Lihottavatko sokerittomat limut?

sugar-1323772-1280x960

Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun sanon että painonpudotus on teoriassa vain matematiikkaa. Käytännössä, asiat eivät ikävä kyllä ole niin yksinkertaisia. Puhtaan matikan puolesta jos otamme perus kokiksemme sijaan zerokokista, pitäisi meidän saada päivän aikana vähemmän kaloreita, eikö? Mutta sitten taas, olemme ihmisiä. Homma muuttuu monimutkaiseksi. Tänään haluan pitkästä aikaa tehdä ravintobloggauksen ja vastata tähän kysymykseen: Ovatko sokerittomat juomat pirun keksintö vai hyvinvointia tukeva ratkaisu?

Yksi omista ravintosäännöistäni on juoda pääasiassa kalorittomia juomia: Kahvia, teetä ja vettä. Tämä pitää kutinsa noin 90 % viikosta. Saatan toisinaan juoda maitoa, joka tuntuu vuoroviikoin tappavan ihmisiä ja olevan hyväksi, sekä mahdollisesti kohtuullisia annoksia oluita tai viskejä. Mutta sitten joukossa on eräs outolintu: Sokerittomat juomat. Nämä teolliset hiilihappovalmisteet ovat olleet osa kuukausittaista ruokavaliotani lähes aina. Tykkään välillä juoda myös limua, ja silloin suosin sokeritonta.

 

KEVYTTÄ KIRJALLISUUSKATSAUSTA

Kevytjuomien etu on juurikin siinä, että se poistaa paljon ylimääräisiä kaloreita. Nestemäiset herkut usein eivät saa aikaan kylläisyyttä, joka voi johtaa suurempaan syömiseen. Sen lisäksi emme monesti ota huomioon sen mehun tai limun vaikutusta ateriakokonaisuuteemme. Olemme muutenkin huonoja arvioimaan energiansaantiamme ja kulutustamme. Jos meillä jo valmiiksi on paljon ruokaa tai jopa jälkiruoka edessämme, emme ehkä ymmärrä limun olevan myös eräänlainen jälkiruoka ja energianlähde. Mitään kovin ravintopitoistahan tässä juomassa ei ole.

Mutta johtaako vähäsokeristen juomien kittaus lisääntyneeseen syömiseen? Jotkut tahot ovat sitä mieltä. Tutkijat ei niinkään. Rogers ja kumppanit tekivät työni helpoksi kooten yli 100 tutkimuksen tulokset, joista puolet oli eläintutkimuksia, sokerittomien juomien vaikutuksesta ruokahaluun ja energiansaantiin. Vain murto-osa, neljä tutkimusta lähes viidestäkymmenestä löysi sokerittomien juomien lisäävän kehonpainoa. Loput 21 ja 22 tutkimusta eivät joko löytäneet eroa kehonpainossa, tai havaitsivat pientä laihtumista sokerittomien juomien käytön yhteydessä. Samaan lopputulokseen päätyi myös Miller ja Perez tarkastellen reilu pariakymmentä tutkimusta.

 

ASIA EI TAASKAAN OLE AIVAN NIIN YKSINKERTAINEN

Totuus oli siis taas kerran tylsä: sokerilitkun vaihtaminen makeutusaineisiin ei luonut magiaa. Parhaimmatkin tulokset olivat pieniä painonpudotuksen kannalta. Joillain ihmisillä pieni lightlimppari sai aikaan hieman suurempaa syömistä, mutta ei liioissa määrin.

Tämä ei ole se taikatyökalu mitä etsit. Kokiksen vaihtaminen Zeroon ei todennäköisesti ole pyramidisi tärkein pala. Toivoisin, että lakkaisimme etsimästä tällaisia iltapäivälehtien hopealuoteja, jotka varmasti saavat sinulle unelmavartalosi. Missaamme pointin ja pahasti.

Kyse on taas kerran elämäntavoista. Salaisuus on siinä, että sokerin poistaminen limusta on helppoa. Saamme silti lähes saman makunautinnon, ja voimme jatkaa tapamme toteuttamista. Monelle limpparit ovat tapa. Virvoitusjuoman raaka kieltäminen ja poistaminen ei ole helpoin ratkaisu, ja voi johtaa ikäviin seurauksiin. Jos kuitenkin saamme vähennettyä tämän tavan tuomia kaloreita, olemme päässeet eteenpäin. Siitä tässä on kyse.

Sokeriton juoma voi olla osa sinun sädekehääsi: Teet hyviä valintoja tällä saralla, ja haluat toimia samalla tavalla myös muissa valinnoissasi. Yhdistä se muihin parantuneisiin elämäntapoihin ja lisääntyneeseen aktiivisuuteen, ja voin taata hyvinvointisi ja terveytesi kehittyvän roimasti.

Kolikollamme on kuitenkin kaksi puolta: On syytä varoa sokerittomien juomien itseoikeutusta. Se, että vedät nyt light-limpparin, ei tarkoita että voit ostaa enemmän karkkia myöhemmin. Pidä valintasi erillään toisistaan, ja et joudu sokerittoman ironian kohteeksi.

Haluan myös että olet tietoinen siitä mitä teet. Vesi on silti parasta juotavaa. Jos mielesi tekee makuja, kokeile teetä tai kahvia. Kuten sanottua, sokerittomien juomien ei pitäisi monilla aiheuttaa ylimääräistä mussutusta tai makeannälkää, mutten siltikään kiellä sitä, etteikö se voisi niin tehdä. Jos sinusta tuntuu siltä, että se Pepsi Max saa sinut hamuamaan lisää ruokaa tai käymään karkkivarkaissa kaupalla, tiedosta se. Ehkä kalorittomat juomat eivät ole sinun juttusi.

TIEDÄ TÄMÄ

Emme UniFitillä hae dieettejä. Haemme arkeesi parhaiten soveltuvia elämäntapoja. Haemme hyvinvointia, ja oikeanlaista asennoitumista muutokseen. Hyvinvointi tulee pienistä teoista ja yksittäisistä askeleista.

Sokerittomat juomat kuin myös sokerijuomat voivat olla osa tätä kokonaisuutta. Jos pystyt saamaan edes lähellekin vastaavan kokemuksen ilman ylimääräisiä kaloreita, olen ihan täysin sen puolella. Vähän kuin placebovaikutuskin, myös pieni keholle valehtelu voi olla kelpo tapa päästä eteenpäin.

Lisää vinkkejä hyvinvointiin ja elämäntapojen rakentamiseen löydät uutiskirjeestämme! Voit tilata viikoittaiset ideani alla olevasta palkista. Saat ilmaiseksi mukaan myös paljon kehutun e-kirjamme, ”3 askelta kohti elämäsi kuntoa”.

facebooktwitter

Lähteet:
1: Miller, P. Peres, V. 2014. Low-calorie sweeteners and body weight and composition: a meta-analysis of randomized controlled trials and prospective cohort studies
2: Rogers, ym. 2015. Does low-energy sweetener consumption affect energy intake and body weight? A systematic review, including meta-analyses of the evidence from human and animal studies
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…