OST – 3 Askelta menestykseen

bc-legislative-asemble-chamber-2-1229931-1279x852

Britannian parlamentista Bosnian politiikkaan, Formula 1 kilpailuista Jalkapallon valioliigaan. Jokaisella menestyjällä on selkeä kaava, jolla voittoa lähdetään hakemaan. Sillä ei ole merkitystä oliko kyse politiikasta, bisneksestä, elämäntapamuutoksista tai urheilusta, sinä tarvitset menestyäksesi kolmea kirjainta: OST

Aina kun luen jonkun kirjan, tavoitteeni on saada siitä jotain sinun ja itseni käyttöön: ideoita, malleja, lainauksia. Tämän artikkelin idea tulee kirjailija Alastair Campbellilta, joka toimi pitkään poliittisena neuvonantajana esimerkiksi Britannian entiselle pääministerille Tony Blairille, mutta tutki myöhemmin menestymistä ja voittamista myös monilla muilla elämän saroilla. Näistä ajatuksista koottiin kirja Winners, and how they succeed. Tämä opus toi minulle kolme viisasta kirjainta, joita olen onnistuneesti käyttänyt, ja jaan sen käyttämisen periaatteet sinullekin. Voit ottaa OST-metodin käyttöösi muutoksissa, opiskelussa, bisneksesi kasvattamisessa tai harjoittelussa.  Aloitetaan tavoitteesta.

 

OBJECTIVE – TAVOITE

Objective kuvaa selkeää tavoitetta. Kysymys on hyvin yksinkertainen: mikä on sinulle voitto? Mistä tiedät että menestyit toiminnassasi? Katsos, yhden voitto voi olla toisen tappio. Hyvä esimerkki on vaikkapa puolimaratonjuoksu. Eräälle sankarille voitto voi olla vain selvitä siitä hengissä, toinen haluaa juosta puolikkaan vaikkapa alle kahteen tuntiin. Jos molemmat juoksevat urhoollisesti sen 21 kilometriä aikaan 2:10, vain toinen heistä on voittaja.

Objektisi määrittämiseksi sinun tulee ymmärtää missä ollaan. Toki on hyvä lähteä korkeilla tavoitteilla puskemaan eteenpäin, mutta suosittelen silti tarkkailemaan voimavarojasi, arvioimaan tämänhetkisiä kykyjäsi sekä laittamalla riman oikealle korkeudelle. Aseta mieluummin useita pieniä askeleita isojen harppausten sijaan. Hae pieniä voittoja. Kun saavutat tavoitteen, saavutat voiton. Voit asettaa seuraavan. Ja hiljalleen olet edennyt jo korkealle.

Henkilökohtaisena esimerkkinä uusia yritysluentojamme rakentaessa erään luentoni tavoite oli saada ihmiset ymmärtämään kuinka uusia elämäntapoja rakennetaan ja kuinka niissä pysytään. Kuntosalilla tavoitteeni on nostaa kyykyssä, penkissä ja maastavedossa tietty määrä painoa. Nämä ovat selkeitä, yksinkertaisia tavoitteita, sinunkin on sellainen syytä asettaa. Ilman tavoitetta selkeän toiminnan linjaaminen on kovin haastavaa.

 

STRATEGY – STRATEGIA

Ilman strategiaa sinulla ei ole mahdollisuutta voittaa. Tämä on se palikka mikä monille on kovin hämärässä. He tietävät kyllä mitä haluavat, mutta selkeä toimenpide on vain kasa taktiikoita ilman selkeää punaista lankaa. Toimintasi tulisi aina heijastaa strategiaasi. Jos tavoitteenasi on pudottaa painoasi tai alkaa liikkumaan, pitää fyysisen aktiivisuuden ja parantuneiden elämäntapojen olla osa toimintaasi ja ajatuksiasi. Tämä on se osa mitä toistat väsymättä niin kauan kunnes saavutat menestyksen. Pienet yksityiskohdat eivät ole läheskään niin tärkeitä. Taktiikat kyllä muuttuvat, mutta strategian kokonaisuus pysyy täysin samana.

Palapelin palat saattavat muodoltaan muuttua, mutta taustalla olevan kuvan täytyy olla sama jos haluat saavuttaa menestyksen. Kysy siis, miten saavutat tavoitteesi? Tämän tulee olla melko yksinkertaista ja selkeää. Se kannattaa kirjoittaa ylös, ja sen toteutumista tulee seurata. Monesti vaikka meillä on tavoite ja strategia, jää toiminta silti puutteelliseksi. Se on kuin hieno sotasuunnitelma joka hylätään hetken rynnäkköpäätöksestä. Mitä paremmin strategiaasi pystyt päivittäin toteuttamaan, sitä paremmin tulet onnistumaan.

