Miksi laihduttaminen voi lihottaa

Dieettisi voi lihottaa sinua, niin hassulta kuin se kuulostaakin. Puhe on nyt näistä superlaihdutuksista ja pikaratkaisuista joissa päätavoite on menettää mahdollisimman paljon mahdollisimman nopeasti. Yleensä ruokamäärät lyödään pohjalukemiin ja käsketään kärsimään se 6 viikkoa tai muutama kuukausi. Ja tulosta tulee, ihan varmasti. Paino putoaa, samoin lihasmassa, vesimäärät ja rasvatasot. Eli hyllyt tyhjennetään täysin. Usein voidaan myös puhua hyvin raa’asta liikunnasta tällaisen hyperdieetin kanssa. Tykkään aina kiinnittää huomion suurin pudottaja -kisaan ja muihin realityihin, koska niissä on raha kyseessä, joten homman on tuotettava tuloksia nopeasti. Eräs tutkimus lähtikin katsomaan kuinka hauskaa kilpailijoilla oli. Tuloksena oli vähintään 90 minuuttia – 3 tuntia kestänyt raskas liikunta kuutena päivänä viikossa hyvin rajoitetun dieetin seurana. Kuitenkin, meillä on tässä yhteiskunnassa aina kiire. Haluamme rantakuntoon nyt ja heti. Ja se onnistuu kyllä. Tai ei ehkä rantakuntoon, mutta kyllä sinut luuviuluksi nopeasti saadaan. Mukaan tarttuu vaan pari ongelmaa. 
Googlesta löytyy ihan mahtavia kuvia
Mitä useammin yrität pudottaa painoasi, sitä suurempi riski suureen painon nousuun sinulla on. Keho tottuu siihen mitä teet. Tämä pätee niin liikunnassa, ravitsemuksessa kuin psykologiassakin. Ja tämä on suuri syy sille miksi painon kanssa kamppailu on ongelma. Enkä nyt höpise ihan kuumaa ilmaa tässä. Asiaa on jopa tutkittu hyvän verran. Ilmeneekin että monet rajua laihduttamista tukevat tutkimukset johtavat siihen, että jopa kolmasosa osallistujista kerää kaiken painon takaisin tutkimuksen jälkeen. Sama ilmiö on tavattavissa suurimman pudottajan, ja todennäköisesti myös muiden realityohjelmien kyljessä! Hyvin harva onnistuu pitämään painonsa kurissa.(ks. lähteet) On totta että suuri osa tutkimustuloksista voisi yksinkertaisesti johtua siitä, että ihmiset jotka syövät liikaa joutuvat laihduttamaan enemmän. Tämä on vaikeasti kontrolloitava tutkimuksellinen seikka. Mutta otetaan huomioon että Suomessa tehdyt kaksostutkimukset osoittavat että kyse ei välttämättä ainakaan ole taipumuksesta lihavuuteen. Kaksoset, joilla oli enemmän laihdutusyrityksiä, olivat pääasiassa painavampia kuin ne, jotka eivät painoaan yrittäneet juuri pudottaa. Ja jos olet jo valmiiksi suht matalalla rasvaprosentilla ja lihaksikkaampi, on dieetilläsi vielä pahempia vaikutuksia sinuun kuin hieman isomman mahan omaavalla kaverilla. 
”Kehomme haluaa että pysymme hengissä ja vielä mahdollisimman vähällä vaivalla.”
 Keho on suhteellisen joustava, ja pyrkii modailemaan itseään olosuhteisiin nähden. Emme ole ikinä päässeet selviytymisvaistostamme eroon. Kehomme haluaa että pysymme hengissä ja vielä mahdollisimman vähällä vaivalla. Kai tämä on ihan hyvä asia, mutta kun lähdetään ajattelemaan rasvan polttamisen kantilta, haluamme olla niin epätaloudellisia kuin mahdollista, eikö? Haluamme kuluttaa paljon rasvaa pois, emme säästellä sitä.  Pieniin notkahduksiin keho tottuu, ja tämäkin on yksilöllistä. Otetaanpa pieni taloustieteellinen esimerkki jotta saisimme laskimemme vielä vahvemmin sekaisin: Keholla on tietty budjetti käytettävänä itsensä ylläpitoon ja käyttämiseen, ja se paljonko tuotat rahaa eli energiaa pankkiin säätelee tätä budjettia. Jos tuotat vähemmän, keho pyrkii tulemaan toimeen vähemmällä. Se alkaa karsia ylimääräisiä kuluja. Jos taas tienaat aivan liikaa, keho pyrkii ylimääräisestä rahasta eroon, mutta jotain jää pakostakin ylensyönnistä säästöön.  Keho siis yrittää kuluttaa enemmän nostamalla tavallisten asioiden kuluja.
Noh, sanotaanpa vaikka että kiskaistaan sinut nyt mahdollisimman vähäkaloriselle dieetille jotta paino putoaisi nopeasti. Selviytymisvaistomme huomaa tässä vaiheessa että ruoka on vähissä ja elämä vaikeaa, joten se alkaa pudottaa elintoimintojemme tasoja ja laittaa liekkiä pienemmäksi. Lämmönsäätely, aineenvaihdunnan prosessit ja energian kulutus joutuvat kaikki leikkauksien alle. Kulutamme siis vähemmän samalla kuin syömme vähemmän. Melko huono diili minusta. Etenkin Kilpirauhasen T3 -hormoniin vaikutus on suuri. Se säätelee solujemme energiatasapainoja, ja kova laihdutuskuuri lyö T3-lukemat veressä matalaksi. Suurin pudottaja -kilpailijoilla tämä tarkoitti suoraan sitä, että päivittäinen lepoaineenvaihdunta romahti yli 500kcal päivittäisenä energiankulutuksena. Kulutat siis ihan vaan levossakin kokonaisen aterian verran vähemmän päivässä. Eikä kyse ilmeisesti ole vain pudottamasi massan aiheuttamasta energiavähennyksestä. Samoin erittäin raaka ruokavalio ottaa myös muualta kuin rasvavarastoistasi. Lihasmassaa on hyvin vaikea säilyttää jos energiansaanti on selviytymistilassa. Keho haluaa sinun pysyvän mahdollisimman hyvässä kuosissa jotta voit jahdata leijonia, tähän energiaa on purettava jostain. Lihakset ovat yksi alue. Tämäkin on hyvin yksilöllistä. Sitten totta kai älyttömän niukilla eväillä seikkailu aiheuttaa jos jonkinmoista stressiä, ahdistusta ja mahdollisesti puutostiloja huonosti järjesteltynä. 

