Periksi ei anneta – Sisukkuuden tarina

running-track-1306518-1598x1062

Lentävä suomalainen Paavo Nurmi oli jo saavuttanut kultaa Amsterdamin Olympialaisissa vuonna 1928. Mutta yksi mitali ei riittänyt. 10,000 ja 5,000 metrin kisojen lisäksi hän alkoi vielä valmistautua 3,000 metrin estejuoksuun. Mutta tässä kilpailussa tapahtui jotain järkyttävää: Nurmi kaatui ensimmäiseen vesiesteeseen. Tässä kisassa, jossa jokainen sekunti oli tärkeä, Nurmi itse taisi olla ainut joka uskoi enää mihinkään muuhun kuin pettymykseen. Hän nimittäin lähti juoksemaan määrätietoisesti kohti voittoa. Ohittaen juoksijoita yksi kerrallaan, Paavo juoksi lopulta eränsä voittoon. Hän voitti lopulta finaalissa myös olympiahopeaa.

Meillä on Sisua. Paavo Nurmi toimi esikuvanamme, samoin talvisodan sinnikäs taistelumme sekä Suomen jatkuva kylmyys ja pimeys. Meidät on luotu olemaan periksiantamattomia. Tänään avaamme tarkemmin sisua ja sisukkuutta. Sinun tulee nimittäin käyttää sitä hyödyksesi myös elämäntavoissasi.

 

TAVUTTAMISTA & SOTIMISTA

Angela Duckworth kirjoitti loistavan kirjan ja on tutkinut paljon sisukkuutta.  Hän huomasi sen merkityksen opettaessaan lapsia: osa oppilaista menestyi ja osa ei, mutta sillä ei tuntunut aina olevan tekemistä älykkyyden kanssa. Vaikka lapsi oli todellakin fiksu ja edistynyt, ei se tarkoittanut että hän olisi välttämättä pärjännyt haasteita kohdatessaan.

Sisukkuuden tutkimuksien muita lähtökohtia löytyy muun muassa jenkkilaivaston kovimmista koulukunnista. Olet varmasti kuullut kaikenlaisia tarinoita näistä kovista armeijan koulutusosastoista, jossa elämä muuttuu hetkeksi aikaa puhtaaksi helvetiksi. Todella vähän unta, jatkuvaa liikuntaa ja psyykkistä stressiä. Kuinka yksilö selviää tällaisista olosuhteista? Kyse ei ole taidosta, tavoitteista tai geeneistäsi. Kyse on sisukkuudesta. Mutta kyse ei ole vain karskeista jenkkisotilaista tai pienistä koululaisista. Duckworth on lisäksi tutkinut kaikenlaisia arjen sankareita yliopisto-opiskelijoihin, esikaupunkialueen opettajiin ja tavutuskilpailun mestareihin. Sama ilmiö löytyy kaikkialta: sisukkuus ja periksiantamattomuus voittaa taidon ja perimän milloin vain. Vanha sanonta kokoaakin ilmiön hyvin:

”Kova työ voittaa taidon jos taito ei tee kovaa töitä.”

Mitä sisukkuus sitten on? Sisukkuus on intohimoa ja periksiantamattomuutta pitkän aikavälin tavoitteita kohtaan. Kyse on siis kestävyydestäsi tehdä kovaa töitä jonkin asian eteen. Se on siis enemmän kuin loistava tapa kuvata elämäntapamuutoksen tärkeimpiä vaikuttajia. Elämäntapamuutoksen rakentaminen on nimittäin vaikeaa. Tulet todennäköisesti epäonnistumaan ja kohtaamaan pettymyksiä useitakin kertoja. Joudut kamppailemaan kovaa ja pitkäjänteisesti jotta saat pidettyä uudet tapasi ja jotta vältät repsahtamisen.

Sinun tulee olla sisukas jotta jaksat lähteä liikkeelle silloinkin kun ei huvita, tai tehdä terveellisiä valintoja silloinkin kun haluaisit sikailla. Sisukkuuden onkin osoitettu olevan tärkeä tekijä fyysisessä aktiivisuudessa, etenkin kovemman tehon liikunnan kanssa.

