Pitkän iän salaisuudet

sunset

Ray Kurzweil, keksijä ja innovaattori, nielaisi viimeisen päivittäisestä 250 pilleristään. Seuraavaksi matka kulkee akupunktioon. Päivittäisten pillerien lisäksi Kurzweil käy viikoittain ottamassa akupunktiota, vitamiini-injektioita ja kelaatiota, joka liittyy jotenkin metallien imeytymiseen ja poistamiseen kehosta. En suosittele. Rayn tavoite on elää niin kauan kunnes hän voi elää loputtomiin. Hän etsii pitkäikäisyyden saloja niin kauan kunnes joku löytää avaimet kuolemattomuuteen.

Kuulostaa aika pirun kaukaa haetulta, mutta se on täysin totta. Useat ihmiset uskovat että pystymme jossain vaiheessa unohtamaan stoalaisen sanonnan siitä, että tulemme kaikki kuolemaan. Mutta ehkä ei hypätä niin pitkälle. Tarkastellaan mieluummin pitkän iän saloja.

Maailmassa on paikkoja, sinisiä alueita (Kuten Kreikan Ikaria, ja Japanin Okinawa), josta löytyy hämmästyttävän paljon pitkäikäisiä onnellisia yksilöitä. Mikä heidän salaisuutensa on? Aihe ja sen tutkiminenhan on hyvin ongelmallista ja sisältää paljon kyseenalaisuuksia, mutta suuntaa pystytään ottamaan. Tarkastelin asiaa mahdollisimman isolta skaalalta, jotta sinäkin voit tästä napata mukaan pari vinkkiä jotta synttärisi jatkuisivat vuoden pidempään!

 

POSITIIVISTA ENERGIAA

Nauru tosiaan saattaa pidentää ikää, siinä missä hymy, usko ja tyytyväisyyskin. Tätä ei oikein voi paeta, niin moni tutkimus saman asian on havainnut. Positiivinen elämänkatsomus on todella tärkeä osa pitkää ikää kuin myös onnellisuutta. Kuka sitä äkäisenä pitkään haluaisi elääkään. Sankarimme Ikarian saarilla esimerkiksi kärsivät todella vähän masennuksen oireista muuhun Kreikkaan verrattuna.

Muutama muukin tutkimus on huomannut samaa. Esimerkiksi päiväkirjaa pitäviltä nunnilta on huomattu, että positiivisten ilmauksien ja sanojen käyttö on yhteydessä pidempään ikään. Optimismi suojaa meitä jostain syystä sydämeen ja verenkierron ongelmiin liittyviltä kuolemilta.

Samoin on myös löytynyt vähän hassumpia yhteyksiä, kuten usko oikeudenmukaiseen maailmaan on ollut yhteydessä pidempiin elinvuosiin. Mieli on tässä tapauksessa aika vahva työkalu: Uskomuksemme oman elämämme pituudesta ja tulevaisuudesta voivat oikeasti saada aikaan positiivista muutosta elinajassamme.

Ei varmasti ole yllätys että halu elää ja positiivinen näkemys omasta tulevaisuudesta auttavat sinua elämään viimeisille vuosille asti. Taas kerran stoalaista näkemystä lainataksemme: elämämme on sellaista, joksi ajatuksemme sen tekevät. Mitä paremmin ymmärrämme elämää jonka haluamme, sitä pidempään on meillä mahdollisuus elää. Siihen liittyen…

 

MIKSI?

Kyse ei ole siitä, miten teemme asioita tai miksi niitä teemme. Painotan tätä aivan kaikessa mitä opetan. On aivan käsittämättömän tärkeää ymmärtää, miksi teemme, mitä teemme. Asia saa jatkuvasti lisää vahvistusta.

Ymmärrys tarkoituksesta, sisäinen motivaatio ja syy tehdä mitä ikinä täällä teemmekään, on mukana hyvinvoinnissa, tapojen rakentamisessa, kuin myös tavoitteidemme saavuttamisessa. Samalla se on yksi pidemmän elämän avaimia. Ihmiset, jotka selvästi ovat menossa kohti määränpäitä pysähtymisen tai suunnattoman vaeltamisen pärjäävät paremmin. Eikä vieläkään kyse ole siitä mitä teet. Se voi olla lapsiesi kasvatuksessa, hyväntekeväisyydessä, onnellisuuden etsimisessä tai vaikka kunnon kehittämisessä. Kunhan sinulla on syy.

