On viikoittaisten ruokaostosten aika. Kaupan aulassa on kuitenkin jotain epätavallista. Siellä sinua tervehtii valkotakkinen tutkija. Hänellä on yksinkertainen, joskin outo pyyntö sinulle: ”Ota tämä kynä mukaasi, ja purista sitä nyrkissäsi ruokakaupassa kulkiessasi ja päätöksiä tehdessäsi”. Tavallisesti kun olet kaupassa, päädyt ottamaan impulsiivisena ostoksena jotain ostoslistastasi puuttuvia herkkuja viimeistään kassajonon kohdalta. Tällä kertaa jotain kummaa tapahtuu: Kuljet kaupan läpi ostoslistan mukaisesti. Kassahihnallasi ei ole mitään, mitä et ennalta aikonut ostaa. Ei suklaata, leivoksia tai jäätelöä. Sitten tajuat sen ja katsot nyrkkiäsi: Kynä. Puristit kynää koko kauppareissun ajan.
Tahdonvoima ja itsekuri ovat olleet itselläni alkaneen vuoden teema. Lukuisten tutkimusten ja muutaman kirjan kautta ideani tahdonvoimasta on hieman muuttunut. Tulen laajentamaan aihetta vielä tulevina viikkoinakin, mutta nyt haluan tuoda erään erikoisen huomion esille, jolla sinä pystyt kehittämään omaa hillintääsi. [KATSO TÄSTÄ MYÖS VIERASARTIKKELINI TAHDONVOIMASTA]
PURISTA PURISTA
Taas kerran yllä oleva tarina sisältää oikean tutkimuksen, jossa useassa eri skenaariossa koehenkilöitä pyydettiin puristamaan kynää kädessään tai jännittämään hauiksiaan tahdonvoimaa ja itsehillintää vaativissa tehtävissä. Nämä lihastyötä tehneet sankarit pitivät muun muassa kättänsä jäävedessä keskimäärin 50 sekuntia pidempään, ostivat vähemmän heräteostoksia ja joivat enemmän veteen sekoitettua viinietikkaa. Ällöttävien ja kivuliaiden tehtävien lisäksi vaikutukset kantautuivat myös hyvinvointiisi:
Puristaessasi kynää kädessäsi, teet vähemmän impulsiivisia ratkaisuja. Olen ennenkin puhunut elefantistamme, joka tykkää enemmän palvella nykyhetken minua tulevaisuuden sijaan, puhutaan viivealennuksesta. Jostain syystä fyysinen työ saa sinut ajattelemaan enemmän viritettyjä tavoitteitasi ja herättää voimakkaamman sisäisen motivaation, näin estäen impulsiivisen repsahtamisen. Vaikka sitä ei ole tutkittu, uskon vahvasti että se toimii myös valinnoissasi liikkumaan lähtemisestä: Jos olet jossain vaiheessa skippaamassa päivän liikunta-annoksesi, kokeile ensi kerralla pistää kättä nyrkkiin, puristaa laiskottelun tunteen läpi ja siirtyä kohti parempaa tulevaisuutta.
TREENIN VAIKUTUS
Vaikkakin ote- ja puristusvoiman kehittämisen outo verkko saa taas lisää osia, on tärkein opetukseni tahdonvoimasta tänä vuonna se, että tahdonvoima kehittyy sitä harjoittamalla. Mikä olisikaan parempi ja turvallisempi tapa harjoittaa itsekuriasi, kuin lenkkipolulla tai salilla? Tässä ympäristössä tahdonvoiman loppuminen ei välttämättä johda huonoihin valintoihin.
Tiedät tasan tarkkaan mitä tarkoitan: Olet joskus varmasti halunnut lopettaa juoksemisen, mutta lupaat tehdä sen vasta kun saavutat tietyn valopylvään, ylämäen huipun tai seuraavan askeleen. Samoin salilla kehosi on saattanut huutaa sinua lopettamaan, mutta olet silti painanut menemään vielä kolme toistoa, etenkin jos joku minunkaltaiseni on ollut vieressä huutamassa.
