Sushruta oli menestynyt lääkäri ja kirjailija. Tämä intialainen mies, jonka nimikin viittaa muuten sanoihin ”erittäin kuuluisa”, raapusti lääkietieteellisen kirjan nimeltä Sushruta Samhita. Kirja sisältää tietoa 184 kappaleeseen tiivistettynä, yli 1,000 lääketieteellistä diagnoosia, kasvitietoa sadoista lääkekasveista, ja paljon ohjeita orastaville lääkäreille.
Sushruta uskoi vahvasti siihen, että epäaktiivisuudella ja liikkumattomuudellamme on vahva vaikutus esimerkiksi ylipainon ja diabeteksen, sekä monien sydämen vaivojen syntyyn. Liike oli siis lääke. Jos et ole ikinä kuullutkaan tästä Sushruta -kaverista, ei hätää. Hän nimittäin eli Intiassa 2,500 vuotta sitten.
VANHA JUTTU
Tarina Sushrutasta opetti, että me ymmärsimme epäaktiivisuuden aiheuttamia ongelmia jo pari vuosituhatta sitten. Hippokrates puhui samaa 450 vuotta ennen ajanlaskun alkua:
“If we could give every individual the right amount of nourishment and exercise, not too little and not too much, we would have found the safest way to health.”
On siis hieman ironista, että epäaktiivisuus nykyään on oikeastaan isompi ongelma, kuin mitä se oli muinaisessa Intiassa tai Välimeren rannalla. Työmme, matkustamisemme ja arjen askareemme muuttuvat kokoajan helpommaksi. Päivittäin otetut askeleemme ovat romahtaneet moninkertaisesti, ja monille on nykyään haaste saada edes reilu 8,000 askelta päivän aikana.
Meiltä ei enää vaadita aktiivisuutta. Ihminen on tässä sadan vuoden säteellä astunut aikaan, jolloin liikuntaa pitää tehdä tarkoituksenmukaisesti, jotteivät epäaktiivisuuden riesat pääse meitä risomaan. Ja niitähän riittää.
AKTIVOIDU
Fyysinen aktiivisuus on loistava hoitokeino hyvin moneen vaivaan. Emme oikeastaan ole vielä edes kartoittaneet sitä kaikkea, mitä liikunnalla pystytään parantamaan, ehkäisemään ja hillitsemään. Erään mittavan tutkimuskartoituksen mukaan epäaktiivisuus on tekijänä jopa 35 eri sairauteen ja vaivaan, näihin lukeutuen sydänongelmat, verensokerivaivat, osteoporoosi, dementia, useat eri syövät ja vaikkapa divertikuliitti. Äläkä kysy, en tiedä mikä se on. Lista on joka tapauksessa aika pitkä.
Liike on lääke, joka kannattaa ottaa aivan jokainen päivä. Siinä vaiheessa kun lopetat lääkkeesi ottamisen, ikäviä asioita alkaa tapahtua (puhutaan tästä ensi viikolla). Näiden useiden tautien ehkäisyn lisäksi vaikuttaa lääke tehokkuuteesi, unensaantiisi, kuntoosi ja liikuntakykyysi.
TIETO EI OLE ONGELMA
En millään usko, että sinulle tarvitsee kertoa aktiivisuuden ja liikunnan olevan hyvästä. Vaikket tietäisikään, mitä divertikuliitti tarkoittaa, tiedät, ettet sitä halua. Tiedät myös, ettei sohvalla makaaminen kaiket päivät ole välttämättä paras tapa pitää pumpustasi huolta.
Me tiesimme tästä jo tuhansia vuosia sitten. Silloin ei edes ollut blogeja tai fitnesslehtiä kertomassa asiasta.
Ongelma on toiminnassa ja aloittamisessa. Olen jo aiemmin puhunut siitä, miksi ihmiset jättävät sydänlääkkeensä ottamatta, ja sen artikkelin sanoma pätee erittäin hyvin tähänkin. Ehkä emme halua kohdata ongelmaa? Olemme liian huonossa kunnossa juoksemiseen tai kuntosalille, emme vain ole saaneet aikaiseksi, ei ole aikaa.
Siinä missä nykyiset elintapamme ja ympäristömme ovat luoneet elon mahdollisimman helpoksi, pitää tarvittava aktiivisuus tuottaa aivan itse, tietoisilla valinnoilla ja ajan raivaamisella.
INVESTOI
Suurimpaan osaan yllä olevista sairauksista voit vaikuttaa reilun puolen tunnin aktiivisuudella päivittäin, eli 3,5 tunnin investoinnilla viikoittain. Nyt kun faktat ovat lyöty tiskiin, kuulostaako tämä huonolta sijoitukselta? Kolme ja puoli tuntia. Viikossa kuitenkin on 170 tuntia.
