Kiireloukku, ja kuinka siitä karataan

these boots were made for working 1Kaivat itsellesi kuoppaa. Joka päivä toistat itsellesi samaa valhetta, ettet pääse omasta kuopastasi pois. Jonakin päivänä, se pitää todellakin paikkansa. Yksi suurimmista valheista joita kerromme itsellemme, on, ettei meillä ole aikaa liikkua. Todellisuus on hyvin erilainen. Kyse on asenteestasi ja näkökulmastasi. Nyt ei puhuta voimavaroista, vaan voimavarallisuudesta. Tämä artikkeli on sinulle, jolla ei ole aikaa liikkua. Sinulle, joka haluat paeta kiireloukusta. Haluan näyttää sinulle kuinka se tapahtuu.

 

ONGELMA

Treenaaminen kuluttaa älyttömän paljon kallista aikaamme. Tiedän sen. Meillä kaikilla on aikaa rajatusti. Etenkin jos erehdyt ryhtymään yrittäjäksi, ottamaan työpaikan hieman kauempaa tai tekemään vuorotyötä, on todennäköistä että sinulla on vapaa-aikaa vain muutaman pienen palikan verran.

Liikunta ei varmasti ole ykkösvaihtoehto. Tiedät suunnilleen, että kuntosalitreenit kestävät sen tunnin vähintään. Lyö siihen päälle vielä valmistautuminen, matka kuntosalille, suihku ja akuutti hetkellinen kuolema treenin jälkeen, ja palikat ovat loppu. Monet aliarvioivat liikkumisen vaatimat aikakustannukset lähtiessään muutokseen. Treeni ei vie aikaa vain sen kestonsa verran, vaan ympärille mahtuu lähes yhtä paljon kaikkea muuta sähläystä jotta edes pääset kuntoilemaan ja takaisin.

Kaiken tämän lisäksi, sitä pitäisi varmaan lenkkeilyttää koiraa, hengailla perheen kanssa ja ehtiä katsoa youtuben kissavideoiden lisäksi viimeisin Game of Thrones. On sanomattakin selvää, ettei tällaisen rytmin ylläpito tule olemaan kovinkaan mahdollista. Etkä todennäköisesti nauti siitä pätkääkään.

Jos et pysty mukauttamaan toimintaasi arkeesi, on hyvin todennäköistä että mielesi sulakkeet tulevat kärähtämään ja pahasti. Liikunnan ulkopuolisen stressin huomiotta jättäminen on hyvin yleinen virhe, joka voi pahasti romuttaa hyvinvointiasi kuin myös kehitystäsi. Harjoittelun tulisi sopia arkeesi ja mukautua elämäsi muuhun stressiin ja voimavaroihin, ei toisinpäin.

 

OMIA POLKUJANI

Olen käynyt ihan samassa loukussa. Jossakin vaiheessa pari vuotta sitten olin täyspäiväinen ammattikorkeakoulun opiskelija, orastava yrittäjä ja samalla ravintola-alan keikkatyöntekijä. Tunteja alkoi kertyä viikkoon. Kalenteri meinasi räjähtää yhdessä pääkopan kanssa. Siinä samassa piti yrittää pyörittää jonkinlaista sosiaalista elämää ja ihmissuhteita.

Tiesin vallan hyvin, ettei treenaaminen tässä tilanteessa ollut ensimmäinen prioriteetti. Siinä vaiheessa kun vuorokauden tunnit alkoivat pahasti huveta, lensivät senhetkiset treeniohjelmat ikkunasta. Loin itselleni suurimman hyödyn treenin: Kuntosaliharjoitus, jossa vähimmässä ajassa sain suurimman hyödyn. Ulos lensi näpräily, hifistely ja kikkailu. Tein vain varmasti toimivia asioita ja lähdin menemään.

Yksinkertaisesti menin kuntosalille tekemänä 1-2 tärkeintä liikettä, jonka jälkeen pistin kamppeet kasaan ja painuin ulos. Treenillä oli kestoa alle puoli tuntia. Toteutin tätä useita kuukausia. Eräs ystäväni vieläkin naljailee minulle siitä, koska minä usein sain treenini tehtyä hänen alkuverryttelynsä aikana. Mutta treeni silti toimi. Sain tuloksia, ja ennen kaikkea, sain pidettyä tapani.