Kuten sanoin, kehosi tottuu siihen mitä teet. Jos olet pitkään rajoittuneella ruokavaliolla, on aineenvaihdunta lässähtänyt ja vaa’an viisari ei liikahdakaan. Dieettisi jämähti, ja kaloreita pitää taas pudottaa jotta muutos saadaan aikaan. Huomaatko mikä kierre tästä syntyy? Pikaratkaisun aiheuttaman remontin lisäksi ongelmaksi nousee se, mitä sen jälkeen tapahtuu. Kuten sanoin jo aiemmin, tulet suurella todennäköisyydellä keräämään kilot takaisin. 

Okei, lähtötilanne on tämä: Saavutit joko kivan painon tai kärsivällisyytesi rajan, ja haluat palata syömään normaalisti. Ongelma on nyt se, että aineenvaihduntasi ampuu ohi tosiaan jopa sen 500kcal, ja kehosi hormonit pitävät sinua muutenkin säästöliekillä. Se ei vain yksinkertaisesti palaa sieltä takaisin heti kun dieetti loppuu. Eli jos palaat normaaliin ruokavalioon, on se tällä hetkellä reipasta ylensyömistä. Vaikka se ei ennen sitä ollut. 
”Kunnon nälkäruokavalio saa siis kehomme huutamaan enemmän ruokaa, ja johtaa siihen että syömme enemmän kuin ennen dieettiä. ”

Toinen mielenkiintoinen ongelma on ”Post-starvation fat overshooting”, joka suoraan suomennettuna on nääntymyksen jälkeinen rasvan yliampuminen. Ja sitä se todellakin on. Keho huutaa ruokaa. Se yrittää saada sinua syömään enemmän. Todennäköisesti syöt enemmän. Olet sen ansainnut, ja ikävöinyt kaikkia herkkuruokia. Tämä ilmiö huomattiin ensimmäisen kerran sodan ympärillä, jolloin ruokavalion tiukentaminen ei ollut vaihtoehto vaan ehto. Nykyään se löytyy omista valinnoistamme. Kunnon nälkäruokavalio saa siis kehomme huutamaan enemmän ruokaa, ja johtaa siihen että syömme enemmän kuin ennen dieettiä. Ja se yhdistettynä aineenvaihdunnan laskemiseen, johtaa painon nousuun. Mutta kehopa ei lopetakaan tähän. Outoa kyllä, vaikka rasvaprosentti on lopulta palannut lähtölukemiin, haluaa keho jatkaa kasvamista kunnes myös rasvaton massa (eli lihasmassa yms.) on myös alkuperäisissä lähtölukemissa.  Eli paino ja rasvamassa jatkaa nousuaan kunnes se on kiskonut rasvattoman massankin aiemmille tasoilleen. Tämä on mielestäni hyvin kiehtova ilmiö. Ja haluan vahvasti korostaa että rasvan kerääminen on muuten helpompaa kuin lihaksien. Joka tarkoittaa sitä että meillä on suuria ongelmia käsissämme.  Ehkä myös tämän takia ongelma on vielä pahempi jo hoikemmilla yksilöillä.

