Lenkkipolullekin meno voi olla aika kova pala. Kaikki juoksevat kuitenkin sinua lujempaa. Salilla olo ei ole yhtään varmempi: Siellä on kasa kokeneita treenaajia liikuttelemassa hirmu rautoja kauhealla teholla kuulokkeet päässä ja lippis tai pipo syvällä silmillä, etkä sinä edes tiedä miten päin laitteessa pitäisi olla. Ei sinun kannata sinne mennä, et osaa tehdä mitään, etkä ole edes kummoisessa kunnossa.
Käsityksesi kyvyistäsi ja näkemyksesi treeniympäristöstäsi on hyvä määrittäjä siitä, mikä saa sinut liikkumaan.
MINÄ PYSTYN!
Minäpystyvyys on kömpelö psykologian termi joka on todella olennaisessa osassa halussasi liikkua. Se kertoo uskomuksistasi kykyihisi ja voimavaroihisi. Minäpystyvyys määritää haasteesi ja uhkasi.
Nautintosi liikuntaa kohtaan tulee onnistumisistasi ja kehityksestäsi. Hyvät asiat kaipaavat aina toistamista: Ihmismieli on ihan uskomaton, samoin kehosi. Pystyt käsittämättömiin asioihin jos vain yrität, harjoittelet ja uskot toimintaasi. Tämän sanottuani kaikessa toiminnassa on syytä pitää mukana aito ja rehellinen ote. Sinun tulee olla kunnianhimoinen ja pyrkiä aina korkeammalle, mutta sinun tulee ottaa yksi askel kerrallaan.
Minäpystyvyys muodostuu ja kehittyy onnistumisistasi ja saavutuksistasi. Jos lähdet taklaamaan jotain aivan mahdotonta ja uhkaavaa samoin tein täydellä höyryllä, ennemmin tai myöhemmin tulet kaatumaan nokillesi ja pyörimään takaisin lähtöpisteeseen. Ihminen ei nauti asioista joita hän ei pysty tekemään. Kyllä sinä taas tiedät mistä puhun: monestiko olet turhautunut ja raivolopettanut jotakin kun se on osoittautunut aivan liian vaikeaksi? Monestiko olet luvannut alkaa salitreenaamaan neljästi viikossa keskellä hektistä ja kiireistä elämää? Se on aika vaikeaa, kelle tahansa.
Tämän takia me UniFitillä lähdemme aina helposta. Jostain, mihin pystyt. Koska se tunne, että uskot pystyväsi, on jo puoli voittoa. Ilman pystyvyyden fiilistä et tule tekemään yhtään mitään.
SINÄ PYSTYT!
Tämä kyvykkyyden tunne ei kuitenkaan ole välttämättä alussa korkea. Koen itsekin välillä samaa, ei hätää. Esimerkiksi julkisesti esiintyessä minun pystyvyyteni on koetuksella: olenko tarpeeksi hyvä tähän hommaan? Mutta se paranee. Joka ikisen esiintymiseni jälkeen olen taas parempi. Uskon itseeni ja kykyihini taas enemmän.
Minäpystyvyys kehittyy koko ajan mukanamme, joten roiku mukana epävarmuudenkin uhalla. Tämä on huomattu esimerkiksi taitoa vaativassa liikunnassa, kuten tenniksessä. Sama todettiin painonhallinnassa. Onnistumisten ja odotusten lisäksi tähän vaikuttaa eräs kolmaskin tärkeä seikka: ilmapiiri.
TULOS VAI TOIMINTA?
Ihmisluontoon kuuluu vertailu. Sille ei voi mitään. Kuntosali tai lenkkipolku on ihan kauhea paikka vertailulle: Joku juoksee aina nopeammin, joku on aina tikimmässä kunnossa tai lämmittelee maksimipainoillasi. Taistelen itsekin päästäkseni eroon vertailusta. Minä ja sinä emme ole yksin. Monet ihmiset eivät käy salilla tai lenkillä, koska he näkevät muiden ihmisten tuloksia ja suorittamista. Mitä jos kohdistaisimme linssin eri tavalla?
Kokemasi motivaatioilmapiiri on suurimpia vaikuttaja omaan pystyvyyteesi. Tässä tapauksessa tämä ympäröivän meiningin fiilis voidaan jakaa kahteen versioon: tulostavoitteiseen ja kehittymiseen pyrkivään ilmapiiriin. Tulostavoitteinen on se ego-homma jota aina seuraat: kuinka paljon enemmän painoa itse nostat muihin verrattuna, kuinka monta senttiä sinulla on enemmän vyötäröllä kuin tolla ja niin edelleen. Tämä ei ole kivaa, etkä tule tässä ikinä voittamaan.
