Mitä jos sittenkin jossittelisit?

ClownBoxChoiceApparatus_2

”Jos Pelleboksi pyytää minua katsomaan häntä ja leikkimään hänen kanssaan, niin voin vain olla katsomatta ja sanoa: Ei, en katso sinua!” Näin puhui eräs esikoululainen 1970 luvun puolivälissä. Hän auttaa sinua saavuttamaan uuden vuoden lupauksesi tänä vuonna.

Yllä kuvattu Pelleboksi oli Walter Mischelin ja kumppaneiden käytössä lasten itsehillinnän ja tahdonvoiman tutkimisessa. Vaikkakin nykyään kovin häiritsevän näköinen, se oli erittäin houkutteleva ja puhuva lelulaatikko. Lapset laitettiin samaan huoneeseen Pelleboksin ja tutkijan kanssa. Tutkija kertoi tässä tapauksessa 4-vuotiaalle Sol -pojalle seuraavaa: Jos jaksat poissa ollessani tehdä antamiani tehtäviä, etkä koske Pelleboksiin tai leluihin, saat palattuani leikkiä niillä. Jos kuitenkaan et malta odottaa, saat leikkiä vain näillä rikkinäisillä leluilla.

Lapset, jotka loivat itselleen varasuunnitelman, pärjäsivät merkittävästi paremmin, ja pääsivät leikkimään lopulta Pelleboksin ja hienojen lelujen kanssa. He tiesivät, että vastustaminen tulee olemaan vaikeaa. Pelleboksin puhetta ohjasi toinen tutkija, joka houkutteli lasta tulemaan leikkimään hienoilla leluilla.

 

UUSI VUOSI, UUSI SINÄ

Vuosi on taas vaihtunut. On aika lupauksille, kuureille, haasteille ja uudelle lehdelle. On täysin tavallista, että varsinkin näin uutena vuonna lähdemme kovalla vauhdilla eteenpäin ihan vain lopettaaksemme parin kuukauden sisällä. Mielemme ja alitajuntamme kun on useimmiten viritetty muutosta vastaan. Tahdonvoimamme, itseoikeutuksemme, ymmärryksemme ajasta ja tuntemuksemme tulevaisuudesta vaikuttavat kaikki siihen kuinka tulemme onnistumaan.

Yksi pääsyy tälle asialle on se, että meillä on ajatuksiemme tasolla pari erilaista kaksitasoista järjestelmää. Walter Mischel, tahdonvoimaa ja itsehillintää paljon kartoittanut tutkija (tästä lisää myöhemmin) käytti käsitettä kuumasta ja kylmästä järjestelmästä. Kuuma ajatus on välitön himosi. Juuri se, mikä iskee treenin jälkeen kaupassa ollessasi, tai joka valtaa ajatuksesi sen jälkeen kun olet tullut töistä kotiin ja haluaisit jäädä sohvalle. Tämä on välitön, impulsiivinen ja mielihyvää hakeva järjestelmä. Artikkelini viivealennuksista käsittelee tätä ilmiötä vielä tarkemmin.

Kylmä järjestelmä on harkitseva, rauhallisempi ja kiikareiden läpi valintoja tuijottava koneisto. Se tekee järkevät valinnat, jotka rakentavat elämäntapasi ja auttavat sinua lähemmäs maaliasi. Mitääntekemättömyys silloin tällöin auttaa kylmän järjestlemän käytössä.

Kuumaa järjestelmää on toisinaan kovin vaikea ylittää. Se ottaa helposti vallan, ja se on varsin vastustamaton. Yksi avain tätä kiusausta vastaan taistelemisessa on jossittelu

 

JOS-NIIN

Jossittelua voidaan tieteen puolelta nimittää aiotuiksi toimenpiteiksi. Luomme siis päähämme valmiiksi skenaariot siitä mitä pahimmillaan tulee tapahtumaan, ja päätämme jo varhain mitä aiomme asialle tehdä. Jukka Mäennenäkin on kirjoittanut aiheesta täällä, kannattaa lukaista!

Esimerkkinä jossittelusta käytän aikomusta, joka on toiminut asiakkaillani: jos saan valita rappusten ja hissin väliltä, niin valitsen rappuset. Jos minun tekee mieli napostella jotain telkkarin edessä, niin napostelen vihanneksia tai juon teetä. Jos hotellillani ei ole kuntosalia, niin käyn aamuisin hölkkäämässä. Viimeistä olen itse käyttänyt lähes aina matkustaessani.