 

ME & MUUT

Tutkijat ovat vetäneet lisää hassuja johtopäätöksiä ihmisten kirjoituksista. Nunnien lisäksi on tutkittu ammattikirjailijoiden elämänkertoja. Mitä enemmän sana ”Minä” toistuu, varsinkin verrattuna sosiaalisempiin sanoihin, kuten ystävä, me, kaikki, sisko ja kollega, sitä aikaisemmin kolkuttaa kuolema ovelle.

Mutta on onneksi muutakin tietoa kuin elämänkertojen pläräilyä. Useaan otteeseen on huomattu, että ihmissuhteet ja sosiaalisuus on tärkeässä osassa pitkää ikää. Naimisissa olevat elävät yksineläjiä pidempään. Yksi mahdollinen syy tähän syntyy jakamisesta. Ilman kaksimielisyyksiäkin, sosiaalisen tuen, avun ja hyveiden jakamisen on todettu olevan hyväksi pitkälle elämälle. Sen sijaan vastaanottamisesta tulokset ovat ristiriitaisia. Hyväntekeväisyys, muiden auttaminen ja hyvän elämän tavoittelu tuovat muutenkin onnellisuutta elämäämme, joka ehdottomasti auttaa asiaa. Tästä on paljon veikeää tutkimustietoa, jonka jaan kanssanne myöhemmin.

 

LIIKE

Laadukas liike on lääkettä. Aktiivisuus ja liike ovat tärkeässä osassa pitkää ikää, minkä kaikki tuntuvat tietävänkin: Vanhemmat ihmiset pitävät liikuntaa ja hyvää kuntoa tärkeänä. Kumma kyllä, mitä enemmän vanhenemme, sitä vähemmän liikumme. Ehkä tämä johtuu kehon toimintakyvyn heikkenemisestä. Toisaalta taas meillä on ikävä taipumus toivoa ja uskoa hyviä asioita, samalla kuitenkin jättäen ne toteutumatta.Ehkä me teemme ne myöhemmin.

Huomasin itse vanhainkodissa saman ilmiön: ne jotka olivat aktiivisia, pärjäsivät muutenkin paremmin itsenään. Samaa löysivät tutkijat jotka tarkastelivat Kreikan Ikarian saarten väestöä, joissa jopa 60 % kaikista yli 90-vuotiaista olivat aktiivisia.

Toinen on esimerkiksi liikunnan positiivinen vaikutus vastustuskykyyn sekä vähentävä vaikutus koettuun stressiin. Tämän takia mahdollisesti kuvanveistäjät elivät 1550-luvulla taiteilijoita pidempään.

 

SAFKA

En lähde eristämään mitään dieettiä, vaan viittaan sinut tarkastamaan enemmänkin niitä perustoja, jotka kaikilla maailmaa ja pitkää ikää parantavilla ruokavalioilla on yhteistä. Muutamat taika-aineet, kuten kahvi ja kurkuma voivat jeesiä, mutta suurimmalla osalla aineista merkitys on hyvin pieni tai jopa epävarma.

On kuitenkin jotain muuta. Tämä ilmiö on huomattu ensinalkuun rottakokeilla, mutta ilmeisesti kalorirajoittaminen on pätevä keino hidastaa ikääntymistämme. Eli välillä olisi hyvä ollakin hieman pienemmällä ruokavaliolla. Joko paasto tai kalorirajoitteinen syöminen ovat molemmat pidentäneet pienten hiirulaisten ikää.

Yksi syypää on entsyymit nimeltä SIRTit. Näitä pyörii kehossa seitsemän erilaista, ja niillä on paljon eri tehtäviä. Muutamat niistä korjailevat solujamme, vaikuttavat aineenvaihdunnassa ja suojaavat ikäviltä sairauksilta. Kalorien rajoittaminen ja paastoaminen voi mahdollisesti korostaa näiden korjaajien määrää kehossasi. Pieni nälkä silloin tällöin auttaa elämään pitkään!

 

UNI

Mikä mahtava syy pitää siestaa! Hieman ironista kyllä, käyttämällä pienen palasen päivästäsi torkkumiseen tuo lisää palasia elämäsi loppupäähän. Esimerkiksi Ikarian populasta kaikki torkkuivat päiväunia, ja ne on päässeet jo yli 90 ikävuoden. Tässä toki pitää huomioida että vanhat ihmiset saattavat muutenkin nukkua päivisin enemmän, mutta onneksi taustalla on muuta materiaalia.