Mestarointia ja kehittymistä havainnoiva asenne taas painottaa sitä, mitä kaikki ovat salilla tekemässä: Heillä on tavoitteensa, ja he harjoittelevat edetäkseen polullansa. Jos onnistut katsomaan asiaa oikein, keräät kaikista kovimpien tyyppien treenaamisesta asennetta ja tahtoa omaasikin treeniin. Katso sitä, kuinka kovaa he tekevät töitä. Katso numeroiden sijaan sitä paloa heidän silmissään.
Kaikki ovat salilla hakemassa sitä onnistumista, iloa ja innostusta. Jos näet sen, on minäpystyvyytesi heti korkeammalla. Et enää vertaa tekemistäsi muihin, koska olet täysin samalla tasolla: Olet siellä kehittymässä. Luvuista viis. Pidä aina mielessä että todennäköisesti hekin ovat aloittaneet samanlaisin lähtökohdin.
Tärkein vertailu jota sinun pitää tehdä on itsesi kanssa: Oletko tänään parempi kuin eilen? Eikä puhuta nyt pelkistä luvuista, vaan teoista ja taidoista. Se, että vaa’an luku oli tänään sama kuin eilen ei ole maailmanloppu. Mitä olet tehnyt, mitä olet harjoitellut? Mikä toiminta on vienyt sinua taas lähemmäksi määränpäätäsi? On tärkeää, että lähdet keskittymään omaan kehitykseesi ja matkaasi.
YHTEENVETO
Haluan että nautit liikkunnasta ja teet sitä, mistä tykkäät. Alkuviikkoisen oman lajin etsimisen lisäksi, tänään haluan että otat tänään mukaasi kaksi asiaa:
Aloita siitä mihin pystyt. Epävarma saa olla, ja sinua saa pelottaa. Se tulee menemään pois. Mutta on tärkeää uskoa, että pystyt tähän. Osaat tämän vielä. Avun kysyminen tai erinäisille toimintaan opastaville kursseille osallistuminen ei ole häpeä, vaan vahvistaa mahdollisuuttasi löytää lajisi.
Ainut vertailu jota sinun tulisi tehdä, on itseesi. Mitä askeleita olet tänään ottanut kohti tavoitteitasi? Pyritkö olemaan parempi kuin eilen? Katso muiden tekemistä, ja ime tästä asenteesta energiaa. Muihin vertailu on tarpeetonta ja jopa vahingollista. Kulje omaa matkaasi. Niin me muutkin teemme.
Onko sinulla omakohtaisia kokemuksia näiden asioiden kanssa kamppailusta? Kerro meille ja lukijoillemme vinkkejä tai ajatuksia omista epävarmuuksista tai muihin vertailusta selviämiseen facebookissa! Kokemuksesi voivat auttaa todella paljon niitä, jotka ovat samojen ongelmien parissa tälläkin hetkellä
KUINKA JATKAA ETEENPÄIN?
Tarjoamme ilmaiseksi loistavia vinkkejä, linkkejä ja videoita myös facebookissa! Haluamme auttaa sinua löytämään nautinnon liikunnasta. Jos ikinä tuntuu että jokin asia on aivan liian uhkaava, tai ettet pysty tai osaa tehdä jotain, otathan meihin yhteyttä. Voit laittaa sähköpostia osoitteeseen info@unifit.fi vaikka heti! Valmennuksen avulla pystyvyytesi ja osaamisesi tehostuu lajissa kuin lajissa nopeammin kuin uskotkaan. Ja viimein löydät sen, mitä haluat tehdä.
Lähteet: 1. Byrne, S. Barry, D. Petry, N. 2012. Predictors of Weight Loss Success: Exercise vs. Dietary Self-Efficacy and Treatment Attendance 2. Hashmi, H. Grove, R. Whipp, P. 2008. Relationships between Physical Education Enjoyment Processes, Physical Activity, and Exercise Habit Strength among Western Australian High School Students 3. Kavussanu, M. Roberts, G. 1996. Motivation in Physical Activity Contexts: The Relationship of Perceived Motivational Climate to Intrinsic Motivation and Self-Efficacy