Uusi vuosi, uusi sinä. Ei ole mitenkään uutta, että hyvinvointiin keskitytään suurimmalla teholla uuden vuoden kynnyksen ylitettyämme. Salit ruuhkautuvat ja ruokavalioasiat kiinnostavat kaikista eniten. Ei myöskään ole mitenkään uutta, että jopa 80-90% ihmisistä lopettaa muutosprojektinsa ennen maaliin pääsyä. Osa epäonnistumisten, osa liian pienten saavutusten takia. Kuinka siis lähteä luomaan elämäntapamuutosta? Vastaamalla näihin viiteen hieman erilaiseen kysymykseen pääset lähemmäs onnistumista.
Artikkeli alle sadalla sanalla: Toimi suunnittelematta ja rakenna suunnitelmasi matkan aikana. Muutosta tulee lähestyä motivaation ja tapojen useista näkökulmista. Tärkeimpänä haluamme auttaa sinua näkemään toimintasi tarkoituksen, parhaat kohdat rakentaa tapoja, sinua tukevat ihmiset sekä aloittamaan muutoksen välittömästi.
1: MIKSI TEET MITÄ TEET?
Tarkoitus ohjaa aina toimintaa. Ilman sitä, emme suostu epämukavuuksiin tai toimi pitkään, vaikka saisimme rahaa siitä. Sinun tulee olla selvillä, miksi teet mitä teet. Miksi muutat syömistottumuksiasi tai ostat sen salikortin? Millainen tarkoitus sinua ajaa? Ymmärrä, että kunnon kohottaminen tai painon pudottaminen itsessään on vain tavoite tai toteutustapa, se ei ole itsessään tarkoitus. Tässä vaiheessa sinun tulee toistaa kysymystä ”Miksi?” useampaan kertaan.
Jos haluat liikkua pudottaaksesi painoa, miksi haluat pudottaa painoasi? Vasta kun pääsemme tarkoituksen lähteille, pääsemme kiinni sisäiseen motivaatioon, joka potkii sinua huomattavasti pidemmälle kuin mikään muu palkkio.
2: MISSÄ OVAT VALOPYLVÄÄSI?
Valopylväät auttavat sinua rakentamaan toimintaa elämääsi sopivalla tavalla. Kyseessä on ensimmäinen paikka, josta muutosta tulee etsiä. Eli etsit kirjaimellisesti niitä hetkiä, aikoja ja toimintoja, joissa aita on matalin. Useimmilla esimerkiksi paras treeniaika on heti herätessä tai suoraan töistä tullessa. Silloin treenimotivaatio on kovimmillaan ja vastus jäädä kämpille on kaikista pienin.
Mielekkyys, kyvykkyys ja helppous ovat tärkeitä tekijöitä aloittamisen onnistumisessa. Monet missaavat tämän tekemällä päätöksiä hetkessä. Tiedät, että jos menet töiden jälkeen sohvalle, on siitä todella vaikeaa päästä ylös. Tästä johtuen treeni kannattaa tehdä ennen sohvalle rojahtamista.
Itse joogaan ja juoksen sunnuntaisin tätä samaa ideologiaa käyttäen: sunnuntaista löysin helpoimman pisteen lisätä uusia tapoja. Muilla viikonpäivillä tämä olisi koulun ja työn takia ollut huomattavasti haastavampaa. Asiakkaamme käyttävät valopylväitä esimerkiksi ulkoillen koirien tai lasten kanssa, käyttämällä portaita hissin sijaan tai kulkemalla töihin pyörällä. Eräs katsoi suosikkiohjelmiaan aina juoksumatolla.
3: MITÄ KARSIT POIS?
Valopylväitä etsiessämme huomaamme, ettei päivässä itsessään ole vain tyhjiä aukkoja, johon liikunta sattumalta sopii. Emme voi vain lisätä koko ajan. Jotain pitää karsia pois. Tämä on ruokatutkija Brian Wansinkin mukaan hieman unohtunut osalta meistä. Wansink tutki tätä ilmiötä kerran ja havaitsi, että vaikka ihmiset lisäsivät paljon terveellisiä elintarvikkeita ja ruokia ruokavalioonsa, he eivät silti poistaneet mitään. Tämä siis lopulta vain pahensi asioita, koska vaikka ruoan laatu lisääntyi, lisääntyi myös ruoan määrä.
Parhaimmillaan karsimisen ja korvaamisen maailmassa kyse on roskaruoasta ja ruutuajasta. Kissavideot on teoriassa helppo vaihtaa pikku lihaskuntotreeniin. Se vain pitää päättää ja valinnasta tulee pitää kiinni. Kaikki limut karsitaan. Tilalle vettä tai soodaa. Puoli tuntia kännykän äärestä karsitaan, jotta päästään aiemmin nukkumaan. Tällaiset pienet voitot kasautuvat hiljalleen suuriksi saavutuksiksi.
