Sanotaan että menestys jättää jälkiä. Uskon tähän vahvasti. Oikeita vastauksia ei taida olla olemassa vain yhtä kappaletta. Sen sijaan, huipulle on monta tietä. Kuitenkin, monet näistä seikoista sisältävät hyvin paljon samoja piirteitä ja ominaisuuksia. Lukemalla tämän artikkelin ei sinun tarvitse enää ostaa yhtäkään dieettikirjaa tai hypätä yhteenkään villitykseen.
”Hyvinvoinnin jäljillä” on uusi artikkelisarja, joka kartoittaa hieman kaikkea lukemaamme ja kokemaamme, ja tarkastelee isompia kokonaisuuksia joita hyvinvoinnin ja paremman terveyden sekä onnistuneen muutoksen takana on.
Luen suhteellisen paljon. Artikkeleita, tutkimuksia, kirjoja, kaikki käy. Tämä kasaa minulle törkeän määrän informaatiota. Tavoitteenani on suodattaa sitä teille. Siitä syntyy Hyvinvoinnin jäljet.Kyseessä on iso läjä omia havaintojani ja kokemuksiani. Voitte myös jakaa omianne tai kommentoida nykyisiin!
Tänään pureudutaan ruokailutottumuksiin. Ravitsemus itsessään on aika hassu maailma. Kukaan ei toisinaan tunnu olevan samaa mieltä. Siinä missä tämä on hyväkin asia, aiheuttaa se paljon ongelmia. Ruoka-aineita demonisoidaan lähes poikkeuksetta, uusia syömismetodeja keksitään joka viikko sekä ratkaisevia pikkumolekyylejä painonpudotukseemme löydetään kokoajan…
Mitä enemmän vaihtoehtoja näkökenttääsi kasautuu, sitä vaikeammaksi päätöksentekosi muuttuu ja sitä enemmän pelkäät katuvasi valintojasi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että teet helpommin huonoja valintoja, etkä pysy päätöksissäsi vaan hyppelet sinne tänne saavuttaen nollatuloksia. Ilmiötä kutsutaan valintakatumukseksi, ja se on esillä jokapäiväisessä toiminnassamme. Pikkudetaljien sijaan, kaiken tämän informaation seasta haluan että näet kokonaisuuksia.
Minulle on lopulta aivan sama minkä polun valitset, mutta harkitse näitä seikkoja kun lähdet kasaamaan ruokavaliotasi ja ravitsemustottumuksiasi. Loppu on vain semantiikkaa
1. KUKAAN EI SUOSITTELE VÄHENTÄMÄÄN KASVIKSIA
Tämä on selviö. Myönnettäköön, että karppaajat vähän pelkää hedelmiä, mutta esimerkiksi vihanneksia ei yksikään tyylisuunta toivottavasti välttele. Usein jopa kasvisten syönti vähähiilarisella ruokavaliolla lisääntyy koska pitäähän se makaronimössö jollain korvata. On olemassa heimoja ja kulttuureja joissa kasviksia ei juurikaan syödä, eli ilmankin toki pärjää. Mutta nämä kansat yleensä elävät suht äärimmäisissä olosuhteissa kuten jäätävässä pakkasessa tai kuivahkossa afrikassa. Silloin ravinto sisältää paljon eläintä, verta ja rasvaa.
Yksikään dieetti tai ravintosuuntaus ei kuitenkaan demonisoi kasviksia. Ehkä se kertoo jotain. Kaikkea muuta on aikalailla lytätty, yritetty tyrmätä ja piilottaa: proteiinia, rasvaa, hiilareita, viljoja, maitotuotteita, kananmunia…Ei kasviksia. Syystäkin:
Veget ovat ehkä suurimpia superfoodeja jota voimme syödä. Veganismi ja vegetaristit opettaa meille sen verran, että jos syömme pelkästään kasvikunnan tuotteita, saamme lähestulkoon kaikkea ravintoomme sopivasti. Vain pari tärkeää ainetta jää vajavaiseksi. Lisäksi nämä ihmeravinteet ovat lähes kalorittomia, sekä sisältävät kuitua ja vettä!
2. KUKAAN EI SUOSITTELE LISÄÄMÄÄN PITKÄLLE MUOKATTUA & JALOSTETTUA SAFKAA
Nyt mennään taas hieman aralle alueelle. Mikä muka ei nyky-yhteiskunnassa ole prosessoitua? Kaikkea prosessoidaan ja tämä argumentti tuhoaa itsensä. Ihminen on tehnyt myös kivoja tekoja safkoille, kuten lisännyt D-vitamiinia maitoomme.