Enemmän on silti parempi. Muutamat elämäntapaongelmat saattavat eräiden tutkimuksien perusteella vaatia hieman järeämpää lääkitystä. Esimerkiksi yllämainittu aktiivisuusraja lähinnä vain hidastaa tai pysäyttää painon nousua normityyppien seassa. Nyt puhutaankin minimeistä. Tämä arjen aktiivisuus on pienintä mitä voit tehdä, keräten siitä mahdollisimman paljon hyötyä. Tsekkaa myös ideoitani suurimman hyödyn harjoittelusta kiireen alla TÄSTÄ.
Ei ole yhtä oikeaa toimintaa. Minä joogaan, kävelen ja pyöräilen päivittäin. Toisinaan heiluttelen kahvakuulaa. Tuomas käy juoksemassa. Asiakkaamme Piia tekee lyhyen lihaskuntotreenin päivittäin. Osa asiakkaistamme pyrkii ihan vaan kävelemään sen 8-10 tuhatta askelta.
Kyse on taas kerran tulvasäkkien kasaamisesta yksi kerrallaan. Siinä vaiheessa kun olet aktiivinen sen kolme ja puoli tuntiakin viikossa, on aika lisätä mukaan kuormittavaa liikuntaa. Lopullinen tavoite on siellä kahden ja kolmen tunnin viikkomäärän välissä. Tämä voi olla ryhmäliikuntaa, kovempi kuntotreeni salilla tai kotona, tai vaikka pidempi juoksulenkki. Jotain mistä nautit, ja jotain mitä haluat tehdä. (Jos et ole vielä löytänyt lajiasi, lukaise artikkelit I ja II liikunnasta nauttimisesta).
TEE TÄMÄ
Liikunnalla ja aktiivisuudella pystytään vaikuttamaan yli 30 sairauteen ja vaivaan. Tämä lääke vaatii sinulta 3,5 tuntia viikossa. Hyvinvointiisi nähden kyseessä on pieni sijoitus. Sinulla on vain yksi keho. Tee investointisi tänään ja aloita. Tässä neljä pointtia onnistuneeseen aktiivisuuteen:
- Varaa aikaa ja luo aikomuksia. Et tee sitä mitä et ole päättänyt. Poista aikaesteet ja käytä aikomuksissasi kun…niin mallia: Kun menen töihin, niin menen sinne pyörällä. Kun olen syönyt päivällisen, niin käyn kävelyllä. Kun herään aamulla, niin joogaan 10 minuuttia.
- Kirjoita tuo edellinen ylös. Älä vain ajattele. Ajatukset on nättejä mutta usein suutareita. Kirjoita johonkin näkyville se ja ota vastuuta.
- Aloita helposta, lisää askel kerrallaan. Alun pitää olla mahdollisimman helppoa, nautinnollista ja kivaa. Mitä useammin saat sen toteutettua, sitä vahvemmaksi tapasi muodostuu.
- Muokkaa ympäristösi. Laita lenkkivaatteet näkyville tai jopa päälle hyvissä ajoin. Laita aktiivisuusmuistutus johonkin missä sen näet. Ota kaveri mukaan. Tee toiminnastasi mahdollisimman ilmiselvä ratkaisu.
TUKI ON LÄHELLÄ
Me haluamme auttaa ihmisiä pääsemään alkuun ja löytämään oman polkunsa. Tarjoamme lukuisia valmennuspalveluita kaikkialle Suomeen, ja voit olla meihin yhteydessä TÄMÄN lomakkeen kautta, tai laittaa sähköpostia osoitteeseen info@unifit.fi
Lisää aloittamisen vaikeuksista ja oikean polun löytämisestä löydät e-kirjastamme 3 askelta kohti elämäsi kuntoa. Sen saat ladattua liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi etusivultamme. Kirja on täysin ilmainen, ja se on luotu juuri sinun avuksesi!
Lähteet: 1: Booth, F. Roberts, C. Laye, M. 2012. Lack of exercise is a major cause of chronic diseases. 2: Sherwood, N. Jeffery, R. French, S. Hannan, P. Murray, D. 2000. Predictors of weight gain in the Pound of Prevention study. 3: Lee, I-M. Djoussé, L. Sesso, H. Wang, L. Buring, J. 2010. Physical Activity and Weight Gain Prevention 4: Lisäävät tiedot Sushrutasta ja Hippokrateksesta kerätty ympäri internettiä lähteen 1 lisäksi.