Kovan työn kautta

big-rock-1459534-1599x1070

Aleksis Kiven Seitsemää veljestä lainaten, Voimallinen tahto vie miehen läpi harmaan kiven. Ihmisen tahdolla ja kovalla työllä pystytään saavuttamaan melkoisia asioita. Se on myös osa suomalaisuutta, me olemme kovanahkaista kansaa. Mutta kyse ei siltikään ole sisäsyntyisestä ominaisuudesta. Puhutaan tulevat viikot sisusta ja kovasta työstä. Kuin tahdonvoima, sekin on taitolaji: Et opi tekemään kovaa työtä ilman että teet kovaa työtä.

Monesti liikunta- ja etenkin fitnesskulttuuri on täynnä tällaista motivaatiota: pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja puskea läpi. Kyse on vaan siitä ettemme halua sitä tarpeeksi kovasti ja sen sellaista. Ihan ymmärrettävää, koska elämäntapamuutos ja etenkin sen ylläpitäminen on todella vaikeaa. Tämähän vaatii vaan kuria, eikö? Nojoo, mutta asia ei tietenkään ole niin yksinkertainen. Kyse ei ole vain siitä, että yhtäkkiä alkaisit puskea kovempaa kuin ikinä olet puskenut. Me emme ole tänään potkimassa sinua perseelle, mutta me olemme saamassa sinut polkusi alkuun. Ala tekemään enemmän haastavia asioita. Motivoija Les Brown sanoo sen paremmin kuin minä:

”Jos teet sitä, mikä on helppoa, elämästäsi tulee vaikeaa. Jos teet sitä mikä on vaikeaa, elämästäsi tulee helppoa.” – Les Brown

OPITTU AHKERUUS

Opitun ahkeruuden teoria kertoo juuri tätä: Kun teet kovasti töitä ja saat siitä palkkion, olet valmiimpi tekemään kovasti töitä myös jatkossa. Kun opit tekemään vaikeita asioita, ei tästä helpompien asioiden tekeminen vaadi juuri vaivaa. Tämä ei ole vain inspiraatiota ja motivaatiota, vaan kyseessä on tutkimustiedon kautta rakennettu teoria. Sinä pystyt käyttämään tätä hyödyksi niin painonpudotuksessa, kunnon kohotuksessa kuin vaikka työ- tai koulutehtävissäkin.

Olen seminaareissamme ja teksteissämme tästä puhunut, mutta liikunta ja fyysinen harjoittelu ovat parhaita asioita parantamaan tahdonvoimaasi ja työsi laatua. Kun teet kovaa työtä salilla tai lenkkipolulla, kääntyy tämä myös muuhun toimintaasi: Rakennat suurempaa tulevaisuusnäkemystä ja pystyt helpommin torjumaan tavoitteidesi vastaiset valinnat. Tämä fyysisen suorittamisen yhteys näkyy myös muita reittejä: Puristamalla käden nyrkkiisi voit välttyä huonoilta ostoksilta kauppareissulla. Outoa kyllä, samasta syystä ne tupakoitsijat, jotka pystyvät pidättämään hengitystä pidempään, onnistuvat todennäköisemmin tupakoinnin lopettamisessa.

Näiden puheiden perusteella luulisi siis että kannustamme kovaa hikirääkkiä ja tappotreeniä? Sehän kovettaa luonnetta ja saa sinut tahdonvoiman supermestariksi? Ei aivan. Fyysisen aktiivisuuden puolella asia ei ole niin yksinkertainen: Kovempi treeni ei tutkimusten mukaan saa aikaan kovempaa yritystä.

Kyse on palkkiosta. Opitun ahkeruuden periaatteen mukaisesti kova, palkitseva työ saa aikaan taipumusta koviin töihin. Jos palkkio jää puuttumaan, on epätodennäköistä että jatkaisimme kovan työnteon linjalla.

Kova treenaaminen ei johda kovempaan suorittamiseen, koska me saamme suuremman nautinnon ja palkkion kevyemmästä treenistä. Liikunnan mielekkyys on erittäin tärkeässä osassa motivaatiotasi. Ja tässä tapauksessa puhun lähinnä kestävyysharjoittelusta. Ikävä kyllä voimaharjoitteluun liittyen tällaista tutkimusta ei ole tehty. Mutta väittäisin, että salillakin treenatessa sopivan haastava ja kehitykseen pyrkivä harjoittelu olisi kaikista palkitsevinta. Itsensä tomuksi jauhaminen sen sijaan vaatii jatkuvaa sisua ja saattaa jopa hiljalleen himmata motivaatiotasi.