Voimme käyttää myös pahamaineista ”sitkun” -ajatusmaailmaa: Sitten kun tulen töistä, lähden saman tien salille Kun herään aamulla, teen aurinkotervehdyksen. Idea toimii niin konkreettisten kuin hieman abstraktienkin asioiden parissa: Voimme puhua kellonajasta, tunteista, tai vaikka tapahtumista. Nämä asiat antavat sinulle herätteen toimia, ne ovat vihjeitä. Kun tulet töistä, vaikkei sinua huvittaisikaan, pyörähtää silti mielessäsi ajatus siitä että olet lupautunut menemään salille. Elämäntapasi syntyvät tällaisten vihjeiden kautta.

Taika on siinä, että perustavoite kuntoilun aloittamisesta ja salilla käynnistä ei ole tarpeeksi tarkka. Kun asetat sille jossittelevat tai ”sitten kun” ajatusmaailmaa tukevat raamit, on tavoitteesi huomattavasti tarkempi. Mitä tarkemmin olet toimintasi ennalta määrittänyt, sitä vaikeampi siitä on kieltäytyä.

 

KUINKA JOSSITELLA KOHTI UUTTA SINUA?

  1. Tulevien pahuuksien muistelu. Tämä on stoalainen ajatusmaailma, jossa tarkoituksena on ajatella jo ennakkoon sitä, mikä voi mennä pieleen. Jos tiedämme jo valmiiksi että vitamiinipillerit voivat johtaa epäterveelliseen syömiseen tai stressaava työpäivä laiskuuteen, voimme varautua siihen! Mieti siis ensimmäisenä: Mitä haasteita tulen kohtaamaan? Mikä minua tulee vastustamaan. Kun tiedät vastaukset tähän pulmaan, pystyt jossittelemaan
  2. Luo ajatuksia: ”Jos – niin” tai ”Kun – niin”. Mitä teet kun kohtaat haasteen? Luo tavoitteidesi mukainen toiminta vastaamaan haasteeseen ja pysy siinä. Tämä ei välttämättä tarkoita äärimmäisyyksiä, se voi esimerkiksi synttärijuhlilla ollessa olla lupaus syödä vain yksi kakkupala. Tai sateen sattuessa käydä vain lyhyt lenkki. Muista, pienikin teko on arvokas. Jossittelua voi käyttää yksittäisiin tapahtumiin tai jokapäiväiseen toimintaan. Tapojen muodostamisessa kannattaa käyttää mahdollisimman usein tapahtuvia haasteita. ”Jos Saipa voittaa jääkiekon Suomen Mestaruuden, niin käyn salilla” ei käy. Et ikinä menisi salille.
  3. Muista päätöksesi ja pysy siinä. Mitä ikinä lupasitkaan, se tulee vaatimaan sinulta toisinaan paljon. Muutos ei ikinä ole helppoa. Kauniit ajatukset ja aikomukset yksinään eivät riitä. Mitä paremmin olet varautunut haasteisiin ja mitä valmiimpi olet ne kohtaamaan, sitä paremmin tulet onnistumaan.

 

PIDITKÖ ARTIKKELISTA?

Liity mahtavaan joukkoomme tykkäämällä meistä facebookissa! Saat viikoittaiset vinkit ja linkit kohti parempaa kuntoa, kaikki artikkelimme uunituoreina sekä motivaatiota jotta jaksat ottaa seuraavankin askeleesi. Jaathan tätä tekstiä myös niille, joiden uskot siitä hyötyvän! Haluamme auttaa mahdollisimman monia ihmisiä tekemään muutosta täysin ilmaiseksi, ja sinä voit siinä auttaa. Kiitos!

facebook

Lähteet:
1: Gardner, B. Corbridge, S. McGowan, L. 2015. Do habits always override intentions? Pitting unhealthy snacking habits against snack-avoidance intentions
2: Gollwitzer, P. Sheeran, P. 2006. Implementation Intentions and Goal Achievement: a Meta-Analysis of Effects and Processes
3: Mischel, W. 2014. The Marshmellow Test
4: Ouellette, J. Wood, W. 1998. Habit and Intention in Everyday Life: The Multiple Processes by Which Past Behavior Predicts Future Behavior

 

Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…