koukussa: mitä huumeaddiktio opettaa hyvinvoinnista?

huume2Tänään puhutaan huumeista. Eikä tämä nyt liity siihen että saatiin Punnitse & Säästältä sieniä ja hamppua. Vaan Ihan raa’an tason huumeista. Katsokaas, huumeaddiktion tarkempi ymmärtäminen saattaa auttaa sinua voimaan paremmin. Kuinka ihmeessä? Katsotaanpa.

Johann Hari pyöri ympäri ämpäri maailmaa ja teki vahvaa tutkimustyötä kirjoittaessaan kirjaansa Chasing the Scream, joka kertoo sodasta huumeita vastaan ja huumeaddiktiosta. Olet varmasti aina tiennyt että huumeet aiheuttaa riippuvuutta. Se johtuu jostain kemiallisista aineista pääkopassamme. Noh, alkaa hiljalleen tulla ilmi ettei kyseessä ole koko totuus. Aivojen biokemia on vain murto-osan syyllinen ja rikoskumppani. Kuka on pääpahis? Ympäristö.

HUUMEADDIKTION MYYTTI

Olen puhunut itsekin tästä aiemmin, ja Johann Hari vahvisti epäilyjäni entisestään ja tuki sitä nätisti tieteillä. Muistatteko Vietnam-tarinani? Siis sen että jenkkisoturit nappasi heroiiniaddiktion vietnamiin mennessään sotimaan, mutta kun he tulivat takaisin, kukaan ei koskenutkaan huumeisiin.

Tätä on kokeiltu myös rottakokeilla. Aseta rotta huoneeseen jossa on kaksi vesipulloa, eikä mitään muuta : Toisessa pelkkää vettä ja toisesta löydät heroiinia tai kokkelia. No mitä mahtaa käydä? Rotta vetää aineita niin kauan että kuolee. Karua, mutta todistettua. Eli huumeet aiheuttavat raakaa addiktiota ja tappaa. Mutta entä jos annamme rotalle muuta tekemistä? Kaikki huumeiden käyttäjät eivät kuitenkaan ikinä addiktoidu, joten mistä tämä johtuu? Rotat heitettiin seuraavaksi kunnon linnaan kaikkine gourmetruokineen, leikkiputkineen ja pehmeine sänkyineen. Samat vesipullot säilyi. Mitä kävi? Rotat eivät jääneet koukkuun tai tappaneet itseään. Ne otti välillä aineita mutta ei oikein edes tykänneet siitä.

MITÄ OPIN TÄNÄÄN

En lähde väittelemään huumeaddiktiosta ja sen syistä enempää. Tämä kaikki opettaa meille jotain hyvin tärkeää hyvinvoinnista ja elintavoistamme: Ympäristö on yksi tärkeimmistä tekijöistä siihen mitä teet, miten voit ja mihin olet menossa. Tapasi muodostuvat valinnoistasi, ja ympäristösi on vahva valintojesi rajaaja.

Huumeaddiktion kaltainen ympäristöongelma nähdään selkeästi myös syömisessä ja aktiivisuudessa. Ylipainoisia ja ex-ylipainoisia verrattaessa on huomattu esimerkiksi että painonsa pudottaneilla on enemmän liikuntavälineitä läheisyydessään, he myös ostavat eri ruokia ja kokkaavat itse ruokaansa enemmän.

Samoin mitä lähempänä kotiasi löytyy ruokakauppa ja mitä useammin siellä käyt, sitä suuremman määrän energiaa mussutat. Näkyville asetetut vesipullot ja hedelmät saavat sinut kuluttamaan enemmän kyseisiä tuotteita. Sama pätee myös päinvastoin.

Ota tästä käytäntö talteen ja käytä sitä hyväksesi, ja takaan että olet polulla entistä parempaan vointiin!

1: Ylipaino on normaali reaktio lihottavaan ja epäaktiiviseen ympäristöön.

Yksi suurimmista syistä, miksi meillä on ongelmia hyvinvoinnin saralla, on meidän itse luomamme ympäristö. Kaikkialle missä menet on ruokaa ja herkkua tarjolla, sinulle tarjotaan miljoona mahdollisuutta olla liikkumatta, ja hyvinvointia tukevia valintoja, sekä ajattelumaailmaa moititaan usein: ”Salaattia? Ootko jollain dieetillä?”

Tästä selviäminen ei ole helppoa, mutta en halua että voivottelet itseäsi hetkeäkään. Ymmärrä vain että elämäntapojesi muuttaminen tulee vaatimaan paljon ja ympäristösi on tärkeä tekijä ongelmissasi. Mitä paremmin ymmärrät haasteesi, sitä paremmin osaat niitä vastaan kamppailla.

2: Poista häiriötekijät: Jos sinulla on sitä kotonasi, tulet sen syömään

Tämä on yksi vahvimmista säännöistäni ravinnon saralla. Monet meistä valittavat että hyvin syöminen on vaikeaa ja samalla ostavat kaapit täyteen sipsiä ja karkkia. Mitä jos jättäisit sen ostamatta? Muuta ympäristöäsi ja poista herkut ja esteet läheltäsi. Se on niin yksinkertaista. Tai vähintäänkin laita herkut ja muut pitkälle jemmaan jonnekin jossa et niitä nää.

3: Tee siitä todennäköistä.

Minulla on kahvakuula lojumassa keskellä kämppää. Kävelen sen kohdalta usein, ja teen muutamat heilautukset. Sama pätee monilla ihmisillä leuanvetotangon kanssa: jossain ovenkarmissa se majailee ja he tekevät leuan siitä alta mentäessä. Haluan että sinäkin teet aktiivisuudesta todennäköisempää kuin epäaktiivisuudesta. Laita vihjeitä ja kannusta liikunnallista ja aktiivista tapaa. Täytä vesipullo, pue heti aamusta lenkkivaatteet, ideoita on satoja, käytä jotain niistä.

4: Kuka sinua tukee?

Ihmisten tuki on erittäin olennaista menestyksellemme. Jos sinulla on ystäviä mukanasi tai tukenasi matkalla parempaan vointiin, on onnistuminen todennäköisempää. Katso siis ympärillesi ja tee valintasi huolella. Et halua negatiivista sävyä ja epäuskoa tähän taisteluun.

Lähteet:
1: Alexander, B. 2014. The Rise and Fall of the Official View of Addiction
2: Hari, J. 2015. The Likely Cause of Addiction Has Been Discovered, and It Is Not What You Think
3: Hari, J. 2015. Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs
4: Johnson, E. Ym. 2012. Beyond nudges: Tools of a choice architecture
5: Phelan, S. Ym. What Distinguishes Weight-Loss Maintainers from the Treatment-Seeking Obese? Analysis of Environmental, Behavioral, and Psychosocial Variables in Diverse Populations.
6: Sharkey, J. Dean, W. Nalty, C. Xu, J. 2013. Convenience stores are the key food environment influence on nutrients available from household food supplies in Texas Border Colonias
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…