Ole utelias!

alaska-mountain-range-1397915-1280x640Valtava ja jyrkkä vuorenrinne oli nöyrää katseltavaa. Nuori oppipoika katseli päättäväisenä vuoren huipulle johtavaa polkua. Huipun juurella asui mestari, vanha viisas munkki. Tarinan oppipoika oli päättänyt mennä munkin luokse ja saada munkilta tajunnan räjäyttäviä opetuksia elämästä. Lopulta hän lähti talsimaan polkua vuoren huipulle.  Pitkän ajan päästä nuori oppipoikamme saapui munkin temppeliin, jossa vanha mestari vain istui hiljaa. Hän istui hiljaa useita päiviä, ja poika odotti kärsimättömänä ja hiljalleen hieman ärsyyntyneenä. Lopulta oppipoikamme helpotukseksi viisas mestari puhui:

”Voin opettaa sinulle vain yhden asian: Tämän temppelin juurelle johtaneen polun alussa oli kyltti. Kummalla puolella tietä kyltti oli?”

En ole varma, mitä nykyhetkessämme tapahtuu. Me tunnumme välillä hakevan vain hedonistista välitöntä mielihyvää jatkuvalla sosiaalisen median käytöllä, torkutuksella, lottoamisella, herkkuruoilla ja ruudun ääressä nökötyksellä. Tahdonvoima ja tulevaisuusajattelu jäävät impulsiivisen käytöksen alle, ja viime maanantaina asettamasi tavoitteet ja lupaukset ovat silloin poissa mielessä. Tällöin elefanttimme tuntuu ottavan vallan. Mutta vähän kuin tarinamme oppipoika, emme silti keskity yhtään mihinkään. Olemme tehneet vaikka ja mitä, talsineet pitkin polkujamme, muttemme ole yhtään olleet tietoisia siitä mitä nykyhetkessä tapahtuu. Tämä voi johtaa tahdonvoimamme poissaoloon, mielettömään syömiseen ja liikkumattomuuteen. Ihmiset, jotka eivät muistaneet mitä olivat tänään jo syöneet, söivät enemmän.

Sinun pitää saada nykyhetkesi hallintaan. Ihmiset ovat siitä harvinaisia otuksia, että ne eivät luonnostaan pyri tekemään parastaan. Meillä tuntuu olevan luontainen vietti ja järjestelmä toimia vähimmän haitan periaatteella ja huolehtia lähinnä selviytymisestä. Laiskottelu, nautinnon hakeminen ja energian säästäminen on täysin luonnollista. Me kuitenkin pystymme erkanemaan siitä, ja se tarvitsee uteliaisuutta.

 

KIINNITÄ HUOMIOTA

Sinun pitää olla kiinnostunut. Keskity siihen mitä teet, keskity edes siihen mitä tunnet. Monesti herkuttelumme ja ruoanhimomme eivät esimerkiksi johdu nälästä. Mukana on useita eri tunteita, joilla ei ole mitään tekemistä itse ruoan kanssa. Samoin mietitään esimerkiksi niitä tuntemuksia jotka seisovat sinun ja aktiivisuuden välissä: Monesti liikkumaan lähteminen on suuri haaste. Tiedät, ettet varmasti tänään jaksa treenata. Tämä tunne tulee usein muualta kuin kehosi lihaksista tai energiavarastolta. Stressi ja päivän ajatustyö ovat ottaneet vallan. Oletko ikinä kokeillut treeniä tällaisessa tilassa? Olen itse löytänyt kyllä selkeät rajat, milloin keho ei oikeasti ole valmis liikkumaan, mutta se raja oli kyllä uskomattoman kaukana. Vaikka kuinka väsytti, stressasi, epämotivoi ja kärtyili, se treeni lähti kuin lähtikin liikkeelle, kunhan aloitin. Kyse olikin aivan eri tunteista.

Olen jo monesti saanut asiakkaalta viestin, jossa he haluavat perua treenejä väsymyksen tai stressin takia. Ymmärrän sen täysin, elämä on välillä melko kuluttavaa. Kehotan heitä kuitenkin aina ensin tulemaan paikalle, katsotaan asiaa sitten. Jos pelit oikeasti on seis ja mikään ei ole kivaa, saatamme tehdä vain kehonhuoltoa, rentoutumista tai kevyen treenin. Liike kuitenkin on yksi parhaista lääkkeistä stressiin ja moneen mielen vaivaan. Monesti kuitenkin treeni lähtee kulkemaan ja ongelma katoaa.

