Vakka kantensa valitsee – Ystävistä ja vihollisista

bbq-1141777-1598x1453Tiedätkö mikä on Barbecuelaki? Kyse ei ole mistään, mikä saattaisi pilata grillailuasi. Nimitys tulee 1800-luvun jenkkilästä, jossa ihmiset järjestivät kaikenlaisia grillikestejä ja pihabileitä, jossa ihmiset söivät ja joivat niin paljon kuin sielu sieti. Barbecuelaki liittyykin jälkimmäiseen, ja on havaittavissa vielä nykypäivänäkin: Jos kieltäydyit kiskomasta viinaa, olit rikkonut etikettiä ja samalla tätä kirjoittamatonta lakia.

Tämä teksti olisi ollut mukavampi aloittaa sillä ajatuksella, että kaikki ympärilläsi olevat ihmiset tukevat muutostasi. Näin ei kuitenkaan ole. Tulet aina kohtaamaan ihmisiä, jotka nauravat uudelle harrastuksellesi, moittivat sinua valinnastasi syödä paremmin ja yrittävät palauttaa sinut takaisin ”normaaliin maailmaan”, mikä ikinä se onkaan.

 

SEURA TEKEE KALTAISEKSEEN

Ympärilläsi olevat ihmiset ovat vahvoja vaikuttajia sinun omiin asenteisiisi, niin hyvässä kuin pahassakin. Vanha sanonta ”Vakka Kantensa valitsee” perustuu juuri tähän ilmiöön. Et pääse sitä pakoon. Kumma kyllä monet lähipiirisi yksityiskohdat korreloivat vahvasti kanssasi: aktiiviset ihmiset pyörivät aktiivisten ihmisten kanssa, hoikat hoikkien kanssa jne. Tämä on melkoisen pitkä kaninkolo, joka kumpuaa tarpeestamme kuulua johonkin joukkoon.

Kun hengailet ihmisten kanssa, jotka eivät halua liikkua tai panostaa hyvinvointiinsa, olet outolintu. Et kuulu joukkoon. On hyvin huolestuttavaa, kuinka suuresti tämä voi vaikuttaa käytökseemme.

Jos sinun kaltaisesi ryhmä hyljeksii sinua, olet paljon taipuvaisempi matkimaan ja samaistamaan toimintaasi heidän mukaisekseen. Tarve kuulua joukkoon on niin vahva. Eli esimerkiksi kun pyrit aloittamaan liikuntaa epäaktiivisten ihmisten ympäröimänä, on sinulla suurempi houkutus itsekin skippailla treenejä. Toisella puolella tätä kolikkoa esimerkkinä voidaan ottaa ryhmäliikkujamme: porukka, joka on jo pitkään treenannut yhdessä ja luonut todella vahvoja tapoja ja voimakkaan kulttuurin hyvinvointiin ja aktiivisuuteen. Silloin kun olet väärässä porukassa, rupeat mieluummin myötäilemään aivan toisia ajatusmalleja, jotka saattavat lannistaa motivaatiotasi toimia.

 

KASVATTEKO YHESSÄ VAI KUIHDUTTEKO YHDESSÄ?

Törmäät jatkuvasti läheistesi sekä muiden ihmisten kanssa keskustellessa positiiviseen ja negatiiviseen sosiaaliseen vaikutukseen. Kaiken kaikkiaan löydämme kuusi mahdollista sosiaalista vaikutusta näistä kommenteista.

Miinuspuolelta löydämme hillitsevän, oikeuttavan ja kritisoivan käytöksen. Nämä kolme palautteen laatua pyrkivät ajamaan sinua raiteiltaan. Ne eivät tarkoita mitään hyvää, vaikka saattavat sinua ensin hämätä niin. Tähän kuuluvat juuri ne ihmiset, jotka turhan usein pelottelevat ylikunnolla ja loukkaantumisilla (tälle on toki paikkansa). Ne, jotka lyttäävät ideasi tehdä terveellisiä valintoja ravintolassa. He ihmettelevät kun sanot, ettet pääse mukaan tänään, koska pitää treenata. Ne, jotka kertovat ettet sinä ole hyvä. Nämä kommentit ovat myrkkyä.

Sen sijaan, hae ja pyydä ihmisiltä tukea. Positiivisen vaikutuksen piiriin kuuluvat yhteistyö, tieto ja arvostus.