Omat rajat löytyvät treenaamisen kehittyessä helpommin ja ne on jostain syystä mukavampi rikkoa. Liikunnan alussa itsensä puskeminen mukavaa pidemmälle ei välttämättä ole kovinkaan hauskaa tai tavallista, ja ehkä hyvä niin. Mutta kun treeniä on viety pidemmälle, ja tahdonvoimaa on alettu hiljalleen koetella, jotain alkaa tapahtua: Me haluamme puskea lopettamisen ääntä pidemmälle ja pidemmälle, jatkaen kauas siitä pisteestä kuin ennen olisimme lopettaneet.
Treenaamaan lähtemisessä on oma tahdonvoimaa vaativa kohtansa, ainakin aluksi. Sain kysymyksen eräältä lukijaltani, jossa hän tiedusteli, että eivätkö tavat ole paljon automaattisempia ja vaadi vähemmän tahdonvoimaa? Hän oli ihan oikeassa, mutten ole varma millä tapaa. Joko tavat vaativat vähemmän tahdonvoimaa, tai sitten meidän tahdonvoimamme määrä on kasvanut, eivätkä tapamme kuluta kokonaisuutta niin paljoa. Oli asia kummin vain, on todella mielenkiintoinen ajatus, että treenaamisen tahdonvoimaa voi vain kehittää treenaamalla.
Ole kuitenkin tietoinen tästä fyysisen työn pimeästä puolesta. Tahdonvoima on taitolaji ja tietyllä tasolla samanlainen kuin mikä tahansa fyysinen ominaisuutesi (voima, kestävyys). Se siis saattaa kulua. Kova fyysinen kuormitus tämän artikkelin alussa toimi myös tahdonvoiman heikentäjä, jos se tehtiin ennen valintojen tekoa. Treenin jälkeen saatat siis joutua kamppailemaan hieman enemmän valintojesi kanssa. Tähän liittyen on syytä tsekkailla myös itseoikeutuksen houkutteleva kutsumus.
MITÄ TEHDÄ NYT
Simppeli fyysinen työ, kuten kynän puristaminen nyrkkiin tai hauiksen jännittäminen saavat aikaan lisäpotkun tahdonvoimaamme. Siinä on välitön työkalu käytettäväksi itsekurisi ollessa ahtaalla. Pystyt kirjaimellisesti puristamaan itsesi läpi vaikeuksista. Se toimii myös vihjeenä sille, että olet tekemässä tavoitteidesi vastaisia valintoja: Puristamalla käden nyrkkiisi mieleesi muistuu mitä oikeastaan haluat.
Toiseksi, haluan että ymmärrät fyysisen kunnon ja treenaamisen vaikutuksen tahdonvoimasi kehittymiseen. Kehittääksesi tahdonvoimaasi, sinun pitää koetella sitä. Aktiivisella toiminnalla pystyt turvallisesti kehittämään itsekuria potkimalla eteenpäin sitä epämukavuuden tunnetta ja jatkamalla ensimmäisistä lopetuskäskyistä huolimatta. Tee ensi kerralla vielä yksi toisto. Pidä painosta tai tangosta kiinni hieman pidempään. Juokse yksi valopylvään väli enemmän. Lopeta vasta seuraavaksi.
Haluan uutiskirjeessämme kertoa sinulle vielä sädekehävaikutuksesta, jonka treenaaminen saa aikaiseksi. Et halua missata tätä ideaa, sillä on vahva vaikutus kaikkeen toimintaasi. Uutiskirjeemme pystyt tilaamaan alapuolen palkista, saat matkaan kaupan päälle suositun e-kirjamme ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”. Emme spämmäile sinua mainoksilla tai markkinoinnilla, vaan saat joka sunnuntain pienen esseen ideoista jotka auttavat sinua pääsemään elämäsi kuntoon!
Lähteet: 1: Baumeister, R. Tierney, J. 2013. Willpower - Rediscovering The Greatest Human Strength 2: Hung, I. Labroo, A. 2010. From Firm Muscles to Firm Willpower: Understanding the Role of Embodied Cognition in Self-Regulation 3: McGonical, K. The Willpower Instinct 4: Mischel, W. 2015. The Marshmallow Test