 

KYSE EI OLE KESTOSTA

Vähän on aina parempi, kuin ei yhtään. Kun sinulla ei oikeasti ole aikaa mennä salille vääntämään tunnin rintahauis-pumppia, ei se tarkoita etteikö sinulla olisi aikaa tehdä jotakin. Onko kyseessä paras mahdollinen keino? Ei ole, mutta sinulla ei aina ole varaa parhaaseen. Sen sijaan että lukittautuisit ajatukseen, että vain paras kelpaa, keskity tekemään parasta mahdollista. Eli urheilijamaisen kurinalaisen treenaamisen sijasta pyri tekemään niin hyvää työtä kuin tällä hetkellä pystyt. Jokainen askel vie sinua eteenpäin, ja pitkällä juoksulla pienemmätkin teot merkitsevät paljon,

Kyse on tavoista. Kuten olen uusimmassa e-kirjassani ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa” (e-kirjan voit napata tilaamalla uutiskirjeemme etusivulta!) maininnut, elämäntavoissa toistot ja useus lasketaan. Kestolla ei ole merkitystä. Tärkeintä on, että teet jotakin.

Tapasi säilyy vahvana ja pysyy yllä kunhan ruokit sitä. Toisinaan sinulla on kovin vähän annettavaa: aikaa ei ole paljoa, mutta pystyt silti hieman sitä antamaan. Jos otat toisenlaisen reitin, ja ruokit tapaasi vain silloin kun sinulla on kunnolla siihen resursseja, et tule ikinä luomaan tapaa liikkumisestasi. Täydellisiä hetkiä ja aikoja tulee harvoin, vaikka me kuinka niihin uskoisimme.

 

RATKAISU: SUURIMMAN HYÖDYN TREENI

Lue tämä tarkkaan. Pääset kyllä irti kiireloukustasi, aika ei ole este. Pystyt tehokkaaseen harjoitteluun. Käytä suurimman hyödyn periaatteita, ja luo minimisi. Olen käyttänyt minimiharjoitteita niin urheilijoillani, kuin arjen sankareillakin. Treenit perustuvat isoihin, tavoitteillesi tärkeimpiin liikkeisiin. Viimeiset pennisi sijoitetaan siis varmoihin investointeihin. Luo suurin hyöty pienimmällä työllä.

Näillä kysymyksillä saat luotua itsellesi minimitreenin:

  1. Kuinka paljon aikaa pystyn antamaan viikoittain harjoittelulle?
  2. Mikä on tärkein tavoitteeni?
  3. Mikä on tärkein asia, joka vie minut lähemmäs tavoitettani?

Näillä kysymyksillä karsit kaiken turhan pois ympäriltäsi. Minun tapauksessani pystyin antamaan puolen tunnin treenirykäyksiä pari-kolme kertaa viikossa. Tärkein tavoitteeni oli saada lisää voimaa. Tärkein tekoni oli siis rakentaa treeni neljän isoimman voimaliikkeen ympärille. Tärkein asia oli saada vähintään kaksi raskasta sarjaa sisään jokaiselle liikkeelle viikon aikana. Kaikki muu on vain ekstraa.

Jos tavoitteenasi taas on juoksu tai kestävyysharjoittelu, voi aikasi rajoittaa toimintasi vain esimerkiksi kovatehoisiin mutta lyhyisiin harjoitteisiin. Olen suuri intervalliharjoittelun ystävä, ja sen 20 minuutin treenirykäisyt ovat auttaneet minua pysymään kelpo kunnossa kovankin kiireen alla.

 

KUULA HALTUUN

Olin kuitenkin melkoisen etuoikeutettu: Tein töitä ja opiskelin kuntosaliympäristössä. Tämä tarkoitti sitä, että sain salitreenin lyötyä jonnekin väliin ilman matkustamista ja sen verottamaa aikamaksua. Sinä et välttämättä tähän pysty. Tästä johtuen olemme luoneet sinulle ratkaisuja.

Uusin Kuula Haltuun -kahvakuulakurssimme käyttää näitä aivan samoja periaatteita, ja sisältää kattavan harjoitusohjelman lisäksi myös useamman minimiharjoitteen, jotka luovat tuloksia pienenkin ajan puitteissa.

Kahvakuula on siitä loistava treeniväline, ettei se ole riippuvainen paikasta. (Lue tästä 24 muuta loistavaa syytä kuulailla!) Kuula voi vaikka heilua toimistossasi, kotonasi tai takapihallasi. Tuhoamalla matkakustannukset, treenisi voi mahtua jopa 20 minuutin sisään. Sen verran kuka vain pystyy investoimaan arkeensa.

Tässä on pieni esimerkki erään minimiharjoitteen ensimmäisestä viikosta:

Minimi1 copy

Kuula Haltuun kurssimme on yhden viikonlopun aikana käytävä 4 tunnin mittainen pienryhmävalmennus, jossa haluamme opettaa sinulle kahvakuulailun perustekniikat ja tehokkaan sekä turvallisen harjoittelun avainasiat. Seuraavat kurssit pidetään tänä ja ensi viikonloppuna, ja mukaan mahtuu vielä!

Unohda siis aikarajoitteesi, poistu kuopastasi ja ota kuula haltuun! Lisätietoja ja ilmoittautumiset voit lyödä sähköpostiini (ville.vilen@unifit.fi)

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…