Älä jää termiin kiinni, tiedät kuitenkin mitä tarkoitan. Puhun nyt simppelisti kaikesta, jota on sorkittu niin paljon, ettei se enää ole lähelläkään alkuperäistä. Puhutaan vaikka sokerista, valkoisesta jauhosta ja teollisesta roskarasvasta. Virvoitusjuomat, dieettivalmisteet, kaikki kuuluu joukkoon. Pitäkää kuitenkin mielessä, että pelkkä karkkipatukoiden tai mäkkärisafkan syöminen ei tarkoita lihavuutta, mutta rohkenisin epäillä yksilöiden terveydentilaa pitkällä juoksulla.
Ajattele siltä kantilta että suuri osa ruoastasi olisi mahdollisimman alkuperäistä. Painotus sanalle suuri osa. Tämä tarkoittaa, että vältät tuotteita joissa on paljon lupauksia paketin kyljessä. Tai aineita joiden tarvitsee perustella terveellisyyttään. Todelliset sankarit, kasvikset, liha, täysjyvätuotteet, perunat ja kananmunat eivät kehu itseään. Ne eivät hypetystä tarvitse. Tämän sanottuani, pelkän aidon ruoan ostaminen ei tietenkään ole tae terveydelle. Mutta on syytä olettaa, että ”lisää valkoista jauhoa, sokeria ja teollisia rasvoja”, on vain huono neuvo kaikille.
Tsekkaa ainesosaluetteloa ja valitse kaurahiutaleet jossa pääasiassa olisi vaan kaurahiutaleita, eikä sokeria tai muuta hedelmän kuuloista ainesta. Tee mielummin itse mehusi sen sijaan että käyttäisit mehuja, jotka 100% hedelmästä ovat muuttuneet 80% sokeritiivisteeksi. Lista on loputon!
3. KUKAAN EI SUOSITTELE SYÖMÄÄN ENEMMÄN ULKONA TAI KOKKAAMAAN HARVEMMIN
En juuri koskaan syö leipää tai kakkuja tai muita leivoksia. Miksi? Koska se on niin suuri vaiva leipoa ja vielä pahempi tuska siivota, että oksat pois. Ei vaan ole sen arvoista. Tästä on minulle suuresti apua. Jos haluan jotain ruokaa, teen sen suurimmaksi osaksi itse. Toki voisin ostaa leipää ja leivoksia kaupasta, mutta niinhän mä voin eineksiä ja pikaruokaakin. Enkä tee sitäkään: Syön pääasiassa vain itseni tai kavereiden kanssa tehtyä ruokaa, plusmiinus nollasta kahteen ulkona syötyä ateriaa kuussa.
Aikamme ja viitsimyksemme kokata on kadonnut. Suuri osa ihmisistä syö eineksiä, hakee ruokaa muualta tai vetää burgerin huoltsikalla. Se on helppoa, nopeaa ja yksinkertaista. Ei tarvitse osata mitään muuta kuin puhua ja kantaa ruoka kotiin. Ei siivoamista. Ei reseptejä tai keittotaitoa. Ja kaupan päälle vielä iso kasa kaloreita ihan ok hintaan. Michael Pollan sen sanoi: sinun ei tulisi tankata itseäsi samassa paikassa missä autosi tankkaat.
Osaammeko enää antaa arvoakaan kotona tehdylle ruoalle? Suurimman osan ajasta tämä itse kokattu ruoka on paljon korkeampaa ravintoarvoiltaan ja harvempaa kaloreiltaan, pidetään kuitenkin mielessä miten roskaruoasta saadaankin niin hyvää. Helkkari, osaammeko edes enää kokata? Aikaa siihen ainakaan ei kellään tunnu olevan, paitsi meillä. Itse olen opetellut ja opettelen yhäkin, ja kyllä sitä ainakin itselleen osaa kokata. Gordon Ramsay vetäisi varmaan lättyyn, mutta ei sinun huippukokki tarvitse olla nauttiaksesi omista safkoistasi.
YHTEENVETO
Olen usein sanonut, että menetämme paljon rahaa sen takia, ettemme ole ottanut mitään suuntausta tai ihmemetodia taustalleni. Emme UniFitin valmennuksessa puhu yhdenkään ravitsemussuuntauksen puolesta, vaan painotan ihmisen arkeen ja onneen parhaiten soveltuvaa tapaa syödä. Minullakin se saattaa vaihdella elämäntilanteiden mukaan, ja olen kyllä kokeillut kaikkea.
Onko sinulla lisättävää tähän hyvinvoinnin listaan? Olen vahvasti sitä mieltä, että ruoan laatu ja ruokailutottumukset sekä ympäristömme on tärkein muokattava elementti niin painonpudotukseen kuin hyvinvointiinkin. Jos yrität pudottaa painoa sinua lihottavassa ympäristössä tavoilla josta et nauti, tulet kääntymään takaisin. Ennemmin tai myöhemmin.
Jos tykkäsit artikkelista ja tunnet jonkun joka samojen ongelmien kanssa kamppailee, jaa tämä artikkeli myös ystävällesi! Tehdään syömisestä taas helpompaa ja yksinkertaisempaa yhdessä.