Jatkan edellä mainituilla esimerkeillä. Yritysluentoja rakentaessani strategiani oli antaa tietoa, ideoita ja käytännön vinkkejä elämäntapojen rakentamiseen. Näin pääsemme tavoitteeseen, joka oli elämäntapojen rakentamisen opettaminen. Kuntosalille vietynä, päästäkseni asetettuihin tavoitteisiin minun on harjoiteltava kolme-neljä kertaa viikossa tunnollisesti ja huollettava kehoani. Nämä ovat strategiani, jotka aina toimivat taustalla, vaikka keinoissa saattaa olla suuriakin muutoksia.

 

TACTICS – TAKTIIKKA

Nyt päästään niihin pieniin detaljeihin. Miten lähdet strategiaasi toteuttamaan? Taktiikat ovat nyt niitä pieniä palasia. Ne muuttuvat, koska sinä elät jatkuvassa muutoksessa. Tavoitteesi ja strategiasi voivat pysyä samana vaikka millainen mullistus eteen tulisi. Ehkä kyse on ajasta, rahasta tai sinusta. Tarvitset eri lähestymistapoja. Tämä blogi on rakennettu sitä varten, jotta osaisit hyödyntää juuri sinulle sopivia taktiikoita oikeaan aikaan.

Taktiikkoina syömisen puolella voit esimerkiksi käyttää valinta-arkkitehtuuria, ostoslistoja ja ruokapäiväkirjaa sekä noudattaa jotakin tiettyä ruokavaliomallia. Liikunnan puolella kyse on treeniohjelmasta sekä aikataulutuksesta tai vaikka treenivaatteiden esiin laitosta. Lopulta taktiikka on se, jolla on aluksi vähiten merkitystä. Kunhan ne noudattavat strategiaa jotka vievät kohti tavoitetta, on tyyli vapaa. Vasta menestyessäsi ja päästessäsi pidemmälle on syytä tarkemmin lähteä valikoimaan taktiikoita. Aluksi on tärkeää käyttää sitä mikä vaan sinulta tällä hetkellä onnistuu, hiljalleen lähdetään hakemaan sitä sinulle parasta. Tämä on hienosäädön vaihe, joka toteutetaan pienten, hiljattaisten taktisten muutosten kautta.

Esimerkiksi minun taktiikkani kaikissa luennoissani, seminaareissa ja koulutuksissani on toimia yksinkertaisesti, herättää tunteita, antaa konkreettisia työkaluja, sekä käyttää tarinoita, tutkimuksia sekä käytännön esimerkkejä viedäkseni pointtini perille. Jokainen tekemäni harjoitusohjelma salilla on kasa taktiikoita strategian ympärillä, jotta saavutan tavoitteeni. Se saattaa olla esimerkiksi erilaisen kyykkyvariaation tekeminen, tai tietyn liikemallin vahvistaminen. Kehonhuollossa se on ongelmakohtien kehittäminen ja suurimman ylikuormituksen purkaminen kehosta.

 

YHTEENVETO

Menestykseen tarvitaan kolme ideaa: tavoite, strategia ja taktiikka. Tässä vielä tiivistys siitä miten parhaiten saat OST:n käyttöösi:

  • Objective/Tavoite – Mikä on sinulle voitto? Aseta konkreettinen, simppeli tavoite jota lähdet tavoittelemaan.
  • Strategia – Mikä tulee aina pitää mielessä jotta pääset tavoitteisiisi? Tämä on toiminnan ydin, taktiikasta riippumatta. Seth Godinin sanoja lainatakseni, jos haluat olla ylittää juoksukilpailun maaliviivan, tulee sinun juosta.
  • Taktiikka – Mitä keinoja käytät strategiasi sisällä jotta pääset tavoitteeseesi? Nämä ovat niitä pieniä yksityiskohtia, joita lähdet kokeilemaan ja käyttämään elämäsi voimavarojen ympärillä.

Kokeile OSTia johonkin toimintaasi, ja kerro minulle kuinka sen kanssa kävi. Minulla tämä on toiminut todella hyvin useaan eri haasteeseen, joten uskon että siitä on sinulle apua tavoitellessasi menestystäsi.

Lähteet: 
Campbell, A. 2015. Winners, and how they succeed
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…