Yhteistyötuessa ystäväsi on mukana muutoksessasi. Hän tukee valintojasi, ja saattaa jopa olla se, joka raahaa sinut salille silloin kun sinua ei kiinnosta. Ystäväsi voi myös olla esiomistautumisen kohde, eli henkilö jolle olet vastuussa toimistasi. Tämän takia järjestämme pienryhmävalmennuksia ja ryhmäliikuntoja sekä kannustamme kertomaan projektista ystäville.

Toisinaan joku järkeilee tilanteen puolestasi ja kertoo miksi sinun pitää tehdä tiettyjä asioita. Tämä on tiedollista tukea. Ihminen ei tosiaan ole aina järkevä otus, joten tällainen ystävä on tarpeen. Positiivinen vaikutus ei ole vain kehumistasi tai tsemppaamista, se on myös eteenpäin potkimista ja huonojen valintojen estämistä. Tiedät suurimman osan oikeista valinnoista, et vain aina toimi niiden mukaan. Sinulla on siis parempi olla joku, joka tönii sinua oikeaan suuntaan.

Muutos saattaa ajaa sinut melkoiseen itsekriittisyyteen. Emme aina näe arvoamme. Arvotuki pitää sinun itsetuntosi ja arvosi yllä silloinkin kun kohtaat haasteita. Sinä tarvitset tunnustusta muutoksen aikana, muuten motivaation löytäminen voi olla haastavaa. Tämänlainen tuki on ehkä tavallisin, eikä sitä sovi yhtään väheksyä.

Useammat tutkimukset ovat löytäneet läheisten ja ystävien tuen olevan tärkeä niin riippuvuuksista, ylipainosta kuin muistakin elämäntavoista irti taistellessa: Ihan vain kolmen läheisen tuki liikunnan aloittamisessa tai painon pudottamisessa on todettu olevan riittävä auttamaan sinua onnistumaan.

 

MITÄ TEHDÄ SEURAAVAKSI?

Tärkeintä on ymmärtää, että kaikki ihmiset eivät ole mukana tukemassa matkaasi. Katso ympärillesi, ja tarkastele millaiset voimat sinuun vaikuttavat. Tässä tärkeitä pointteja sosiaalisesta vaikutuksesta:

  • Seura tekee kaltaisekseen. Sinulla on suuri tarve kuulua johonkin joukkoon, ja toimit usein alitajuntaisesti heidän tapojensa mukaan. Mieti siis millaisessa porukassa liikut. Jos mahdollista, ota ystävä mukaan muutokseesi.
  • Pyydä tukea moittimisen sijaan. Kuuntele tarkkaan niitä sanoja joita sinulle sanotaan, sitten vasta päätä onko se käsittelyn arvoista. Välillä saat kuulla kritiikkiä, hillintää tai oikeutusta hakevaa kommenttia. Tämä ei vie sinua eteenpäin. Pyydä mieluummin lähimmäisiäsi näkemään tilanteesi ja tavoitteesi. Tarvitset arvostusta, rohkaisua ja oikaisua. En sano, että sinun tulisi kieltää kaikki kritiikki. Käsittele se. Onko se rakentavaa, voitko tehdä sen mukaan muutoksia?
  • Ole itse positiivinen vaikuttaja. Tämä ei tarkoita mielistelyä tai jatkuvaa positiivisuutta, vaan kannustusta, arvostusta ja ohjaamista. Sinun tukesi voi olla yllättävän tärkeää. Mitä tärkeintä, vältä arvostelua ja pyri ymmärtämään mitä toinen on tekemässä.

Mutta ystävien kanssa liikkumisessa on muutakin. Varmasti olet kuullut termin ”juoksijan hurmos” jossakin välissä. Mutta tiedätkö mikä on soutajan hurmos? Soutajan hurmoksella on vahva vaikutus liikuntasuorituksessasi, ja se voi ehdottomasti auttaa sinua pääsemään elämäsi kuntoon. Kerron tästä ideasta tarkemmin sunnuntain uutiskirjeessämme. Jos haluat lukaista ajatukseni, kirjaa itsesi mukaan alapuolen palkista. Saat samalla ilmaiseksi kehutun e-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”.

facebook

Lähteet:
1: Baumeister, R. Willpower
2: Baumeister, R. Leary, M. 1995. The Need to Belong: Desire for Interpersonal Attachments as a Fundamental Human Motivation
3: Lakin, J. Chartrand, T. Arkin, R. 2008. I Am Too Just Like You - Nonconscious Mimicry as an Automatic Behavioral Response to Social Exclusion
4: Wing, R. Jeffery, R. 1999. Benefits of recruiting participants with friends and increasing social support for weight loss and maintenance.
5: Powers, T. Koestner, R. Gorin, A. 2008. Autonomy support from family and friends and weight loss in college women.
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…