 

MITTAA SISUKKUUTTASI

On olemassa kysely joka mittaa sisukkuuttasi. Tässä on pieni tiivistelmä kyselyn peruspohjasta. Siinä pääset kysymään itseltäsi, kuinka hyvin nämä lauseet kuvaavat sinua:

  1. ”Lopetan mitä ikinä aloitankaan”
  2. ”Kiinnostukseni muuttuvat vuodesta toiseen”
  3. ”Takaiskut eivät lannista minua pitkään”
  4. ”Olen tunnollinen ja kova työskentelijä”
  5. ”Asetan usein tavoitteen mutta myöhemmin päätän vaihtaa tavoitettani”
  6.  ”Olen saavuttanut tavoitteen tavoitteen joka on vaatinut vuosia saavuttaa”
  7. ”Olen selvinnyt takaiskuista voittaakseni tärkeän haasteen.”

Jos kiinnostuksesi muokkautuvat vähän väliä, tai jos päätät vaihdella tavoitteitasi niiden asettamisen jälkeen, ovat nämä merkkejä pienemmästä sisukkuudesta. Jos taas koit että muut kyssärit kuvasivat sinua hyvin, olet pääasiassa sisukas tyyppi. Sisukkuuskyselyn pääpaino löytyy pitkäjänteisyyden, intohimon ja motivaation sekä epäonnistumisten hyväksymisen juurilta. Mutta älä hätäile jos et vielä saanut sisuukkuuskyselystä rohkaisevia tuloksia. Sitä nimittäin voidaan lisätä.

 

KUINKA SAADA LISÄÄ SISUKKUUTTA?

Viime viikolla käsittelin ehkä tärkeintä seikkaa sisusta ja sisukkuudesta: kyse ei ole vain perimästä ja perusluonteestasi, vaan sisukkuus on harjoitettava ominaisuus. Sisukkuuden kehittäminen rakentuu neljän asian ympärille: Tarkoitus, Omistautuminen, Hyväksyntä ja Kasvu. Tässä ajatukseni jokaisen kohdan kehittämiseen:

Tarkoitus. Miksi teet mitä teet? Taas kerran päädymme miettimään tarkoitustamme liikkua ja syödä hyvin. Mikä meitä siihen motivoi? Jotta pystyt roikkumaan mukana pitkään, on sinulla oltava syy pitää kiinni. Istu siis alas ja mieti miksi liikut.

Omistautuminen. Et tule todennäköisesti olemaan hyvä heti alussa. Muutos saattaa vaatia todella paljon sinulta. Ratkaisu on polttaa laivasi. Omistaudu täysin toiminnallesi. Älä lähde yrittämään puolivaloilla, vaan pistä ajatuksesi ja toimesi täysillä kohti tavoitettasi. Vasta tällöin näet, miten sisukas olet. Lyhyellä aikavälillä ei omistautuminen saati sisukkuus ole tarpeen. Omistaudu johonkin vuodeksi, tai puoleksi vuodeksi, tai edes kolmeksi kuukaudeksi. Sitten vasta näet mitä tapahtuu ja kuinka kovaksi sinut on rakennettu.

Hyväksyntä. Tulet varmasti epäonnistumaan. Kaikki niin tekevät. Nyt on vain pakko kaivaa kliseitä laukusta ja pyytää nousemaan ylös. Tarvitset hyväksyntää ja toivoa. Liikunta ja terveellinen syöminen voi välillä tuntua vaikealta ja epämukavalta, mutta se tunne tulee vain hyväksyä hiljalleen. Sinun pitää olla valmis jatkamaan vastoinkäymisistä huolimatta, koska elämä tulee kyllä heittämään niitä eteesi.

Kasvu. Kaiken voi oppia. Asennoidu siihen että tulet kyllä kehittymään. Tulet hiljalleen olemaan sisukkaampi. Tee kovia töitä. Opitun ahkeruuden mukaan tämä on ainut tie oppia tekemään kovaa töitä. Varmista että joka kuukausi pyrit tekemään jotain joka haastaa sinua ja vie sinua lähelle epäonnistumisen reunaa tai yli. Kehitys tulee vasta kun tietyt rajat rikotaan, eivätkä ne löydy mukavuusalueeltasi.

Jos haluat lähteä muuttamaan elämäntapojasi, pitää sinun olla sisukas. Jotta sinusta voi tulla sisukkaampi, tulee sinun tietää miksi teet asioita, omistautua ja haastaa itseäsi joka viikko. Tämä on ainut tie pysyviin muutoksiin ja jatkuvaan kehitykseen.

Lähteet:
Duckworth, A. 2016. Grit: The Power of Passion and Perseverance
Reed, J. A Survey of Grit and Exercise Behavior
Reed, J. Pritschet, B. Cutton, D. 2013. Grit, conscientiousness, and the transtheoretical model of change for exercise behavior
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…