4: MINKÄ YHDEN ASIAN VOIT TEHDÄ HETI?
Etenkin liikkumisen motivaatio on jo pitkään ollut väärinymmärretty. Ikävä kyllä moni meistä odottaa motivaatiota liikkua, vaikka liikkuminen itsessään on paras motivaattori. Nälkä nimittäin kasvaa syödessä. Tutkimuksien mukaan ihmiset, jotka liikkuvat enemmän, myös haluavat liikkua enemmän. Vaikka sinulla olisi selvät suunnitelmat, tarkoitukset ja keinot, pitää sinun lopulta toimia. Tavoite ilman toimintaa on täysin turha.
Lähde yhdestä asiasta. Joku, mitä ei tarvitse viivytellä tai odottaa. Sen pitää olla helppoa ja yksinkertaista. Käytä hyödyksesi valopylväitä tai aseta aiottuja aikomuksia. Tärkeintä on vain toimia, koska lopulta kyse on toistojen vaatimasta aivotyöstä. Elämäntapasi eivät muodostu hyvistä aikomuksista tai suunnitelmista, vaan vasta päivien, viikkojen ja kuukausien toiminnasta. Kunhan saat jalan oven väliin, pystyt pian paljon suurempiin tekoihin.
[JOS HALUAT YMMÄRTÄÄ MITEN ELÄMÄNTAPOJA RAKENNETAAN, LATAA ILMAINEN INFOGRAAFIMME TÄSTÄ]
5: MISTÄ SAAT TUKEA MUUTOKSEESI?
Huumeaddiktiosta eroon päässeiltä ihmisiltä kysyttiin eräissä tutkimuksissa tärkeimpiä syitä onnistumiseen. Yllättävää kyllä, kaikista tärkeimmäksi onnistumisen tukijaksi tulivat läheisesi: ystävät ja perhe. Painonpudotusta tarkkailleet tutkimukset arvioivat, että kolmen tukihenkilön saaminen muutoksen tueksi lisää huomattavasti mahdollisuuksiasi onnistua.
Olemme kirjoittaneet sosiaalisen tuen eri vivahteista aikaisemmin, ja siihen kannattaa hetkeksi perehtyä. Motivaatiopuhuja Les Brownia mukaillen, sinun tulee harjoittaa OQP-periaatetta (Only Quality People). Kaikki ihmiset eivät ole sinulle hyväksi. Positiivisessa tuessa kyse ei tosiaan ole vain motivoinnista tai tsemppaamisesta, vaan myös avusta ja ohjauksesta. Muutoksessa tärkeintä on saada yhteistyötä, tietoa ja arvostusta. Emme aina tee hyviä ratkaisuja yksinään, etenkään muutoksen tuoman stressin alla. Tähän ystävän puolueeton ja tuomitsematon töniminen voi sinua auttaa.
MITÄ TAUSTALTA LÖYTYYKÄÄN?
Artikkelin perusajatuksena on tarjota sinulle muutoksen kaksi puolta: välitön toiminta ja suunnitelmallisuus. Haluamme sinun toimivan ilman suunnitelmaa samalla kun väsäät suunnitelmaa toimintaan. Vaikkakin tämä kuulostaa hauskalta, pohjautuu se vuosien tutkimus- ja valmennustyöhön.
Jos toteutamme vain toisen puolen tästä yhtälöstä, emme päädy yhtä hyviin tuloksiin. Kun päädymme vain suunnittelemaan, etsimme täydellisiä ratkaisuja, kohtaamme liikaa valintoja tai odotamme parempia aikoja. Jos taas toimimme ilman suunnitelmaa, päädymme nopeasti impulsiivisemman ykkösmielen toiminnan alaiseksi, joka treenaa ja syö miten huvittaa.
Nämä viisi kysymystä ohjaavat sinut tämän mallin äärelle ja voivat auttaa sinua alkuun. Suosittelemme kovasti ottamaan muutoksen tueksi myös ammattitaitoisen valmennuksen. Me UniFitillä tarjoamme sinun elämääsi rakennettua valmennusta kaikkialle Suomeen, jotta pääsisit seuraavalle tasolle. Saat meihin nopean yhteyden tämän lomakkeen kautta, eikä se sido sinua mihinkään. Opiskelijoiden tai Lapin korkeakoulujen henkilökuntaan kuuluvien sinun kannattaa tarkastaa aivan uusi verkkovalmennuksemme, joka starttaa 23.1!
Lähteet: 1: Best, D. Ghufran, S. Day, E. Ray, R. Loaring, J. 2008. Breaking the habit: a retrospective analysis of desistance factors among formerly problematic heroin users 2: Wansink, B. 2006. Mindless Eating