Aivan yhtä tärkeää on liikkuessa vain keskittyä hetkeen. Pääset juoksemaan yhdessä auringonnousun kanssa keskellä luontoa jos niin haluat. Mutta monestiko arvostamme tällaista? Tämän asian juoksukoutsimme Tuomas on ehdottomasti mestaroinut, katso vaikka viimeisin videomme facebookista. Tuo video yksinään motivoi todella vahvasti juoksemaan, ainakin minua. Kuitenkin myös oma joogatapani on keino napata nykyhetkestä kiinni ja keskittyä vain kehon liikuttamiseen ja hengitykseen.

Psykologi ja kirjalija Kelly McGonical kiteytti kirjansa tahdonvoimasta yhteen tärkeään opetukseen: kiinnitä huomiota. Kiinnitä huomiota siihen mitä tapahtuu ja siihen mitä teet. Kyseessä on hyvin mielenkiintoinen taito, jolla tuntuu olevan vahva tieteellinen pohja. Nykyhetken pysähtymisen ja tietoisuuden kehittämisen ovat nostaneet korokkeelle myös Psykologian tohtori Tara Brach kirjassaan Radical Acceptance, sekä saman alan sankarit John Boyd ja Philip Zimbardo kirjassa The Time Paradox. Ravintopuolen käytöspsykologi Brian Wansink on kirjoittanut kokonaisen kirjan siitä, ettei meillä välillä ole hajuakaan mitä me syömme ja miksi.

 

KEHITÄ TIETOISUUTTASI

Tietoisuustaidot sekä nykyhetken uteliaisuuden kehittäminen ovat hyödyllinen keino saada sinut pysähtymään hetkeksi. Se antaa jarrun sille impulssille, mitä yhtäkkiä syystä jos toisesta haluat. Esimerkiksi tupakoitsijoista, jotka keskittyivät siihen tupakanhimoonsa sekä röökin makuun ja hajuun, lopettivat melko tehokkaasti tupakointiaan. Ihmiset jotka keskittyivät syömiseen telkkarin tuijottelun sijasta, söivät vähemmän.

Meditaatio on esimerkiksi tietoisuustaitojen kehittämisen vahva ja hyväksi todettu keino. Jos haluat rakentaa tavan meditoinnista, autan mielelläni (laita viestiä osoitteeseen ville.vilen@unifit.fi). Mutta emme välttämättä tarvitse bodhipuuta pystyäksemme havainnoimaan nykyhetkeä.

Olen jo ennenkin puhunut käsien taskuun laittamisesta. Silloin kyse oli jo tapahtuneiden vahinkojen korjaamisesta, eli menneisyyden käsittelystä. Ideaa voidaan kuitenkin käyttää myös nykyisyyden hallintaan. Pysäyttämällä hetkeksi jatkuvan kaaoksen ja oikeasti tarkastellen mitä siellä pääkopassa ja kehossa oikein tapahtuu antaa sinulle työkalun selvitä kaikkien niiden impulsiivisten ja epärationaalisten pilvien läpi kohti selkeitä sinisiä taivaita. Ehkä tämän takia myös käden puristaminen nyrkkiin kauppareissun aikana toimii.

Kiinnitä huomiota siihen, mitä nykyhetkessäsi tapahtuu. Sen sijaan että toimisit heti ensimmäisten impulssien ja kehotusten mukaan, tarkastele mikä oikeasti kaipaa huomiota. Ole utelias, kuin lapsi. Tutki, kokeile. Sinun ei tarvitse edes keksiä ratkaisuja alkuun. Ole vain kiinnostunut siitä, mitkä tunteet ja fiilikset niitä mielihaluja ja päätöksiä oikeastaan saavat aikaan. Kun alat olla utelias, näet kyltit matkasi varrella selkeämmin ja olet vuoren huipulla viisaampana.

facebook

Kirjainspiraatioita ja lähteitä:
1: Baumeister, R. Tierney, J. Willpower
2: Brach, T. Radical Acceptance
3: McGonical, K. The Willpower Instinct
4: Wansink, B. Mindless Eating
5: Zimbardo, P. Boyd, J. The Time Paradox - New Psychology of Time that Will Change Your Life
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…