Kauheaa on se, että nyt olet taas palannut lähelle vanhaa kehonpainoasi tai jopa yli, ja joudut kaiken remontin jälkeen ottamaan yhä isompia leikkauksia ruokavalioon ja lisäyksiä liikkumiseen jotta saat haluttuja tuloksia aikaan. Ja tämä saa taas aikaan suuria säästötoimenpiteitä ja lopulta kaiken palauttamisen, ja niin edelleen. On selvää että tämä kierre on ihan helvetin pimeä eikä johda mihinkään hyvään. Mihin meillä on näin kiire? Onko kuukausien kärsimys sen arvoista että hetken olemme yhteiskunnan hyväksymässä kunnossa? Vai voisimmeko vain keskittyä nauttimaan elämästä ja ruoasta, ja pyrkiä pienillä teoilla ja uusilla elämäntavoilla rakentamaan itsellemme terveellistä ja hyvinvoivaa kehoa? Voin luvata että se toivomasi keho tulee siinä mukana.

 Muista käydä katsomassa tuotteistamme etävalmennusprojektia, kuntokoulua ja lumikuulailua, mukaan muutosta tekemään mahtuu vielä!

Lähteet:

Dulloo, A. Jacquet, J. Montani, J-P. 2011. How dieting makes some fatter: from a perspective of human body composition autoregulation

Johanssen, D. Ym. 2012. Metabolic Slowing with Massive Weight Loss despite Preservation of Fat-Free Mass.

Freedhoff, Y. 2013. The Real Biggest Losers? The Show’s Audience. Osoiteessa http://www.huffingtonpost.ca/yoni-freedhoff/biggest-loser-kids-_b_2473934.html

Barrows, K. Snook, J. 1987. Effect of a high-protein, very-low-calorie diet on resting metabolism, thyroid hormones and energy expenditure of obese middle-aged women.

http://www.news.com.au/entertainment/former-biggest-loser-contestant-andrew-cosi-costello-reveals-the-truth-about-the-weight-loss-show/story-e6frfmq9-1226820498768
Comments are closed.

Löydä valopylvääsi

Elämäntapamuutos onnistuu paremmin pienemmän vastuksen reittien kautta. Käytä hyödyksesi valopylväitä, jotta pääset tehokkaasti alkuun. Näin se tapahtuu.

Kesytä Elefanttisi – Toiminnanohjaus ja liikunta

Toiminnanohjaus on elämäntapojesi ja motivaatiosi moottori. Sieltä saat tavoitteenmukaisen toimintasi ja fiksut valintasi. Liikunta voi olla tehokas keino tämän systeemin kehittämiseen. Mutta kaikki liikunta ei aivan toimi samalla tavalla.

Huumaavaa liikunta – Juoksijan hurmos

Mielekäs liikunta saa meidät liikkumaan enemmän. Hyvän fiiliksen hakeminen treenaamisesta on erittäin tärkeää. Meillä on onneksi useita sisään rakennettuja järjestelmiä tukemassa tätä tavoitetta. Yksi niistä on juoksijan hurmos.

1 Sääntö elämääsi sopivaan muutokseen

Milloin päiväsi tulisi alkaa? Vasta kun saat sen valmiiksi. Elämääsi sopiva muutos syntyy joustavuuden ja keinovoiman avulla. Artikkelimme käy läpi tämän yksinkertaisen lähestymistavan elämäntapamuutoksiin. Kokeile tätä vaikka heti!

5 Erilaista kysymystä uuden vuoden lupauksiin

Uusi vuosi on lupauksia täynnä. Kuitenkin jopa 80-90% lupaajista lopettaa ennen aikojaan. Emme muutoksen alla usein rakenna tarpeeksi pitävää mallia toiminnalle. Kysy itseltäsi nämä 5 kysymystä jotta onnistut!

Elämäntapamuutoksen 3 sääntöä

Kaikki toimii kyllä hetken. Mutta mitä sitten kun dieetti tai treeniohjelma loppuu? Tutkimuksien mukaan jopa 80-90% ihmisistä palaa takaisin vanhoihin tapoihinsa vuoden tai parin sisällä. Elämäntapamuutos pitää rakentaa aivan toisin. Päivän artikkelimme käsittelee kolme tärkeintä sääntöä.

2 työkalua parempiin valintoihin

Tahdonvoima ei todellisuudessa aja valintojasi. Asia on paljon monimutkaisempi, mutta niihin vaikuttaminen ei ole. Ota ohjat käsiisi ja hyödynnä liikunta- ja tietoisuusharjoittelun tuomat hyödyt parempiin valintoihin

Tahdonvoima on harhaa

Aika, jolloin tahdonvoiman puute oli syypää ylipainoon, addiktioon ja epäaktiivisuuteen on ohi. Olemme pahasti ymmärtäneet tahdonvoiman idean. Kyseessä ei ole mikään myyttinen energianlähde joka ohjaa valintojamme. Näin asia on todellisuudessa…