Liikkuminen itsessään kysyy paljon tahdonvoimaa ja motivaatiota, koska sillä ei ole sisäsyntyistä tarkoitusta. Liikkeelle lähtö on aluksi kovan työn takana. Mutta kevyempi, aerobinen liikunta on nautinnollista. Se on palkitsevampaa kuin kova treeni. Se ei täysin kuluta kaikkia voimavarojasi. Kova treeni, intervallit ja raaemmat kestävyyslenkit ovat epämukavia. Ne aiheuttavat pahoja tuntemuksia, palkkio niistä jää paljon hämärämpään. Toki jos pidät siitä niin anna palaa, mutta aloittavalle liikkujalle kevyempi on parempi. Kovempien treenien aika on myöhemmin.

 

RAIVAA POLKUA

Ihmiset jotka liikkuvat enemmän. kokevat vähemmän haasteita liikkumisessaan. Heidän on helpompi lähteä treenaamaan. Enemmän liikkuvat ovat luoneet itselleen ahkeruuden kulttuurin. Heillä on kasvanut sisu liikkua tilanteesta huolimatta, koska he ovat jo tottuneet liikkumaan niin paljon.

Toistot ovat avain. Kehosi ja mielesi tottuvat siihen mitä teet. Jos vain kerran annat palaa kunnolla, saattaa suoritus jatkossa jopa huonontua, mutta jos rakennat ahkeruudesta ja kovasta työstä tavan, voit odottaa samanlaisia tuloksia myös muissa tehtävissä. Jos joka kerta kävelet metsästä samaa kohtaa, raivaat siihen polun. Samaa tapahtuu aivoissasi ja elämäntavoissasi. Jos pitäydyt haastavissa asioissa joka päivä ja joka viikko, alkaa polku muodostua. Tehtävästäsi tulee kokoajan helpompi ja pienemmät asiat vaativat vähemmän vaivaa.

 

RAKENNA KULTTUURI

Sinun tulee rakentaa ympärillesi korkean suorittamisen kulttuuri. Itse työ ei välttämättä helpota. Mutta sen tekeminen ja valinta joka sysää sinut eteenpäin tulee helpottamaan. Sinä yksinkertaisesti totut kovaan työhön. Se ei välttämättä tunnu yhtään helpommalta, eikä huvita yhtään sen enempää, mutta totut siihen. Saat sisua painaa eteenpäin. Kerta ei riitä. Elämäntavat rakentuvat toistojen kautta.

Kiinnitä huomiota siihen mitä liikunta sinulle antaa. Muista, että kova työ ilman palkkiota ei kannusta jatkamaan. Palkkiosi saattaa olla vasta kuukausien tai viikkojen päässä, tai sitten se voi olla liikunnan jälkeinen tunnepomppu, joka usein syntyy kun treeni on tehty. Nappaa tästä kiinni. Se kannustaa sinua tekemään taas kerran asioita kovemmin.

Jotta saat kaiken irti opitusta ahkeruudesta, on sinun tärkeää haastaa itseäsi. Kokoajan hieman enemmän. Ota pieniä saavutuksia sieltä mistä vain saat. Kokeile tehdä vähän kovemmin töitä joka viikko ja joka kuukausi. Huomaat kyllä kuinka pienet yksinkertaiset asiat ympärilläsi alkavat muuttua helpommiksi.  Lopulta liikkuminen ei ole enää ongelma. Olet päässyt läpi harmaan kiven, ja on aika jatkaa matkaa.

facebook

Lähteet:
1: Brown, R. Lejuez, C. Kahler, C. Strong, D. 2002. Distress Tolerance and Duration of Past Smoking Cessation Attempts
2: Bustamante, E. Davis, C. Marquez, D. 2014. A Test of Learned Industriousness in the Physical Activity Domain
3: Cameron, J. Pierce, D. So, S. 2004. Rewards, Task Difficulty, and Intrinsic Motivation: A Test of Learned Industriousness Theory
4: Converse, P. DeShon, R. 2009. A Tale of Two Tasks: Reversing the Self-Regulatory Resource Depletion Effect
5: Duckworth, A. 2016. Grit: The Power of Passion and Perseverance.
6: Ekkekakis, P. Parfitt, G. Petruzello, S. 2011. The Pleasure and Displeasure People Feel When they Exercise at Different Intensities
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…