ajatus, mutta ei todellakaan mikään uusi sellainen. Jo Marcus Aurelius, Buddha, ja monet muut historialliset suuremman levelin ajattelijat ovat sen sanoneet:

Todellisuutesi on sellainen, jona sen näet.

Jos tulet raskaan työpäivän jälkeen kotiin, menet sohvalle ja uskottelet ettet enää omaa tarpeeksi tahdonvoimaa lähteäksesi lenkille tai salille, näin tulee todennäköisesti käymään. Jos kaupassa uskottelet että tarvitset päiväsi jälkeen jäätelöä, tai ettet pysty enää vastustamaan jotain tiettyä ruokaa, näinkin tapahtuu. Mitä jos uskoisit toisin?

 

TOTUUS TAHDONVOIMASTA

Tahdonvoimasi kuluu. Kova stressi, aivotyö, kiire ja väsymys heikentävät itsehillintävarastojasi. Mutta se ei tarkoita, ettetkö voisi silti toimia tavoitteidesi mukaisesti.

Tahdonvoiman ehtyminen tarkoittaa sitä, että valinnan tekeminen ja liikkeelle lähteminen vaatii vain enemmän työtä. Enemmän vaivaa ja enemmän taistelua. Raskaat ajat vaikeuttavat hyviä valintoja, mutta eivät estä niitä.

Tahdonvoiman puute ei estä meitä liikkumasta. On äärimmäisen tärkeää kehystää ajattelu tälle ajatukselle.
Emme voi välttää kovia aikoja. Emme voi välttää stressaavaa elämää. Se ei saa olla tekosyynä huonoille valinnoille, epäaktiivisuudelle tai terveyden rappeutumiselle. Kyse on sinusta. Ota vastuu valinnoistasi.

Totuus on, ettet tarvitse tahdonvoimaa kuin pienen hetken. Sen pienen sekunnin kun teet päätöksen. Ei, en jää sohvalle tänään. Nyt treenataan. Ei, en ota tuota nyt. Tavoitteeni on välitöntä herkkua tärkeämpi.

Sinun tarvitsee vain tehdä päätös ja toimia. Sen jälkeen voit unohtaa tahdonvoiman. Lähde liikkeelle, kävele herkkujen ohi. Sitten taistelu on ohi. Todennäköisesti et missään vaiheessa tule katumaan valintaasi.

 

TAHDONVOIMAN TUKIJOITA

Haluan jakaa kanssanne vielä yhden käytännön idean viikonloppuna. Teen sen sunnuntaina perinteisessä uutiskirjeessäni. Viikoittain lähetän teille yhden täysin mainoksettoman sähköpostin, jossa jaan lisää ideoita ja ajatuksia viikon aiheeseen itsemme kehittämisessä. Voit tilata pienen sähköpostisen tuosta alempaa. Saat uutiskirjeen tilatessasi myös täysin ilmaiseksi paljon kehutun e-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”, joka käsittelee myös muita aloittamisen yleisiä virheitä ja harhaluuloja.

Jos uskot tekstin auttavan myös muita, voit sen nykyään jakaa helposti myös twitterissä! Kokeile vaikka klikkaamalla alla olevaa kuvaa!

facebooktwitter

Lähteet.
1: Gailiot, M. Baumeister, R. 2007. The Physiology of Willpower: Linking Blood Glucose to Self-Control
2: Neal, D. Wood, W. 2013. How Do People Adhere to Goals When Willpower Is Low? The Profits (and Pitfalls) of Strong Habits
3: Dweck, C. Bernecker, K. Job, V. Walton, G: 2013. Beliefs about willpower determine the impact of glucose on self-control
4: Dweck, C. Job, V. Walton, G. 2010. Ego Depletion—Is It All in Your Head? Implicit Theories About Willpower Affect Self-Regulation
5: Wansink, B. Mindless Eating
7: Haidt, J. The Happiness Hypothesis
8: Aurelius, M. Meditations
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…