Unen määrän lisäksi myös laadulla on väliä. Eli jos kiskaiset laadukkaat pienet päiväunet silloin tällöin tai nukut yösi oikein hyvin, voit siltä saralta odottaa pidempää elämää. Kaikki me kaipaamme tässä hektisessä ja stressaavassa arjessa pientä lepoa ja mielenrauhaa. Mikä siihen on parempi kuin päikkärit? (Lisää ideoita unesta löydät muuten TÄÄLTÄ & TÄÄLTÄ)

 

YHTEENVETO KOHTI PITKÄÄ ELÄMÄÄ

Kaikki nämä seikat ovat ehdottomasti kytköksissä toisiinsa, molemmin päin. Optimistit liikkuvat enemmän, ovat onnellisempia ja todennäköisemmin parisuhteessa. Hyvin nukkuvat liikkuvat enemmän ja enemmän liikkuvat nukkuvat paremmin. Myös syömisen, liikkumisen ja unen välillä on vahva sädekehä. Kaiken taustalla on tarkoituksenhakuisuutemme ja halumme saada jotain aikaan.

Tässä joulua odotellessa viisi pientä askelta jotka voit tehdä vaikka tänään:

  1. Käy kävelyllä. Tai tee pieni joogatreeni. Liiku vähintään 15 minuuttia.
  2. Ota päiväunet. 15–30 minuuttia riittää oikein hyvin.
  3. Tee hyvä teko. Kiitä jotakuta, lahjoita jotakin, vaikka sitten aikaasi. Kaikki käy. Hymy muiden kasvoilla tuo hymyn sinunkin kasvoillesi.
  4. Miksi teet, mitä teet? Kirjoita ylös mitä oikeasti haluat tehdä ja miksi. Se voi tässä tapauksessa pelastaa henkesi.
  5. Älä stressaa. Steven Pressfieldin sanoin, lopussa koittaa menestys. Asiat kyllä järjestyvät parempaan päin. Ole toiveikas tulevaa vuotta kohtaan ja lähesty sitä leuka pystyssä.

Minulla on vielä kuudeskin hieno idea, joka parantaa arkeasi ja mahdollisesti myös pidentää ikääsi. Jaan idean sunnuntain uutiskirjeessäni. Voit tilata uutiskirjeen tuosta lähteiden alapuolelta. Et saa lainkaan mainospostia meiltä, vaan viikoittaisen pienen ideapankin joka sunnuntai täynnä kaikkea kivaa. Kokeile ihmeessä, lähes sata muutakin ihmistä on siitä tykännyt!

Lähteet:
1. Brown, S. Nesse, R. Vinokur, A. Smith, D. 2003. Providing Social Support May Be More Beneficial Than Receiving It: Results From a Prospective Study of Mortality
2. Craciun, C. Flick, U. 2015. “I want to be 100 years old, but I smoke too much”: Exploring the gap between positive aging goals and reported preparatory actions in different social circumstances
3. Cohen, S. Pressman, S. 2007. Use of social words in autobiographies and longevity.
4. Danner, D. Snowdon, D. Friesen, W. 2001. Positive emotions in early life and longevity: findings from the nun study.
5. Dew, M. ym. 2003. Healthy older adults' sleep predicts all-cause mortality at 4 to 19 years of follow-up.
6. Fry, P. Debats, D. 2011. Cognitive Beliefs and Future Time Perspectives: Predictors of Mortality and Longevity
7. Giltay, E. Gelejinse, J. Zitman, F. Hoekstra, T. Schouten, E. 2004. Dispositional Optimism and All-Cause and Cardiovascular Mortality in a Prospective Cohort of Elderly Dutch Men and Women
8. Greenspan, P. Heinz, G. Hargrove, J. 2008. Lives of the artists: differences in longevity between old master sculptors and painters 
9. Hill, P. Turiano, N. 2014. Purpose in Life as a Predictor of Mortality across Adulthood
10.Holt-Lunstad, J. Smith, T. Layton, B. 2010. Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review
11. Levy, B. Slade, M. Kunkel, S. Kasl, S. 2002. Longevity increased by positive self-perceptions of aging.
12. Panagiotakos, D. ym. 2011. Sociodemographic and Lifestyle Statistics of Oldest Old People (>80 Years) Living in Ikaria Island: The Ikaria Study
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…